fbpx
skip to Main Content
STARTPUNKT: Godt merka med infoskilt ­i svingen ved Neset camping.

Topptur i Bygland

Årdalsknapen som rager 762 meter over havet byr på noe av den fineste utsikten i nedre Setesdal. Turen opp er krevende, men vel verdt slitet i motbakkene.

Fra toppen er det fri sikt i alle himmelretninger og på en klar dag kan man skimte sjøen i sør med kikkert. Ellers er det snaufjell i nord og vest som dominerer synet. Gautestad med Høvringvannet, samt Bertesknapen med den lett gjenkjennbare hvite radaren, sees godt i sør-øst.

For å komme til utgangspunktet for turen, kjører man riksvei 9 til Byglandsfjord. 2,5 km nord for tettstedet ligger Neset Camping vakkert til ved Byglandsfjorden. Like før avkjøringen til campingplassen, midt i svingen, er startpunktet for stien som er merka hele veien opp. Det er plass til noen få biler på ei gammel vegsløyfe litt sør for der stien begynner. Skulle det være fullt her, går det an å spørre om å få sette bilen inne på campingen.

Mange høydemeter

Turen opp er ikke lang, om lag fire km, men det den mangler i lengde tar den igjen i høydemeter. Byglandsfjorden ligger om lag 200 m.o.h. Det betyr at du skal overvinne godt og vel 550 meter til værs, hvilket gjør at turen havner i kategorien middels til krevende.
Det bratteste stykket er i starten der stien tar deg gjennom tett skog. Etter hvert flater det mer ut, og her og der er det flotte utsiktspunkter ned til fjorden og campingen. Etter hvert blir skogen mer glissen, og etter å ha forsert nok en bratt, men kort, stigning hvor det må klyves litt, er det tilnærmet høyfjellsterreng som åpenbarer seg. Nå har du toppen rett foran deg, og turen dit blir rene parademarsjen sammenliknet med starten i dalbunnen. Ta deg god tid til å nyte utsikten, og ha gjerne med kikkert og fotoapparat.

Idyller under toppen

Det er en værutsatt plass her oppe, så ofte vil det være fornuftig å finne seg en rasteplass litt under toppen. Det er nok å velge i. Terrenget videre sørover er også verdt å utforske. Her er både sva og myrdrag, og forholdsvis lettgått terreng, dog ikke merka løyper. Idylliske tjønner her og der kan sikkert friste til forfriskende bad på fine sommerdager etter å ha svettet i alle motbakkene.

Beregn i alle fall halvannen time opp, gjerne mer, for her er mange fine hvileplasser med utsikt. Godt fottøy, helst fjellstøvler, er fornuftig valg både fordi det er bratte partier som kan være sleipe etter nedbør, og noen myrstrekk som er ganske fuktige. Med en god rast under toppen vil det fort gå med 4-5 timer på hele turen. Til Byglandsfjord er det om lag 7,5 mil å kjøre fra Kristiansand, så alt i alt kan vi vel si at det ligger til rette for en heldagstur til Årdalsknapen.

 

IDYLL VED FJORDEN: Neset camping er godt synlig fra den bratte stien opp til Årdalsknapen.
HØYT OG FRITT: Årdalsknapen i maksvær gir både høyfjellsfølelse og utsikt i særklasse.
UTSIKT UNDERVEIS: Det er mange grunner til å ta en pustepause på vei opp bratta. Her ser vi utsikten mot tettstedet Byglandsfjord med riksvei 9 som slynger seg oppover dalen.

 

Back To Top