skip to Main Content
PEISEKSPERT: Geir Ingebretsen i Ildstedet Arendal forteller at flere og flere ønsker å bygge sin egen peis.

Ildstedet Arendal: I fyr og flamme

Ildstedet Arendal holdt tidligere på med renovering av hus i flere år, men da butikken ble åpnet på Stoa høsten 2012 ble det færre renoveringer og desto flere monteringsjobber. Nå ønsker de å tilby interiørrenovering til nye og gamle kunder.

− Det er mange som kommer innom for å se hva som finnes av ovner og piper når de går med tanker om å renovere stua. Derfor ser vi et behov for å trappe opp tilbudet med renovering, sier Geir Ingebretsen i Ildstedet Arendal og nevner at bedriften kan bytte kjøkken, legge nytt gulv, for å nevne noe.

− Vi kan tilby alt innenfor interiør hvis en ser bort fra gardin, tapet og maling. Ildstedet har samarbeid med flere elektrikere og rørleggere i distriktet. Vi kan ta oss av det meste som gjelder ombygging. Det er ikke mange begrensninger der.

Populært med utendørsfyring
Butikken på Stoa er en av cirka 35 butikker i Norge og er med det Jøtuls fagkjede.

− Nærmere 95 prosent av det vi har i butikken går inn under Jøtul sin paraply og i det konsernet er det nok fagkunnskap å øse av, men Ingebretsen.

Ildstedet samarbeider med flere ferdighusleverandører som utelukkende bruker stålpiper.

− Stålpiper er en trygg og tørr konstruksjon med mange fordeler, spesielt dersom man har en ny og moderne ovn. En moderne ovn er konstruert og testet mot stålpiper. Med en stålpipe vil man få en kjappere virkningsgrad i forhold til en tradisjonell pipe, forklarer Ingebretsen.

De siste to-tre årene har Ildstedet merket en oppgang i salget av utendørsfyring, utepeiser og bålpanne.

− Å sitte rundt en utepeis og kjenne varmen har fått en ny begynnelse. Vi har aldri solgt så mange utepeiser som vi har nå i sommer, smiler Ingebretsen.

− Det er mange som benytter seg av utendørsfyring på kvelden om sommeren og om vinteren på hytta. Det er en helt egen stemning rundt et bål, enten det er et fritt bål eller en utepeis. Det er en ur-ting i oss mennesker å nyte varme. Den type varme har blitt brukt siden tidenes morgen og det gjør noe med oss i positiv forstand, sier han.

Rehabiliterer skorsteinen
Et av tilbudene Ildstedet kan skilte med er skorsteinsrehabilitering. Rehabilitering av skorstein er langt billigere enn å bygge en ny skorstein. En skorstein som er defekt eller har mangler kan være brannfarlig.

− I verste fall kan du risikere skorsteinsbrann. I tillegg vil gir den dårlig trekk og problemer ved opptenning, i tillegg til at det er vanskelig å fyre riktig, opplyser Ingebretsen.

Skorsteinsrehabilitering foregår utvendig, fra taket, og uten inngrep i husets bygningsmessige konstruksjon.

− En skorsteinsrehabilitering starter gjerne med en grundig befaring og tilstandsvurdering i forkant og lar seg gjennomføre i løpet av en arbeidsdag. Med vårt reparasjonssystem rehabiliterer vi på en skånsom måte, uten demontering, riving og støl innvendig i boligen. Dette gjør at beboerne slipper å flytte ut eller gjøre spesielle tiltak i forkant av rehabiliteringen, sier Ingebretsen.

Den siste tiden har butikken også fått mange forespørsler om innebygde peiser.

− Det virker som at folk har blitt flinkere til å legge ned kroner i det og mange vil at ovnen skal være et møbel i stua og velger derfor å legge ned litt kroner for å få ovnen slik de ønsker. Mange ønsker å sette sitt personlige preg på ovnen, forteller Geir.

Snart fyringsforbud
De senere årene har det vært økt fokus på brannforebyggende tiltak hvor brannvesenet har inspisert fyringsanlegg som ildsted, matesystem, røykrør, røykløp og skorstein, samt røykvarslere, slokningsmateriell, rømningsveier, oppbevaring av brannfarlig opplag i boenheter med fyringsanlegg.

− Det er veldig fint med økt fokus. Alt som har med levende flamme å gjøre handler om liv og sikkerhet, og må ivaretas, mener Ingebretsen og legger til at det er mange som kommer innom etter å ha hatt brannkontrollørene på besøk.

− Da må vi ut og fikse i forhold til de regler det er for fyringssted og få dette på stell etter reglementet, sier han.

Fra 1. januar 2020 vil det være forbudt å bruke olje og parafin til oppvarming. Mange har begynt å tenke på dette, men det er fremdeles mange som ikke vet at det på et punkt ikke vil være tillatt med olje- og parafinfyring.

− Det blir nok et rykk av folk som skal bytte ovn i slutten av 2019 og i begynnelsen av 2020. Derfor er det fornuftig å begynne å tenke på det allerede nå. Det er dyrt å fyre med olje, samtidig som det snart blir forbud mot dette. Å bytte til en varmepumpe og vedovn er veldig fornuftig. Da kan man avlaste varmepumpen samtidig som komforten er ivaretatt, sier Ingebretsen.

Back To Top