fbpx
skip to Main Content
RASTEPLASS MED UTSIKT: Kanonstillingene fra krigens dager er tatt i bruk som rasteplasser med godt ly for vinden.

Kystfortet på Justøya

Turen denne gangen går til Justøya ved Lillesand, øya som er mest kjent for den gamle uthavna Brekkestø og for bibelcampingen. Det finnes likevel mer å utforske.

Krigsminner er stikkord, beliggende i de flotteste omgivelser med sjø og svaberg som nærmeste nabo. Det var neppe skjærgårdsidyllen som gjorde at den tyske okkupasjonsmakt valgte Maurviga på øyas ytterside som lokasjon for sitt festningsverk, derimot fritt utsyn til havet og innseilingen til Lillesand. Her kunne de følge med på skipstrafikken og slå til mot fiendtlige fartøy med sine kanoner og andre våpen. Det kom imidlertid aldri til kamphandlinger for de om lag 80 menige og offiserer som var forlagt her fra 1941 til krigens slutt i 1945.

Fordums campingplass

Etter krigen ble området frigitt og det tok ikke lang tid før det ble okkupert av fredelige turister med telt og campingvogner. Skagerak camping er det nok en del som husker. Det er mange år siden den ble lagt ned, men ennå står bygninger og små utleiehytter igjen som minner fra den gang. Området er svært innbydende med små gressarealer blant knausene. Perfekt for camping, altså.

Maurviga er i dag et populært turområde, og om sommeren lokker selvsagt solvarme svaberg og salt sjø mange hit. Minnene fra «Festung Birchstrasse» er mange, her er kanonstillinger og løpegraver samt en mengde bunkere som er tilgjengelig for de spenningssøkende. Navnet «Birchstrasse» skriver seg fra bjerkealleen som rammet inn veien som førte ut til festningsanlegget. Det er nok samme vei som i dag, men bjerkene er borte.

Tur for folk flest

For å komme til Maurviga, kjøres fylkesvei 420 («gamle E18») østover til Sangereid hvor det er skilt til Justøy. Brua til øya stod ferdig i 1949, så båt er ikke nødvendig.

Fortsett hovedveien forbi kapellet, da vil du se et skilt med «Krigsminne» som peker mot venstre. Det er plass til noen biler ved siden av veien. Grusveien ut til Maurviga er stengt for kjøretøy og det er 0,7 kilometer å gå. En fin spasertur i åpent kulturlandskap som også egner seg for barnevogn og rullestoler. Husk å lukke grinda som fører inn til området, her går det kyr på beite.

Hele området innbyr til å slå seg ned for en rast, enten på fjellene mot sjøen, eller, om det er vind, på en av gresslettene innimellom de mange knausene.

 

 

INNFALLSPORTEN: Her lå Skagerak camping for flere år siden. Servicebygg og små utleiehytter står fortsatt. I dag beiter kyr her, så husk å lukke porten etter deg.
FUGLEPERSPEKTIV: Den tyske okkupasjonsmakt visste å velge seg attraktive plasser for sine festningsanlegg. «Festung Birchstrasse» var intet unntak på yttersida av Justøy. Bading, soling og stangfiske er aktiviteter det ligger særs godt til rette for. Til venstre i bildet sees grusveien som fører ut til Maurviga fra Brekkestøveien. (Dronefoto: Trygve E. Tønnesen)
SPENNENDE: Bunkersene med sitt nett av mørke korridorer er tilgjengelig for de som søker spenning. Utvis den største forsiktighet – og husk lykt!
Back To Top