fbpx
skip to Main Content
PANORAMA: Utsikten fra Møvigknatten, 75 moh., er slående. Til venstre i bildet sees den ene gjenværende 38 cm kanonen fra det tyske Batterie Wara. Videre ser vi Flekkerøy og Oksøy fyr i det fjerne.

Krigsminner og sjøutsikt

Ukens vandring:

 

Møvigknatten og Veden er kjente og kjære turmål for folk i Voie og Vågsbygd, men kanskje ikke like kjent for andre. Etter en to-timers rundtur kan vi trygt anbefale å ta turen.

 

Utgangspunktet vårt er parkeringsplassen ved Voie kirke. Her starter den 2,4 kilometer lange lysløypa som er mye brukt av joggere og andre. Ligger forholdene til rette om vinteren, kjøres det opp løyper.

Etter bare noen meter i lysløypa tar vi av på sti til venstre hvor skilt opplyser om at vi kan komme til Møvigknatten, Fosseviga, Torsteinsneset og Veden ved å følge denne. Løypa er godt merka med blått, og det er både kjerrevei og sti. Stien er enkelte steder litt kronglete. Det er IK Våg som sørger for vedlikehold og merking.

Halvveis til Danmark

Flere av stiene stammer fra krigens dager da tyskerne hadde omfattende befestninger her. Fra Møvigknatten, 75 moh., ser du hovedbatteriet noen hundre meter mot øst med en 38 cm kanon som kunne skyte halvveis til Danmark. Sammen med et tilsvarende batteri i Hanstholm skulle tyskerne kunne sperre hele Skagerak for fiendtlige fartøy.

Fortet, Batterie Wara, som tyskerne kalte det, ble innlemmet i det norske forsvaret etter krigen. Det ble nedlagt i 1959 og er i dag museum. Alternativt kan ukens tur starte fra P-plassen ved kanonmuseet.

Utsikt mot vest

Vi fortsetter i vestlig retning, stadig veiledet av skilt, mot Veden. Navnet kommer av at toppen (96 moh) var hovedsignalstasjon under Napoleonskrigene og ble sist brukt i 1807. Utsikten herfra er flott vestover mot Søgne, og på en klar dag kan du få øye på de to tønnevardene i Ny Hellesund.

Det er mange lune plasser for en rast under toppen. Vel nede fra toppen tar vi av fra den merka stien og tar av mot Buvann. Et skilt peker ut retningen. Det er et kort stykke som ikke er merka, men hold bare mot nord og ganske snart åpenbarer det seg et idyllisk badeparadis. Buvannet er ganske stort med mange viker og det er sjelden overbefolket her. Noe av forklaringen er kanskje at mange heller går til en av de mange nærliggende badeplassene ved sjøen på de varmeste dagene om sommeren.

Valgets kval

Den umerka stien fortsetter nord om vannet og går langs ei myr før du er ute i lysløypa igjen. Følg denne til høyre, og snart er du tilbake ved utgangspunktet, Voie kirke. Sett av i alle fall to timer til turen. Med rastepause og badestopp kan du gjerne bruke hele dagen.

Det er mange alternative løyper i området. En avstikker til Fosseviga og Torsteinsneset gir nærkontakt med havet og rikelig med mulighet for både bading og fisking, eller du kan fortsette i den merka løypa (ikke ta av til Buvann), gå om Røyrheia og komme inn på lysløypa lenger vest. Mulighetene er mange i Voieskogen.

 

GODT MERKA: Følg blå løype og du går deg neppe vill. Stedvis er det god kjerrevei, men også partier med noe kronglete sti.
BADEPARADIS: Buvannet lokker med fine svaberg og god temperatur i vannet. Her er det sjelden trengsel, selv på fine sommerdager. Mange foretrekker kanskje sjøen ikke langt vekk.
UTGANGSPUNKTET: Stor P-plass ved Voie kirke hvor lysløypa begynner.

 

 

 

 

Back To Top