fbpx
skip to Main Content

Hvordan nå frem til hverandres hjerter –Kjærlighetens fem språk

Fakta:

Laila Vevik
98621401 /
laila@spiren-familieterapi.no

Laila Vevik driver Spiren par- og familieterapi som holder til i 1.etasje på Hisøy legesenter. Hun er familieterapeut og har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker som står i utfordrende relasjoner og situasjoner i livet.

Ordet kjærlighet er kanskje det viktigste ordet vi har, nettopp fordi kjærlighet spiller en så stor rolle i livene våre.

 

Det å føle seg elsket er et primært menneskelig og emosjonelt behov, og for kjærlighet klatrer vi over fjell og krysser store hav. Kjærligheten er viktig, men den er også vanskelig å definere. Hva er kjærlighet og hva skal til for at vi kjenner oss elsket?

Mange par som deler sin innerste smerte, snakker ofte om akkurat dette. Deres drømmer om «å leve lykkelige alle sine dager» er kanskje knust og mange føler at kjærligheten er borte. «Vi fyller ikke lenger hverandres behov», sier mange par. Vi kan se for oss at inni oss menneskene har vi alle en emosjonell kjærlighetstank, og noen ganger kan den tanken gå tom. Gary Chapman, som har doktorgrad i veiledning av par, deler kjærlighetsuttrykk inn i fem grupper: Anerkjennende ord, tid for hverandre, tjenester, gaver og fysisk nærhet. Han har skrevet boken «Kjærlighetens fem språk», og har inspirert millioner av mennesker verden over.

Han hevder at dersom en uttrykker og mottar kjærlighet på en måte som er fremmed for kjæresten din, kan det hende at ikke han eller hun har oppfattet at du har uttrykt kjærlighet i det hele tatt. Bevisstheten om ulike kjærlighetsspråk kan hjelpe oss til å forstå våre følelser og hva vi kan gjøre for å nå frem til hverandres hjerter. Noen har lett for å si gode ord, og trenger det selv for å kjenne seg verdsatt. Vi gir ofte det vi liker å få, men dersom kjæresten din lengter etter mer fysisk nærhet, er det ikke sikkert at de gode ordene dine når frem.

Selv om en har ulike uttrykk, kan en lære seg kjærestens språk, men det krever bevissthet og øvelse. Chapman er overbevist om at det er like viktig å holde den emosjonelle kjærlighetstanken full i forholdet som å ha rett oljenivå på bilen. Dersom en kjører ekteskapet på tom «kjærlighetstank», kan det også koste adskillig mye mer enn om en kjører en bil uten olje. Dersom kjærlighetstanken er full oppfører vi oss annerledes i relasjonen med hverandre, det følelsesmessige klimaet kan kjennes godt og vi kan være mer rustet til å stå i livets opp- og nedturer sammen.

De ulike språkene

Anerkjennende ord, eller gode ord, er et sterkt kommunikasjonsmiddel for kjærlighet. For eksempel: «jeg er glad i deg», «så fin du er i den kjolen», «tusen takk for at du laget middag», «jeg kan ikke tenke meg livet uten deg». Fortell hvor fin han er eller hvordan det kjennes å elske nettopp henne. Kjærligheten er varm, mild og vennlig, og hvis vi skal uttrykke kjærlighet verbalt må vi bruke vennlige ord. Anerkjennende ord er en av de fem grunnleggende kjærlighetsspråkene. Innenfor dette språket er det mange dialekter, men alle har de til felles at de uttrykker og oppmuntrer. Dersom en er en mann eller kvinne av få ord og det er vanskelig for deg å bruke dette uttrykket, kan et forslag være å kjøpe seg en liten notatbok, og skriv ned anerkjennende ord. Når du hører noen si noe positivt om et annet menneske, skriv det ned. Med tiden har du samlet deg en liste med ord du kan ta frem når du trenger det.

Tid sammen- er for noen det viktigste uttrykket for kjærlighet. For eksempel det å bare sitte sammen i sofaen og snakke sammen, gi hverandre 20 minutter udelt oppmerksomhet, kan for noen gjøre at de kjenner seg elsket. Noen par har stor glede av å ha prosjekter sammen, som å pusse opp i huset, mens for andre kan det føre til full krise i forholdet. For dem som har tid sammen som kjærlighetsspråk er det å gjøre ting sammen og gi tid til hverandre viktig.

I en hektisk hverdag er det fort gjort å bortprioritere hverandre, og den emosjonelle kjærlighetstanken kan gå tom. I likhet med anerkjennende ord har også dette språket mange dialekter. En av de vanligste dialektene er den gode samtalen, hvor en deler erfaringer, tanker, følelser og drømmer. Denne samtalen er noe helt annet enn det første kjærlighetsspråket. Anerkjennende ord fokuserer på hva vi sier, mens en kvalitativ god samtale fokuserer på hva vi hører. Det at en gir av hverandres tid og lytter til hva den andre har på hjertet, kan for noen oppleves som kjærlighet. En av bieffektene ved å gjøre ting sammen er at vi også får en minnebank som vi kan gjøre uttak fra når en trenger det i årene som kommer. Vi-et blir skapt i opplevelser sammen.

Gaver er for noen et viktig uttrykk for kjærlighet. Gaver kan kjøpes eller lages. Mannen som stopper langs veien og plukker en bukett blomster til kona si, kan bety enormt mye. Det er sjelden prisen som betyr noe for dem som har det å gi og motta gaver som sitt kjærlighetsspråk. Det er også det språket som er lettest å lære seg, dersom det ikke er ditt eget. Det kan koste lite, men bety så mye.

Tjenester eller praktisk oppmerksomhet er for mange et viktig kjærlighetsspråk. Det gjelder å legge merke til at kjæresten din lager mat eller tar med barna på tur for å glede deg. Kanskje rer han opp sengen eller hun serverer deg en kopp kaffe med et varmt smil. En uttrykker sin kjærlighet ved å gjøre noe for dem du setter pris på. Andre eksempler på dette kan være å klippe plenen, skifte bleier, vaske klær, lage mat, male huset, rydde i garasjen, vaske båten etc.

Dette krever omtanke, planlegging, tid og energi. Dersom dette gjøres i en positiv ånd, kan det uttrykkes og mottas i kjærlighet. Når en bidrar praktisk, kan det gi kjæresten din den viktige følelsen av at dere er et team som drar lasset sammen. Fysisk berøring er det viktigste kjærlighetsuttrykket for mange. Dette kjærlighetsspråket inneholder alt fra lett berøring til lidenskapelig sex. Små barn som blir holdt, klemt og kysset utvikler et mye sunnere følelsesliv en dem som blir liggende for lenge uten fysisk kontakt. For dem som har vokst opp uten så mye kos og nærhet fra foreldrene, kan senere i livet ha vansker med denne uttrykksformen. For dem som imidlertid har fysisk nærhet som hovedspråk, og ikke får den nærheten de trenger, kan føle at de ikke er elsket. Blir de berørt, fylles den emosjonelle tanken og de føler seg trygge på partnerens kjærlighet. Det er viktig å merke seg at dersom partneren din har fysisk berøring som kjærlighetsspråk, finnes det ikke noe viktigere enn å holde rundt henne når hun gråter, eller ha bevissthet om at mannen kanskje føler seg mest elsket når dere har sex. Det finnes utallige forskjellige måter for fysisk nærhet. Føl dere frem.

Kjærlighetstips!

– Snakk sammen og bli bevisst eget og partnerens kjærlighetsspråk:
– Bruk litt tid på å skrive ned det du tror er ditt primære kjærlighetsspråk.
– Sett så de fire andre språkene opp i den rekkefølgen du mener de kommer.
– Tenk over: Hva er det partneren din gjør- eller lar være å gjøre- som sårer deg mest? Det motsatte av det som sårer deg mest er sannsynligvis ditt kjærlighetsspråk.
– Hva spør du partneren din mest om? Det du oftest har spurt om, er sannsynligvis det du vil føle deg mest elsket ved å oppnå.
–Hvordan uttrykker du kjærlighet? Slik du uttrykker kjærlighet kan være en indikasjon på at det er slik du føler deg elsket.
– Hva kan du øve deg på å se at den andre gir deg, og hva kan du øve deg på å gi den andre?

Dersom kjærlighetstanken nesten er tom og temperaturen høy, kan dette være en vanskelig øvelse. Vi vet imidlertid at dette har reddet mange par, fordi de valgte å se og elske hverandre.

Kjærlighet er alltid et valg!

Back To Top