fbpx
skip to Main Content
UTSYN: Nisser, den fire mil lange innsjøen, ligger for dine føtter.

Bratte bakker og slående utsikt

Skuggenatten kneiser stolt over Treungen og innsjøen Nisser i Telemark. Turen opp er ganske krevende, men ikke så lang. Når du nyter den slående utsikten fra toppen 706 meter over havet, er alt slitet glemt.

 

Noen synes kanskje vi beveger oss vel langt vekk fra kristiansandsregionen når vi skriver om tur i Telemark, men vi er bare så vidt over grensa fra Agder. Fjellene rundt Nisser, byr på så storslagne natur­opplevelser, at det ville vært feil å ikke ta de med i vår turserie.

Utgangspunket for denne toppturen er altså Treungen i sørenden av Nisser. Dit er det rundt regnet 12 mil fra Kristiansand langs Fylkesvei 41 (Telemarksveien). Stien, som i starten går sammen med lysløypa, begynner syd for sentrum, på venstre side når du kommer sørfra. Ved bensinstasjonen på andre siden er det mulig å parkere. Et skilt merket «Skuggenatten» ­bekrefter at vi er ved startpunktet. Fjellet, som ruver ganske mye over den flate dalbunnen, synes godt allerede her. En mast på toppen bekrefter at dette er Skuggenatten.

Svafjell og furuskog

Turen starter pent og rolig i slakt terreng gjennom lysløypa og bort til dit bratta begynner. Mye av stigningen består av svafjell som kan bli glatte om det er nedbør. Noen steder er det såpass bratt at det er lagt ut tau til å dra seg opp etter, og noe klyving må påregnes. Vi passerer en hytte med mast. Videre går terrenget i avsatser med vekselvis bratte og mer flate partier. Tidvis går stien gjennom idyllisk furuskog. Baremslandsfjellet (se kart) stuper bratt ned mot sør, så hold deg til stien. Nærmere toppen flater det mer ut med enkelte myrdrag, før en siste bratt kneik til toppen. Herfra er det utsikt horisonten rundt, og Treungen ligger langt der nede i dalbunnen. Innsjøen Nisser, som strekker seg helt til Vrådal, er godt synlig i hele sin lengde på fire mil.

Stille tjern

Etter en god rast, kanskje helst litt under toppen om det er vind, er det tid for tilbaketuren som følger samme rute ned. Et tips her; et idyllisk tjern bare noen meter øst for stien, men ikke synlig fra denne, (se kart) innbyr til en god rastepause, og kanskje en frisk dukkert i den lyse årstid.

Stien er merka med blått, stedvis vardet, så det skal være greit å finne frem. Avstandsskilt som opplyser om hvor langt det er igjen til toppen finnes også. De kan jo være med på å motivere til å fullføre toppturen.

Turlengden er oppgitt til 3,6 kilometer én vei. Sett av i alle fall fire til fem timer inkludert en god pause.
Da er oppfordringen; fyll bilen med familie og venner en fin høstdag og sett kursen mot Telemark. Men ikke drøy for lenge, snart kommer nok snøen. Turen til Skuggenatten med sine bratte bakker egner seg ikke for skiturer.

 

SMAK AV VINTER: Et lett snødryss skaper en spesiell stemning en oktoberdag ved tjernet som ligger like ved stien men som ikke er synlig fra denne. Det er toppen vi ser i bakgrunnen.
EVENTYRSKOGEN: Stien som slynger seg gjennom furuskogen er en fin kontrast til svafjellene. At nattens lette snødryss har satt sitt preg på landskapet, gjør ikke opplevelsen mindre slående.
TIL TOPPS: 706 meter over havet ruver Skuggenatten. Her er både steinvarde og mer moderne byggverk. I tillegg finnes «Skuggedassen», en flott utedo som er til fri benyttelse.

 

 

Back To Top