skip to Main Content
- Metoden vi bruker gjør skinnende rent, uten at det blir riper, sier Johnny Digervold og John Negård.

Det blir rent – uten riper!

Biler og båter, fjerning av grafitti, bygg og naturstein, hus og betong, stål, landbruksmaskiner og motordeler, det blir rent når Johnny Digervold og John Nergård i Agder Overflateteknikk, AOT, har fått holde på, og det uten at underlaget blir ødelagt eller forringet

– Det er mye rart vi kan bruke bakepulver til, ler Johnny Digervold.

– Bakepulver?

– Ja, det vi bruker når vi sodablåser er bakepulver. Det benytter vi til å rengjøre alle typer overflater, det være seg naturstein, bygg, landbruksmaskiner, båter, betong, teglstein, eller hva det måtte være. Det fine med sodaen er at den er ren, den forurenser ikke, forklarer Digervold.

Veldig effektiv metode
– Denne metoden er særs effektiv når underlaget er skjørt, eller hvor det er lett at underlaget kan bli påført skader når for eksempel tagging, maling eller forurensing skal fjernes.

De forteller at sodablåsing er trykkluftblåsing hvor det brukes sodapulver (natriumbicarbonat). Dette er med andre ord bakepulver, bare med en grovere korning enn det vi har hjemme i kjøkkenskapet.

– Sodapulveret er miljøvennlig. Det er biologisk nedbrytbart og det løser seg opp i vann, forklarer Digervold.

Bilen ble ren
Med bruk av soda utvikles det ikke varme. Dermed vil tynt metall ikke «slå seg» som det kan gjøre ved bruk av sand.

– Dette gjør at det er godt egnet til å blåse på overflater som aluminium, glassfiber, tre, glass og tynt metall som bilkarosseri. Det skader heller ikke pakninger, gummi, krom og andre overflater som vanlig sandblåsing ville skadet, sier Nergård.

Denne måten å rengjøre på, er svært virkningsfull. Digervold og kollega John Nergård viser frem et smykke av en bil. I den ene av hallene på Høllen vest industriområde i Søgne hvor AOF holder til, står det en 1965-modell Volkswagen Transporter. Rust, skitt og forurensing hadde tæret godt på karosseriet. Nå er sodablåsingen snart sluttført. Mot oss lyser rent metall, under skjermer, hjulbuer og kanalganger.

– Til finere oppgaver bruker vi en spesialsand. Denne stolen var godt angrepet av rust, nå er rusten borte, og stolen fremstår som ny, sier John Nergård.

Egen lakkeringshall
– Når bilen er ferdig «blåst», skal vi lakkere den. Vi har egen lakkeringshall i lokalene våre her på Høllen vest industriområde, hvor vi grunner og lakkerer produktene med topp kvalitetsprodukter, sier John Negård.

– Denne metoden å gjøre jobben på, er svært virkningsfull. Vi har en samarbeidsavtale med ISS, hvor vi fjerner tagging på bygg og overflater. Ofte kan byggene oppført i flott naturstein eller teglstein. Da er det jo litt moro at overflaten blir helt ren, uten at underlaget blir forringet, sier Nergård.

Miljøvennlig
Ved å benytte soda som er et ikke-brennbart, miljøvennlig og kjemikaliefritt stoff, kan man rengjøre miljøer som har svært strenge og tøffe krav til renhold.

– Det gjør at vi kan bruke soda til rengjøring av produksjonslinjer i næringsmiddelindustrien, hvor kravene er svært strenge, men hvor det kan være en utfordring å få det HELT rent, sier Nergård.

Ute på plassen foran bygget, står en større båt, et annet eksempel på hva denne metoden gir av resultater i praksis. Alt av gammelt bunnstoff og grønske er borte, og skroget er gullende rent, uten at vi kan kjenne en eneste ripe. Gel-coatingen er med andre ord ikke blitt skadet.

AOT kan tilby et bredt spekter av tjenester. Nergård og Digervold forteller at de også sandblåser, være seg betong, smijern, fliser og ovner, landbruksmaskiner og stål.

– Bilen har vi sandblåst, og all rust er borte, sier John Nergård.

Spesialsand for finere oppgaver
Digervold forklarer at sandblåsing i praksis er trykkluftblåsing.

– Vi bruker forskjellig kornstørrelse på sanden, avhengig av hva som skal sandblåses. Ettersom sanden er så hard, er den effektiv på alle typer stålkonstruksjoner, det være seg broer, tanker og andre metalloverflater, sier Digervold.

– Vi bruker også en spesialsand fra India som er svært finkornet og skarp for finere oppgaver, slik at overflaten blir finere og glattere enn ved bruk av normal sand, legger han til.

– Vi glassblåser også. Denne metoden er spesielt godt egnet på rustfritt og syrefast, i tillegg til møbler, motorer og båter, forteller Nergård.

Han legger til at glassblåsing på mange måter er det samme som å sandblåse, men når det glassblåses benyttes små glasspartikler og ikke sand. Resultatet bli at overflaten blir jevnere enn om det var blitt benyttet sand.

De to kan skilte med lang erfaring. Digervold har fagbrev som både sprøytemaler og sandblåser og har vært i bransjen siden 1970-tallet.

– Jeg har vært ingeniør i oljebransjen i flere år, og måtte finne meg annet virke da MH Wirth måtte nedbemanne som følge av fallet i oljeprisen og ditto redusert aktivitet, sier John Nergård.

Back To Top