
Folkefest for liten og for stor
23.000 besøkende, og enda flere dersom værgudene bestemmer seg for virkelig å spille på lag: 1.-3. september inviter Lyngdal til en ny folkefest, når Dyrskuet går av stabelen.
– Vi har besøkende fra hele Agder. Det kommer en god del fra Rogaland, og faktisk også noen fra Østlandet, smiler Thor-Ove Aas som er sekretær i arrangementskomiteen for
Dyrskuet og som Lyngdal Røde Kors, ungdomslaget, Lyngdal Skytterlag og håndballgruppen i Lyngdal Idrettslag står sammen om å arrangere.
– Noe av hemmeligheten til den gode oppslutningen er at vi har klart å få til et godt tilrettelagt arrangement som passer alle aldersgrupper, sier han.

Variert og bredt program
Han peker på at programmet er rikt og variert og har en stor bredde.
– Dyrskuet skal appellere til barn og ungdom, til voksne og de litt eldre, og det skal være noe for enhver smak, om man er interessert i gamle biler, maskiner og utstyr, eller om man vil besøke de mange salgsbodene som kan friste med mye forskjellig, forklarer han.
– Dyrskuet i Lyngdal har årelange tradisjoner. Utfordringen er å sikre at flest mulig får gode opplevelser ved å komme, sier han.
Programmet for årets arrangement spenner vidt. Tivoli og hestemønstring, traktortur for barna, egen gudstjeneste på søndagen, og andre programinnslag som kaller både på smil og engasjement.
Ljåslått
Det blir konkurranse om hvem som klarer å behandle ljåen på en best mulig måte. Vinneren blir den som klarer å slå gresset jevnt og som attpåtil har det lengste strekket.
Dyrskuet er en ypperlig anledning for ulike lag og grupper til å vise frem hva de holder på med. I så måte kan det bli en «høydare» søndag når det blir en større utstilling av Tempo motorsykler.
På lørdagen blir det også en storstilet hestemønstring, faktisk Sørlandets største.
Arnt Olav Penne som leder Fjorhestelaget i Vest Agder forteller at i år er det blitt påmeldt 43 hester.
– Hesten har sin plass
– Hester har fortsatt sin plass, både i jordbruk og skogbruk. Dette er en kvalitetsmønstring hvor de gode hestene blir vist frem. Flere bruker i dag hest i forbindelse med ugressrydding, da hesten jo er lettere enn traktoren og hvor hesten ikke setter så dype spor som en traktor gjør. Det er også mye lettere å bruke hest ute i terrenget hvor det ikke finnes skogsveier. Så hesten har sin plass, sier Penne.
Norsk Hestesenter stiller med fem dommere som skal bedømme hestene, og vinnerne får selvsagt premier.
Konserter i fleng
Aldri et Dyrsku uten sang og musikk. På fredagen entrer Freddy Kalas scenen. Frelsesarmeen synger og spiller tidlig på lørdag ettermiddag, innen Sound of Happines tar over rett etterpå. Det siste musikalske innslaget lørdag blir en konsert med Lindesnes Trekkspillklubb.
På søndagen kommer S3D1K4, og Helene Bøksle avslutter de musikalske innslagene med en konsert søndag ettermiddag.
Mange utstillere
Fordi arrangementet er så populært, er det også stor pågang fra utstillere og andre aktører som ønsker å delta. Til årets arrangement er det påmeldt opp mot en 200 utstillere.
Mange av utstillerne har vært med i flere år. Det sier sitt om hvor mange utstillere som kommer, at det samlet blir over halvannen kilometer med utstillere og salgstelt.
Dyrskuet er som nevnt et arrangement hele Lyngdal står sammen om. Over tusen personer er med og gjør en innsats før, under og etter Dyrskuet, og det legges ned godt 6.000 dugnadstimer totalt for å sikre et godt arrangement.
Stor dugnadsinnsats
– Det sier litt om dugnadsinnsatsen blant folk flest i Lyngdal, når så mange frivillige er med for å få arrangementet vel i havn, i en by med rett over 8.000 innbyggere. Imponerende, sier Aas.
Dyrskuet har vært en årviss foreteelse helt tilbake fra 1857. I 1887 fikk Dyrskuet status som statlig dyrskue. I 2007 kunne man feire 150 årsjubileum. Da ble det også satt en solid publikumsrekord, som ble behørig slått året etterpå. I årene som har fulgt, har besøkstallene ligget tett opp mot rekorden som ble satt for åtte år siden.
– Også i år har vi har et kvernhus, hvor vi maler korn til mel, enda en ny attraksjon for å vise noen av de gamle tradisjonene som levde på landsbygda for inntil noen år siden, sier Aas.
– Vi har også et svært godt samarbeid med Agder Motorhistoriske Klubb som kommer med gamle kjøretøy, busser, og forsvarshistoriske kjøretøy. De holder alltid et glitrende show, og vi må jo legge opp til det samme i år, smiler Aas.
– Og ikke å forglemme: Her blir det også Norges største veterantraktorutstiling med langt over hundre kjøretøyer, legger han til.