skip to Main Content
- Et godt utstyrt verksted må til, sier Bias og Kåre Haugeland.

Lenge leve Indian!

– Polaris har den meget tunge beslutningen å legge ned produksjonen av Victory motorsykler, for heller å satse tungt på modellmerket Indian i stedet som Polaris tok over etter at produksjonen av Indian ble lagt ned i 1953, det tror vi kan være et lurt valg, sier Steen Gunnar Heim, Reinert Tobias Haugeland, bedre kjent som Bias og Kåre Haugeland.

I brede motorsykkelkretser vakte det stor jubel da det ble kjent at Polaris i 2011 hadde kjøpt opp Indian. For over hundre år siden ble merket lansert første gang, og i tråd med at Polaris kjøpte Indian-navnet, er syklene blitt behørig markedsført, da under slagordet «The first 114 years are just the beginning».

Startet opp i 1901
Det var et meget nostalgisk motorsykkelmerke som Polaris kjøpte og som ble relansert i april 2011. Indian startet opp i 1901 og holdt på helt frem til 1953, da bukket Indian under.

I 1940 solgte Indian nesten like mange motorsykler som erkerivalen Harley-Davidson. Under 2. verdenskrig solgte Harley-Davidson over 90.000 motorsykler til hæren. Indian produserte i overkant av 30.000 sykler av militærutgaven av Scout til hæren.

For å få anbudet hadde Indianfabrikken priset seg så lavt at de tapte penger på hver levert motorsykkel. Dette ble selve nådestøtet for Indian, selv om de hanglet seg fram til konkursen i 1953.

Steen Gunnar Heim til venstre og Bias i midten på hver sin klassiske Indian, og Kåre Haugeland med den mest solgte sekshjulingen til Polaris.

Polaris tok over i 2011
Siden slutten i 1953 har retten til varemerket Indian vært kjøpt og solgt flere ganger.

I 1999 startet Indian Motorcycle Company of America produksjon av Indian med V-twin motorer, men i 2003 gikk firmaet konkurs. Det nye selskapet Indian Motorcycle Company tok over, og startet produksjon av Indian i 2006. De hadde fokus på eksklusivitet, snarere enn prestasjon.

I april 2011 tok Polaris Industries over aksjemajoriteten i selskapet. Dette ble en ny giv, og de startet produksjonen dette året. I 2013 ble de nye Indian Chief Classic, Indian Chief Vintage og Indian Chieftain lansert. Det ble først vei i vellinga da Polaris tok over, ettersom Polaris hadde de økonomiske musklene til å satse tungt.

Victory og Indian
Dermed hadde Polaris to tradisjonsrike merkesykler i sin portefølje, Victory som Polaris hadde skapt og utviklet selv, og som ble lansert i 1998, og Indian. I forbindelse med at Polaris tok over, ble toppmodellen fra 1923 med 1.200 ccm og modellen fra 1950 med 1.300 ccm, Indian Chief Vintage, relansert. Det gjorde underverket for å bygge opp interessen rundt merket.

Markedet reagerte spontant på satsingen Polaris gjorde og lanseringen av nye Indian-modeller. Salget skjøt fart. Samtidig ønsket Polaris å skulle utvikle modeller tilpasset dagens design og profil. Polaris så at skulle nye og moderne Indian-modeller lanseres tilpasset dagens krav og ønsker, ville de nye modellene på et tidspunkt bli lik flere av Victory-modellene.

Tung beslutning
Etter en god stund i tenkeboksen ble den meget tunge beslutningen tatt; Polaris valgte å legge ned produksjonen av Victory som man selv hadde utviklet, til fordel for Indian. Begrunnelsen var blant annet at Indian hadde en 114 år lang historie bak seg, mens Polaris kun hadde produsert Victory i nærmere 20 år.

– Det er klart det var et tungt valg, ikke minst fordi Victory hadde utviklet seg til å bli et så utrolig populært motorsykkelmerke, sier Steen Gunnar Heim.

Solid oppfølging
Konsekvensen av å legge ned produksjonen av Victory, medfører at Polaris kan stå fritt i å utvikle nye modeller.

– Fra Polaris` side er det blitt fremholdt at det er lettere å utvikle, designe og fremme teknologiske løsninger på et modellmerke i stedet for to, sier Steen Gunnar Heim.

Selv om produksjonen av Victory blir lagt ned, vil Victory-kundene få den beste oppfølgingen. Polaris har garantert for at man vil produsere Victory-deler i ti år fremover. Etter ti år vil ettermarkedet ta over og produsere nødvendige deler. Nå som beslutningen er tatt, kan markedsføringen av Indian intensiveres, blant annet gjelder dette modellene Indian Chief som kom i ulike varianter i 2014.

Tungt inne i tre ATV-segmenter
– I så måte er Indian Scout en spennende modell, med en motor på 1.133 kubikk og en tilsvarende sykkel på 999 kubikk. Med stopp i Victory-produksjonen, kan modellspekteret utvikles enda mer, så det skjer mye, sier Heim.

Heim og de to bla´ Haugeland forteller at det er godt å være tilknyttet Polaris-systemet.

– Det som skjer med Polaris ATV er et godt eksempel, hvor Polaris er inne i tre ulike segmenter: Sportsmanserien som er en lettere fire- og sekshjuling for mer allment bruk. Så har de den såkalte RZR-serien (sportsmaskiner) for racing, gøy og med utrolige kjøreegenskaper, og endelig den siste serien, Ranger, som er de større arbeidsmaskinene.

– Kom i tide!
– Polaris har dermed bevist at det er ingen andre produsenter av 4 x 4 og 6×6-hjulinger som har et så vidt modellspekter og dekker så mange behov som Polaris, sier Bias og Kåre Haugeland.

– Det skjer noe hele veien. Nye modeller utvikles, slik at det i dag finnes maskiner for barn til voksne, fra lek til fornuft, fra glede og galskap til de store arbeidsmaskinene, sier Kåre Haugeland.

– Kom i tide, oppfordrer Kåre Haugeland. Han er den sist ankomne medarbeideren hos Twin Thunder, og jobber på verkstedet sammen med sin far, Bias.

Mange slurver
– Vi ser stadig vekk at flere slurver med servicen. Eksemplene på at man har kjørt til det sier stopp, er ikke en uvanlig foreteelse. Man kan slippe mange problemer dersom serviceintervallene følges, hvor det gjennomføres oljeskift, og hvor kjøretøyet smøres og sjekkes. Eier kan gjøre mye selv for å få en problemfri sesong. God vask og stell av sykkel og mansjetter forebygger mange problemer, sier Kåre Haugeland.

– De gangene vi får inn maskiner som står, er det gjerne to år for sent. Godt vedlikehold betaler seg alltid, legger han til.

Vinterlagring
Bias forteller at Twin Thunder får inn et betydelig antall sykler til vinterlagring.

– Prisen for vinterlagring innebærer at vi sammen med eier går vi gjennom sykkelen, ser på hva som må gjøres og avtaler dato for utlevering. Ved vinterlagring tas batteriet ut. Det blir gjennomført en visuell kontroll. Bremser sjekkes. Dekkene blir fylt med luft, og ladingen sjekkes, sier han.

– På våren tar vi en roadtest for å se at sykkelen er i forsvarlig teknisk stand, og syklene lagres i oppvarmede lokaler, sier Bias.

Testverktøy
– Så kan vi i tillegg tilby service, oljeskift og ombygging hvis det er ønskelig. Vi sjekker luftinntak og bremseslanger, skifter olje og smører opp.

Far og sønn Haugeland forteller at Twin Thunder har en egen Dynojet testbenk hvor man sjekker effekt, dreiemoment og forbrenning for å få en optimal forbrenning. På motorverkstedet tas overhaling, sylinderboring og det som ellers må til for å ta godt vare på sykler og ATV`er.

– Vi har også fått nytt testverktøy som gjør at vi kan ta service og vedlikehold på de nye modellene fra Harley Davidson. Dermed har vi det elektroniske verktøyet i hus som vi har behov for, sier Bias.

Back To Top