fbpx
skip to Main Content
HØYT OG LUFTIG: Hengebrua som leder til grillhytta byr på en svaiende opplevelse.

Ukens vandring: Topptur i grenseland

Slettehei, 277 m.o.h., ligger på grensa mellom Kristiansand og Vennesla, og er høyeste topp i Skråstadheia. Fra utsiktstårnet er det utsikt horisonten rundt, en flott belønning for de som legger i vei på den bratte veien opp.

 

Utsikt, svaiende hengebru og flott grillhytte er blant trekkplastrene på denne turen til Slettehei. Du kan komme til Slettehei via løyper fra nær sagt alle himmelretninger, som fra Saga og fra Vennesla.

Vår tur starter fra Gruetjønn på Kostøl, om lag to km nord for Justvik langs RV 452. Her er det en grusplass på venstre side (når du kommer fra Kristiansand) med plass til flere biler.

En bom sørger for at ingen uvedkommende skal kjøre inn på anleggesveien som går over til Saga på Kvarstein, så her tar vi beina fatt på god grusvei. Etter omtrent en kilometer tas av på traktorvei til høyre, bratt opp lia. Etter hvert går traktorveien over i sti som ikke er merka. Et enslig skilt i et stikryss viser hvor du skal går for å komme til toppen, ellers er det sparsomt med skilting. Det beste rådet er å følge det tydeligste tråkket når du kommer til stikryss, retning nordvest.

Horisonten rundt

Utsiktstårnet, som ble satt opp i 1995, er ett av flere som har stått på samme plassen. Første tårnet kom opp før krigen. Dagens tårn er fem meter høyt, akkurat nok til å rage over tretoppene. Dermed er det utsikt horisonten rundt og på en klar dag er utsikten formidabel. I syd ser du Byfjorden med Dvergsøya og fyrene, og retter du blikket innover i landet sees blant annet Robstadknuten i Øvrebø og Bertesknapen i Evje-Hornnes. Kikkert anbefales.

Flotte rasteplasser er det på svabergene syd for tårnet. På tilbaketuren anbefaler vi å legge turen om grillhytta som familien Holbæk har satt opp til fri benyttelse. Fra tårnet går man samme vei tilbake på svafjellet. Siden det ikke er merka, er det lett å gå feil her. Beste råd er å sikte seg inn mot sjøen. Snart dukker stien opp igjen. Etter om lag en km på denne, tas til høyre i første store stikryss.

Svaiende over juvet

Etter 200 m kommer du til brua som er en ganske luftig og svaiende opplevelse å gå på. Grillhytta på andre siden av juvet ligger flott til på svaberg med utsikt over byen og sjøen. Er været i slett lune kan den enkle hytta være et alternativ for rast. Her er ildsted og mulighet for grilling, men husk å ta med eget brenne. Utsikten gjennom panoramavinduene er nesten like fin som utenfor.

Denne turen klassifiseres som middels krevende siden det er mye stigning opp traktorveien. Turlengda er omtrent sju km t/r. Enkelte myrstrekk kan være fuktige, så solide sko eller fjellstøvler anbefales. Sett av tre til fire timer inkludert en god rast.

 

MÅLET NÅDD: Utsiktstårnet som rager over tretoppene er et populært turmål i Skråstadheia.
BRATT OG LANG: Traktorveien opp lia er en solid kondisjonstest.
BYENS BESTE: Grillhytta på Slettehei har muligens rekorden i vakker utsikt i Kristiansand.

 

 

Back To Top