fbpx
skip to Main Content

Koriander – et mysterium

Koriander. Hatet og elsket av så mange. Hatet av hele 290-tusen i Facebook-gruppen “I hate Coriander”. Faktisk er Korianderplanten hatet så mye at den har fått sin egen dag.

Sin eget dag med hat. Det er 24.februar. Hold av datoen til neste år om du vil hate litt ekstra. Årsaken til dette enorme hatet er som regel en endring i genet OR6A2. Det er dette som gjør at mange syns at Koriander smaker såpe. Personlig elsker jeg smaken av Koriander. Jeg hater den av helt andre grunner.

Hvorfor dør Koriander så fort?
Hvorfor er det slik at alle urter dør nærmest momentant i det de kommer i hus? Eller er det bare hos meg?

Hva skjer i det de plukkes opp i butikken og settes i en potte hjemme på kjøkkenbenken? Hvorfor gjelder dette spesielt med Koriander? Hva feiler den planten egentlig?

Jeg kan ikke leve i slik uvitenhet lenger og bestemte meg derfor for å finne ut av dette mysteriet. Det er sikkert mange, enormt mange som lurer på det samme. Jeg skriver dette for dere.

Jeg sier ikke at dette mysteriet tar fra meg nattesøvnen. Ei heller kommer jeg under noen omstendigheter til å innrømme at jeg har forfattet denne teksten og startet deler av etterforskningen klokken halv fire på natta.

Etterforskning
Jeg har valgt å jobbe ut i fra to teorier.

1. Korianderplanten må leve i harmoni med andre Korianderplanter. Den må ha spesielt butikklys for å trives. Det er med vilje avlet frem en genfeil i alle plantene. På denne måten blir vi stadig tvunget til å kjøpe nye.

2. Korianderplanten merker at den er tatt ut av butikken. Den vet den skal bli brukt i guacamole. Den vet den snart skal dø. Derfor har den utviklet en form for aktiv dødshjelp på seg selv.

For å teste teori nummer 1 måtte jeg først finne ut av hvor lenge en korianderplante faktisk befinner seg i butikken før den blir kjøpt og tatt med til sitt nye hjem. Det fant jeg ikke ut av. Det er tydelig at dette er hemmelighetsstemplet informasjon. Dette fikk meg til å bli enda mer mistenksom til begge teorier. Det jeg fant ut av derimot er at de fleste dagligvarebutikker har gitt denne varen en holdbarhet på ca 4 dager. Altså 4 ganger så lenge som det den overlever på kjøkkenbenken hjemme. Hvilken temperatur skal den stå i for å holde lengst? Vel, her strides de lærde. Uten å henge ut diverse dagligvarebutikker så anbefales det fra -1 til 4 grader og romtemperatur. Med mindre du bor i en iglo, så er dette veldig forvirrende.
Nå som jeg har denne motstridende informasjonen, mistenker jeg at jeg er inne på rett spor med teori 1. Altså at det med vilje er avlet frem en genfeil som gjør at den skal dø fort for at vi som forbrukere må kjøpe mer. Men jeg kan ikke være helt sikker i min analyse riktig enda.

Teori nummer 2 om aktiv dødshjelp er nok mindre sannsynlig, da jeg er usikker på om planter har utviklet noen form for intelligens. Hvis det er tilfelle ville den gjort det meget bra i en gisselsituasjon hvor målet var å tvinge ut info fra Korianderen. Det er en slags gisselsituasjon hjemme her nå med Korianderplanten. Den har enda ikke sagt noe. Derfor stryker jeg teori nr 2. Altså teorien om at den skulle ha noen som helst form for intelligens. Men den er tyst. Det skal den ha. Det kan også være fordi den er død.

Diva
Av alle planter jeg har dradd med meg inn i hus er Korianderen på en klar førsteplass som diva. Hvis ikke forholdene er perfekt lagt til rette, så blir det ikke noe Koriander i guacamolen til fredagstacoen. Med mindre du går til innkjøp av korianderen maks en time før du skal innta den, selvsagt. For mye vann? Død. For lite vann? Død. Vanner du den akkurat passe finner den noe annet å bli sur for. Jeg tror at Korianderen har konstant PMS og det har ingen godt av. I tillegg til diva med PMS er Korianderen også en liten luring. Rett før den dør passer den på å slippe fri alle fluene den på mystisk vis har fanget i hele huset ditt. Nå kan du sitte der med den døde planten din og lure på hva du har gjort galt siden du fortjente dette.

Til slutt så måtte jeg gi opp å finne et svar på mysteriet i mitt eget hode. Jeg måtte ty til internett. Jeg kan med 90% sikkerhet si at vi må innfinne oss med at Korianderplanten vi finner i dagligvarebutikkene er produsert for konsum. Den skal inntas raskt etter innkjøp og mener du noe annet vil jeg gjerne vite hvordan du i alle dager klarer å holde liv i den.

Hilsen fortvilet koriander-konsumer.

Back To Top