fbpx
skip to Main Content
HØYT: Tårnet som er hele 47 meter høyt og heller ti meter gir en utsikt halvveis til Danmark. Foto: Tore Næss/OVER

Har bygget verdens høyeste klatretårn i Lillesand

Satser høyt:

– Når du står på toppen kan du se halvveis til Danmark, forteller Tore Næss fra Arendal og Grimstad Klatreklubb.

 

Mange har kanskje lagt merke til det litt skeive tårnet rett ved YX på Brønningsmyr på Kjerlingland i Lillesand. Tårnet som rager hele 47 meter over bakken er regnet som verdens høyeste i sin klasse.

– Når du står på toppen og ser havet møte horisonten så ser du rundt 30 nautiske mil mot Danmark. Du befinner deg hele 158 meter over havet og utsikten er mildt sagt ganske imponerende, forteller Tore.

Ulik vanskelighetsgrad

Planen om å bygge Klatretårnet OVER ble satt i gang for bare halvannet år siden og etter dette har ting gått kjapt. Kapittel en av byggeprosessen er overstått og i september tar stiftelsen bak fatt på kapittel to.

– Stiftelsen har ingen kommersiell interesse. Planen var ikke bare å bygge et idrettsanlegg, men også et opplevelsestårn og landemerke for å sette Lillesand og Sørlandet på kartet. Vi ønsker å tilby flotte og fine opplevelser ikke bare sportslig, men også til publikum som kanskje syntes at å ta turen opp via klatreveggen blir for skummelt, smiler han.

Innvendig er det derfor installert trapper slik at folk uten klatreerfaring kan ta turen opp på toppen. Selve tårnet heller ti meter til den ene siden og for de som ønsker å prøve seg på utsiden forteller Tore at det finnes flere forskjellige vanskelighetsgrader.
– Den siden med overheng er kanskje for de tøffeste klatrerne i klassen, men på den letteste veggen er klatringen bygget opp slik at selv små barn skal kunne komme seg opp. Vi har hatt et stort fokus på å gjøre sporten tilgjengelig for de aller fleste, legger han til.

Fin opplevelse

I sommer var tårnet satt i prøvedrift hvor både klatrere og publikum kunne få en smakebit på det som skal komme. I september går startskuddet for kapittel to i byggeprosessen hvor blant annet to «stupebrett» med glassgulv skal installeres.

– Det tror jeg vil bli veldig spennende og vil by på en ganske unik opplevelse, sier Tore.

– Vi leker også med tanken på å kjøre forskjellige temaer i trappen på vei opp. Temaet for 2021 håper vi at vil kunne bli vitenskap og jobber derfor med å få tak i installasjoner som vil kunne forklare for eksempel tyngdekraft og gravitasjon.

Dette er ikke helt spikra enda, men vi lover uansett at folk skal få en fin og unik opplevelse om de besøker oss, avslutter han.

 

FINT: Utsikten på toppen er fin for store og små. Foto: Linett Eriksen Birkeland

Sorry. No data so far.

Back To Top