
Stor suksess å senke prisene på elektromateriell!
01. Juni kjørte vi i KEAS annonser i både denne avis og andre media, budskapet var klart: KEAS har nærmest halvert priser på elektromateriell til sine kunder. Dette gjør vi for å bidra til å ivareta elsikkerheten i hus og hytter på Sørlandet forteller faglig leder i KEAS Bjørn Hille.
Eltakstmann Jon Henrik Leere, innehaver av Norsk Elektro-Kontroll AS og Elektroskolen AS, forteller til Fagrådet for våtrom at det anslagsvis gjøres byggefeil for 6 milliarder kroner årlig. Rundt 1/3 av dette utføres av ufaglærte innen elektrofaget. Det er altfor enkelt å kjøpe elektromateriell i dag – og utføre elektrisk arbeid. Hvis du ikke skjønner hva du driver med forstår du heller ikke hvilken fare du utsetter andre for. Dokumentasjon skal gjenspeile at jobben er utført skikkelig. Alle elanlegg burde vært kvalitetssikret. Jeg ser mye graverende og feilaktig utfylt dokumentasjon også fra elektrobedrifter. Jeg blir ikke lenger overrasket, sier Jon Henrik Leere som synes KEAS sitt tiltak er glimrende, og håper alle elektroentreprenører kopierer KEAS – Dette er beste måten å få sikrere anlegg på, fastslår Leere.
-Det var montørene i KEAS som selv foreslo å ta bort fortjenesten på materiell på internmøte i KEAS i mai. Utløsende var en kunde som bestilte hjem en elektriker til en liten jobb. Jobben var for så vidt liten – kun kople til 3 ledninger i sikringsskapet. Det som skremte var at i denne boligen var det montert varmekabler, stikkontakter, spotter osv. uten noen faglig hjelp, med materiell kjøpt hos MegaFlis. Vår montør tok selvsagt ikke sjansen på å kople til dette. Slike situasjoner begynner å bli vanlig, og hovedgrunnen er økende tilgang på billig elektromateriell på hvert gatehjørne, forteller daglig leder i KEAS Eivind Sandvik.
-Jeg har selv sett anlegg med tynne 10A ledninger koplet til en 25A kurs for komfyr, slikt er rett og slett livsfarlig. Vår beslutning i KEAS om å halvere prisene på materiell er forhåpentligvis noe som sprer seg til alle våre kolleger, det er på høy tid at bransjen tar grep. Noen må begynne, det ble oss i KEAS.
–Om vi selger materiell til samme pris som butikker med høy leie i Avenyen gjør, da vil disse butikkene slite, og sikkerheten i hytter og boliger vil bli høyere. Kunden vil også får garanti på hele oppdraget fra en og samme plass. Det er vårt mål og hensikt, fastslår Eivind Sandvik.
Allerede etter 2 måneder merker vi at vi ikke taper økonomisk på å redusere materialprisene så drastisk. Siden 1. Juni har vi økt oppdragsmengden med over 20%, noe som har fjernet alle dødtid hos oss. Selv med byens desidert laveste materialpriser har tapet på materialsalg blitt oppveiet – og vel så det – av økt aktivitet. Vi skal i fremtiden leve av vår fagkunnskap og vår kompetanse, vi skal leve av å gi våre kunder trygghet, ikke av materialsalg, fastslår Sandvik.
Ifølge Jon Henrik Leere finnes det enkelte installatører som tar betalt for å godkjenne anlegg de aldri har sett. Disse useriøse produserer også samsvarserklæring for anlegg de ikke har montert. Slikt er grisete mener 57 åringen. -Vi vet hvor farlig strøm kan være. Dersom en elektriker setter strøm på ukjente anlegg der han ikke kan gå god for samtlige koplinger, kabeltversnitt, materiell osv. kan han i verste fall bli årsaksansvarlig for brann med alt det måtte medføre.
– Det er nok branner i Norge om ikke elektrobransjen selv skal hjelpe til, sier en frustrert Leere.
– Oppblomstringen av butikker som selger elektromateriell er stor grunnet at vi elektroentreprenører har tatt for mye betalt for materiell og for lite betalt for vår kompetanse. Dette må vi få en slutt på. Vi har nå sett at vi får flere kunder når vi som første selskap tilbyr dette.
– Konkret vil våre kunder spare ca kr 200,- på for eksempel skifte av termostat i forhold til tidligere. Dette MÅ kompenseres med mindre dødtid og flere kunder. Det har vist seg at slik blir det, og det var utrolig gøy og spennende å være først… smiler daglig leder Eivind Sandvik i KEAS.