fbpx
skip to Main Content

Hjelper utsatte og forlatte barn til en ny start i livet

Donasjon:

– Nøden er så stor. Derfor er denne gaven så viktig. Det sier Sigfred Rafoss etter at Foreningen Barna i Ukraina som han er leder for, nylig kunne motta en sjekk på over 30.000 kroner.

 

– Tusen takk, dere skal vite at pengene kommer til nytte, sa Sigfred Rafoss da Svein Kokken Kristiansen i Disciples Motorcycle Ministries International som holder til i Linneflaten i Søgne, kunne overrekke sjekken etter at «disiplene» nylig gjennomførte årets Charity Run. Det er i år 15 år siden Sigfred Rafoss startet opp arbeidet i Ukraina. Gjorde et veldig sterkt inntrykk
– I 2004 var det en del ukrainere som kom til Kristiansand og Vennesla. En av dem, Vladimir, inviterte Rafoss og noen av hans venner til å komme på besøk. Da vi treftes, fortalte han at han drev et viktig arbeid i Ukraina, hvor familier hadde adoptert hele 12 foreldreløse barn som hadde blitt forlatt av sine foreldre, og som levde et liv på gaten og i kloakksystemet, forteller Rafoss.
– Det gjorde et veldig sterkt inntrykk. Familien som hadde gjort dette hadde tre barn fra før, likevel hadde de adoptert 12 foreldreløse barn. Ekstra sterkt ble det når vi ble oss fortalt at familien hadde små midler fra før. Til tross for at de selv hadde lite, hadde de virkelig gjort det de kunne for å hjelpe noen av dem som levde et liv uten fremtid og håp, sier Rafoss. Familien hadde tidligere fått noe støtte fra en amerikansk organisasjon, men var i en regulær krise da hjelpen opphørte.

–Traff oss rett i hjertet

Vladimir spurte derfor om Sigfred Rafoss og hans bekjente kunne hjelpe til.

– Det Vladimir fortalte, traff oss rett i hjertet. I 2004 var vi en gruppe på 16 personer som dro på tur til Ukraina. Under oppholdet besøkte vi et barnehjem for foreldreløse barn i alderen 3-12 år, og som var i dyp krise. Vi hadde i forkant av turen bedd til Gud om å lese oss og vi stilte oss til disposisjon hvis det var noe Han ville bruke oss til. Vi så at dette var et ansvar vi måtte ta og som vi siden har fulgt opp på mange forskjellige måter, sier Rafoss.

Klær, minibusser og barneleire

Engasjementet har siden økt på. I årenes løp er det flere titalls barn som har fått økonomisk hjelp. Det er blitt samlet inn tonnevis med klær. Det er blitt kjøpt fire minibusser som brukes i arbeidet. En egen ambulanse til sykehuset er også blitt handlet inn. Det er blitt arrangert to barneleire og boligene til barna er blitt oppgradert, for å ha nevnt noen eksempler.

– Det er flere kristne ektepar som tar på seg ansvaret med å adoptere barn i alderen 2-16 år. De gjør en helt utrolig innsats i dette omsorgsarbeidet. Familiene har selv egne barn. Likevel adopterer de flere foreldreløse barn. Disse støtter vi økonomisk, slik at de kan fortsette å stå i dette arbeidet på en god måte, sier Rafoss. I løpet av høsten skal Rafoss og vennene kjøre en 16 seters Sprinter ned til Ukraina. På barnehjemmet har det stått utrangerte vaskemaskiner, så i løpet av høsten skal også Foreningen Barna i Ukraina frakte ned en stor vaskemaskin og tørketrommel for å lette arbeidet med klesvasken til alle sammen.
– Det er på denne bakgrunn at gaven fra Disciples Motorcycle Ministries International er så kjærkommen, sier Sigfred Rafoss.
– Vi har et mål hvert år om å samle inn mer enn det vi klarte forrige år for å hjelpe flyktninger, fattige og utsatte barn i Ukraina, og det klarte vi også i år, smiler Svein Kokken Kristiansen fra Søgne, internasjonal president i Disciples Motorcycle Ministries International.

– Jeg vil på det varmeste få takke hver og en som deltok i vår Charity Run, sier Kristiansen.

Egentlig var det litt naturstridig at «disiplene» skulle klare å sette ny rekord. Pandemien gjorde at alle gjestene fra utlandet ikke kunne være med, og på selve dagen som hovedarrangementet under Charity Run skulle arrangeres, regnet det i bøtter og spann.

– Det var et svært godt engasjement fra dem som kom. Rundt en 30.000 kroner klarte vi å samle inn. I fjor samlet vi inn rundt en 24.000 og året før 12.000 kroner, så vi håper jo den gode trenden fortsetter når vi inviterer til Charity Run neste år, smiler han. Disciples Motorcycle Ministries ble stiftet for ti år siden, og består i dag av klubber hjemmehørende i flere land, fordelt på en rekke avdelinger, så som Norge, Sverige, Danmark, Storbritannia, Ukraina, Ungarn, Russland, Tyskland, Krimhalvøya og USA, for å ha nevnt noen eksempler. Disciples Motorcycle Ministries har også sin egen kirke, Bikers Church, hvor medlemmene samles jevnlig, til kristne møter med sang, vitnesbyrd og taler.

En hjerteskjærende nød

En vanlig månedslønn for en arbeidstaker i Ukraina er svært lav, omregnet til amerikanske dollar, utgjør en månedslønn om lag 200 amerikanske dollar. Har man en svært god jobb og får en lønn deretter, kan man kanskje havne ut på en månedslønn på 300 dollar. En pensjonist får en pensjon på cirka 100-120 dollar per måned.

– Da vi var med til Ukraina, ble vi helt satt ut, når vi så den nøden som mange barn og unge vokser opp i. Ved inngangen til kloakksystemet bodde det barn. Foreldrene var enten døde, satt i fengsel, eller var så fattige, at barna var blitt forlatt og måtte klare seg selv. Når man ser små barn som er helt ødelagte, gjør det sterkt inntrykk. Når de ble tatt med til legesjekk, ble det oppdaget at de var helt ødelagte nedentil, fordi menn hadde misbrukt dem. Barna kan på en fredag bli hentet og så misbrukt gjennom helgen, og deretter dumpet når helgen er ferdig, sier Kristiansen, tydelig preget.

– Da brast hjertet for oss alle sammen. Vi så at vi måtte ta ansvar og gjøre noe, sier han videre.

Går uavkortet til arbeidet

Det Disciples Motorcycle Ministries samler inn går uavkortet til å hjelpe vanskeligstilte. Halvparten av midlene går med til å hjelpe familier som har slitt etter den russiske invasjonen på Krim, og den andre halvparten går med til å hjelpe utsatte barn og familier i Ukraina.

Flere familier med hjerte for saken, har tatt til seg barn (les: familiebarnehjem) som levde i kloakken og under svært kummerlige forhold i Ukraina. Hos familiene får barna et hjem, og det er ifølge Kristiansen sterkt å se hvilket liv barna nå har fått.

– Vi har klart å hjelpe et hundretalls barn. Vi ser at nøden er stor, og at vi kunnet ha hjulpet langt flere dersom vi hadde hatt midlene. Det er derfor det er så sterkt å se at vi hvert eneste år klarer å samle inn mer midler. For jo mer vi klarer å samle inn, jo flere kan vi hjelpe, forteller Kristiansen.

Back To Top