skip to Main Content
Paal er storfornøyd med den lekre nye vogna til YX Lillesand, som er leveringsklar.

Seriegründer P@@l Lidi skaper arbeidsplasser på hjul

Hver gang P@@l sender en ny salgsvogn på veien, realiseres en drøm. Et potensielt forretningseventyr fødes, et levebrød for èn person, for en familie eller kanskje for adskillig flere. Visjonene til Paal er å skape nye ideer og bruksområder for sine rullende forretninger, og dem finnes det mange av rundt om på veggene i hans svært kreative kontor.

Paal Lidi (64) ble interessert i trenden med «Streetfood» i USA mens han lå med et avrevet ben i sykesenga. Eventyreren, stuntmannen og forretningsmannen ble først og fremst fascinert av alle de mulighetene som denne nye trenden kunne gi hele næringslivet, også her hjemme i Norge. Etter mange år som kjøpmann, så han klart at en mobil, komplett butikkenhet kunne ha uante bruksområder. I det norske markedet fantes det svært få aktører, og Paals kreative hjerne tenkte da raskt at dette var noe han skulle gjøre noe med.

I de gamle lokalene til Ringøen på Tinnheia har han de siste årene solgt drøssevis med salgsvogner. Stort sett selges de fleste til ulike matproduksjonsformål, men Paal er overbevist om at salgsvogner kan benyttes til langt flere formål enn mat. Kreative tegninger av ulike forretningsideer på hjul pryder veggene på kontoret hans, og det er nær sagt ikke en idè som er utenkelig for disse fleksible butikkene på hjul.

En tradisjonell forretning er avhengig av riktig beliggenhet, store investeringer og høye faste kostnader. Jo bedre beliggenheten er jo større er husleia, forklarer Paal. Med en fiks ferdig butikk på hjul, med profilering som legges merke til, er det bare å prøve seg frem til man finner riktig beliggenhet.

Lave investeringer i et helt eget forretningslokale, med lave faste kostnader, og med fleksibel anvendelse og beliggenhet, vil ha mange fortrinn for den som ser mulighetene, slår han fast. – En vogn koster mellom 150.000 og en halv million. Bommer du på beliggenheten, så flytter du den bare. Gidder du ikke drive lenger, så selger du den. En flott og enkel måte å bli sin egen sjef på! Tenk på alle dem som lett kan skape sin egen arbeidsplass, uten å satse alt på ett kort på en fastlåst adresse. Jeg innser at Paal har mye større visjoner for sin nye virksomhet, enn «bare» å tjene til livets opphold.

Gründer drømmer realiseres

Det henger en mengde realiserte og urealiserte forretningsidèer på kontorveggen til P@@l Lidi.

Paal har en engasjert gründer-hjerne, noe jeg kan kjenne meg igjen i. Han ser mulighetene, der andre ser begrensninger. Han ville ikke hatt problemer med å finne 20 nye forretningsidèer, på sparket i en fremmed by hvor som helst i verden. Han er ingen vanlig forbruker når han går i en handlegate, eller er turist på et nytt sted. Han har evnen til å fryde seg over gode konsepter og løsninger, legger sylskarpt merke til hvilke som er spennende og effektive, men ser også lett hva som burde vært gjort annerledes. Jeg har hatt gleden av å besøke Paal i Skagen, der han trives svært godt og har investert i flere eiendommer.

En liten tur i gatene der forteller meg at han har studert hver butikk nøye, og vet alt som er annerledes i forhold til her hjemme. Mange av de gode idèene hans skulle han nok gjerne realisert selv. Denne gleden, og engasjementet lar han nå falle på sine kunder, og idèene kan settes ut i verden via hans kreative salgsvogner.

– Jeg er kreativ. Nå får jeg brukt akkurat de evnene sammen med kundene. Sammen lager vi vogner som skal treffe markedet der det merkes mest. Ølvogna til Hunsfos bryggeri var nok litt på kanten, ler han, og viser meg noen avis-sider med reportasjer.

Det ble en masse mediaoppstyr, men traff virkelig i markedet. Paal viser villig vekk en masse bilder og utklipp. Han er spesielt stolt over vogna han solgte til Sopita Topland i Vennesla. Den har blitt en voldsom suksess.  – Akkurat nå holder jeg på med ei flott souvenir-vogn til Setesdal. Forespørslene om kreative idèer til utseende for nye vogner kommer fra mange bransjer. Paal tegner utkast, prosjekterer, og produserer vognene både i Tyskland, Polen, Danmark og Kina. – Akkurat nå har jeg bestilt en lekker gammeldags folkevogn-kopi fra Kina.

Den tror jeg vi får se mange av, gleder han seg. Paal viser stolt bilder av alle de kreative salgsvognene han har skapt, alle som en har sin historie. Et bildearkiv med flotte og unike salgsvogner kan du finne på www.bizonwheels.no.
Rike huseiere er nok ikke så happy for at denne trenden skal komme til landet for fullt.

Jeg leverer gjerne vogner til store kjeder, Pizzabakeren har for eksempel nå kjøpt 23 vogner av meg med kjempesuksess. Men jeg ønsker også at dette skal være en mulighet for vanlige folk. Paal nevner et tyvetalls bruksområder, som han allerede har på tegnebrettet. Tenk på alle arbeidsplassene vi kunne skapt med dette! Arbeidsledighet er ikke noe Paal har sansen for. Å skape sin egen arbeidsplass er en fantastisk glede. Om alle hadde visst litt mer om Paals visjoner, så hadde det garantert ikke vært store behov for saksbehandlere på NAV.

Det tar helt av ute i verden

I USA har streetfood-markedet mangedoblet seg bare på noen få år, forteller Paal. Han viser meg en mengde magasiner og faktaopplysninger fra amerikanske media. I New York dropper kjente kokker restaurantlivet og starter matvogner for seg selv. Kjøpesentre legges ned i hopetall der borte, kan han vise til. Bysentrum kommer tilbake, og noen kjøpesentre i USA ber streetfood-eiere komme til senteret i helgene for å trekke folk. Salgsvogner er blitt enormt populære «over there». I Oslo finnes 20 vogner med tillatelse til å selge mat. Aftenposten har skrevet om «Foodtruckene som inntar landet». Også i Kristiansand har pågangen økt de siste årene. Som arendalitt opplever jeg dette som spennende, et pluss i bybildet, i julehandel så vel som på en hverdag. Et lekkert pizzastykke får jeg servert i fra en imponerende vedovn midt i byen. Det sies å være byens beste, og jeg sier meg ikke uenig.

Paal ønsker å være en pådriver for at bysentra som sakker litt akterut, skal få muligheten til å vitalisere seg selv, med spennende vogn-markeder. I Arendal har gateplan siste tiden fylt seg opp igjen med leietakere, men for å gjøre sentrum attraktiv er et vogn-marked et godt tips for å holde publikumsinteressen oppe. Slik er det nå i store deler av verden, og det er viktig å være med på denne utviklingen, slår han fast.

I Oslo og Stavanger har salgsvogn-trenden fått solid fotfeste. Mange luncher ved vognene, eller tar en kjapp middag på vei hjem. «Streetfood» vogner vil være naturlige samlingspunkt i forbindelse med alle større arrangementer i fremtiden. Potensielt kan man jo endre varesortimentet totalt fra sesong til sesong, sier Paal ivrig.

Godteributikken kan endres til Skomakerverksted, eller grønnsaks-bod på et snapp. Og second-hand prisen for en slik bod er helt klart stigende med økt popularitet og etterspørsel. For en butikk er i dag nedleggelse ensbetydende med konkurs, og tapte investeringer.

Slik vil det aldri være om man investerer i en salgsvogn. – Og tenk så mye gøy man kan ha i en slik jobb! Paal er så overveldende positiv i sin kreative idè-flom, at man blir litt «svimmel» i bilen etter å ha besøkt kontoret hans. Idèer har dukket opp i hodet, som man ikke hadde før intervjuet fant sted.

Hadde jeg ikke sittet fast i avis-verdenen min, så hadde nok et slikt kreativt forretningskonsept vært noe jeg kunne trives med. Å være med på å skape suksess-historier for mennesker som realiserer en drøm, er helt klart en drivkraft for å lage de unike løsningene som Paal kan tilby.

    I øynefallende salgsvogner er blitt P@@ls kreative forretningskonsept.
Back To Top