fbpx
skip to Main Content
Illustrasjonsbilde: Colourbox.com

Hverdagslivets utfordringer

Fakta:

 

Laila Vevik
98621401 /
laila@spiren-familieterapi.no

Laila Vevik driver Spiren par- og familieterapi som holder til i 1.etasje på Hisøy legesenter. Hun er familieterapeut og har et brennende engasjement for å hjelpe mennesker som står i utfordrende relasjoner og situasjoner i livet.

Kjærlighet & familieterapi:

Hvor ble det av kjæreste­paret i hverdagslivets plikter og kaos?

 

Før prioriterte vi hverandre, men nå er vi som en slags familiebedrift som så vidt ser på hverandre i hverdagens stress og press. Hvor ble det av nærheten som gjorde at vi en gang var et godt kjærestepar, er det mange som undrer.

Hva med meg, hva med deg, hva med oss? Hvordan skal kjærligheten overleve dette scenarioet av livskaos som ingen ende tar. Vi er det kanskje ikke bevisst, men her handler det om valg. Velger jeg meg selv, velger jeg familien, eller velger jeg oss? En gang valgte vi hverandre, dette valget må vi gjøre på nytt hver dag, også når den kjærlighetstanken er tom, hjertet såret eller døgnets timer ikke strekker til. Hvordan ønsker vi å leve livene våre, hva er det som er viktigst for oss. Er det jobb og materialisme eller er det kvalitetstid med våre nære. Det å bare være sammen og nyte øyeblikk av nærhet, felleskap og kjærlighet gir næring.

Tilstedeværelse er et stikkord. Så enkelt og likevel så vanskelig. Er vi tilstede i livene våre, fullt og helt, der og da. Deler vi øyeblikk sammen? De øyeblikkene som står stille, som nytes gjennom hele kroppen som frysninger av velvære og glede over å bare være. Disse øyeblikkene krever evne og vilje til å se, føle og ta inn. Når en er forelsket kommer gjerne disse godfølelsene av seg selv. Etter som tiden går må en kanskje bevisst se etter det gode. En velger selv hvilke briller en tar på seg, de positive eller negative. Ser en etter det gode i et annet menneske, finner en det. Leter en etter det negative, finner en nok noe der også. Hvordan vi ser på hverandre og speiler oss i hverandres øyne, har mye å si for hvordan vi danser sammen. Dette kan virke inn på om vi spiller hverandre gode eller dårlige. Mange par sier at de ikke lenger har tid til å være kjærester. De tror at det skal så mye til, og at tiden ikke strekker til for romantiske dater i en kaotisk hverdag. I fokuset på foreldrerollen mister mange kjæresteforholdet av syne, og mange tenker at de må ha barnevakt for å ta vare på forholdet. Dette kan være et farlig mønster, selv om en date uten barn i ny og ne kan være lurt. Det er likevel hverdagen som gjelder, og noe av det fineste barna kan ha, er foreldre som er glade og gode mot hverandre. Et godt parforhold er også noe av det viktigste for de voksnes livskvalitet.

Det er ingen motsetning mellom det å ha oppmerksomhet på parforholdet og det å være sammen med barna. Kjærligheten kan dyrkes i hverdagslige aktiviteter og det er godt for barna å høre at foreldrene eller kjæresteparet sier gode ord til og om hverandre. Kjærester tar hensyn til hverandre og gir hverandre rom. Positiv kommunikasjon gir positive følelser. Ingenting er så gledelig for barn som å være tilskuer til nettopp dette. Det er også mye uutnyttet arbeidskraft i mange familier. La alle delta sammen, ta barna med på middagslaging og rydding. Her kan det ligge mye mestring og mulighet for godt fellesskap, så lenge det er ledet av tydelige, varme og omsorgsfulle voksne. Hverdagslige oppgaver kan også være hyggelige.

Mange par beskriver den ubehagelige følelsen som kan oppstå i livets kaos. Det kan oppleves som å løpe i et hamsterhjul uten noen ende. Dersom en får øye på hva dette handler om, vil en kunne ha mulighet til å ta grep. Sett dere ned sammen og snakk om hva som er viktig for dere. Kjenn etter hvor stort press en tåler, når trenger en pauser, hva gir energi og hva tar. Lær dere å kjenne etter, og vit når en skal si ja og når en skal si nei. Da blir det lettere å navigere i dette av og til stormfulle landskapet av følelser og ulike behov.

Hvem er jeg og hvem er vi- hvilken vei skal vi gå? Hvordan finne tilbake til hverandre når stormen rir og tåka ligger tungt?
Bjørk Matheasdatter som er parterapeut og forfatter snakker om at dersom en vil få kjærligheten til å vare, handler det om vilje. Ordet elske kommer av det urnordiske «ailiska» som betyr ild. Men uansett hvor sterk kjærlighetsflammen brenner, må det hele tiden bæres nye vedkubber til bålet om varmen skal holdes vedlike. Når vi sier «jeg elsker deg», sier vi egentlig «jeg brenner for deg». Å bære ved krever hardt arbeid, vilje og utholdenhet, men det kan også være morsomt og givende. En må bestemme seg for at denne flammen skal jeg passe på. Kjærlighet er følelser, men det er også vilje. Kjærlighet er noe vi gjør. Det å gjøre slik at den andre kjenner din kjærlighet. Hva gjorde at flammen deres ble tent en gang, og hva skal til for at den skal fortsette å brenne?

Hvilke kubber trengs nederst i bålet? Er det ærlighet, tillit, evnen til å si unnskyld, eller noe annet? Hva er det som får det til å gnistre mellom dere? Er det felles middager, trening, naturopplevelser eller kanskje gode samtaler. Hvor viktig er kubbene med sex og fysisk nærhet? Hvor viktig er det for bålet deres at det er orden i hus og hjem? Hva kan oppleves som om at en kaster vann på bålet, det er også lurt å vite noe om. Bli klar over hva som er viktig for dere og dyrk det. John Gottman som er en av verdens mest sentrale forskere innen parterapi, har studert hva som skaper ulykkelige par og hva som skaper lykkelige par. En ting som kjennetegner dem som har levd lenge sammen og har det godt sammen er det at de prater mye sammen. De kommuniserer mye om små og store ting i hverdagen. En annen viktig faktor er at par løser uoverensstemmelser fort. De går ikke å surmuler over lang tid, men søker å finne løsninger. De er innstilt på å løse problemene og klarer det.

Kjærlighetstips!

-Se partneren din! Etter langvarige forhold glemmer vi ofte å «se» partneren, fordi vi er så vant med at vedkommende er der. Mennesker endrer seg hele tiden, og det er viktig å se hverandre for å forstå hverandre. Ta også en ekstra titt av og til, og tenk ut minst tre gode ting han eller hun har gjort den siste tiden, og vis takknemlighet for det.

-Forsking viser at jo mer vi kysser og klemmer, jo bedre tåler vi konflikter og vanskeligheter, og jo bedre har vi det i forholdet. Kyss hver dag, sier Gottman. Han har også regnet ut at kysset bør vare minimum 6 sekunder for at det skal ha denne magiske virkningen. Kyssing og berøring senker stresshormonet kortisol og får oss i bedre humør.

Hver dag tar en små og store valg. Velg det som er viktig for dere, velg kjærligheten, velg å bære ved til bålet. Kyss!!!

Back To Top