Nytolkninger av Bjørneboes ti bud
Bjørneboe-dagene:
Jens Bjørneboe mente at det å stå for det som var rett, koste hva det vil, og tørre å si sannheten, var det eneste riktige. Under Protestfestivalens Bjørneboe-aften var det ti fremtredende mennesker tolket hans bud.
Kvelden startet med innledning av biskop Stein Reinertsen. Programleder for kvelden var skuespiller Ann Ingrid Fuglestveit-Mortensen. Musikalsk innslag ble servert av Benny Borg, som sang «Ti bud av en ung mann som vil fram i verden».
1. Du skal ikke være annerledes
Liviren Bratterud: – Man er redd for å være annerledes og bli puttet i en bås med merkelapp. Vi er flinke til å skjule det fordi man ikke vil være utenfor. Enkelte ser på selvmord som eneste utvei fordi de ikke er som majoriteten. De føler seg ikke akseptert for den de er. Det er akseptert å følge flokken. I våre dager har det blitt litt mere «in» å skille seg ut. Da tør flere å stå fram og da blir ikke det ikke så farlig å skille seg ut.
2.Du skal være tolerant mot alle som mener det samme som deg
Tonje Gjevjon: – Det fant sted en høring i Stortinget for en uke siden om akkurat dette temaet. En mann ble anmeldt for å befinne seg i kvinnedusjen. Mannen gikk til motsøksmål fordi han mente han var en kvinne i mannskropp. Likestillingsombud, Hanne Bjurstrøm, mente mannen hadde rett.
3. Du skal alltid jage i flokk og melde fra til flokkledelsen dersom noen har avvikende meninger
Helje Kringlebotn Sødal: – Det kan være farlig å være en del av en flokk når man reagerer likt og ikke har en egen stemme. Når alle skal følge flokklederen, f.eks. i politiske partier, mediesamfunnet og nettsamfunnet. Vi er selvstendige individer som er opptatt av å bli sett, men følger vi også en flokk?
4. Du skal tro på det sekulære, multikulturelle samfunnet
Iben Tranholm: – Er vår multikulturelle samfunn i forfall? Alle grupper kommer i konflikt fordi de ikke har noe felles grunnlag. Før hadde alle kristendommen som sin plattform, med felles verdier og tro. Er samfunnet vårt i ferd med å oppløses og alle er mot alle?
5. Du skal ikke stille spørsmål ved privilegiene til de rike og mektige
Terje Dragseth: – I am shop, therefore I am. Vi takker Mammon for at profittmaksimering og globale tjenester alltid er tilgjengelig. Kjøperens marked.
6. Du skal ikke si du er fattig i verdens rikeste land
Tania Michelet: – I 2020 går det endelig an å snakke om ting i Norge. I Norge finnes det relativ fattigdom. Vi syntes synd på flyktningene i Moria, men ikke så lenge det går utover vår velferd. Vi er redd for å miste noe, men vi er forpliktet til å hjelpe.
7. Du skal aldri gå imot vekst, utvikling og fremgang
Ida Marie Haugen Gilbert:
– Folkekirka har utviklet seg
og blitt modernisert. Den følger med i tida. Hvordan er utviklingen på bygda? Henger de etter? Er det fare for at bygdesjela blir borte og nostalgien bare blir pynt? Man skal ikke henge etter. Vi må være et ja-folk.
8. Du skal være tro mot arbeidslinja i samfunnet og din rolle som råvare, produkt og konsument
Sven Egil Omdal: – Forestillingen om hele folket i arbeid. Det skal lønne seg for alle å være i arbeid. Trygder og skatteordninger har dette målet.
9. Du skal alltid tenke positivt, også om du er rammet av alvorlig sykdom og risikerer å dø
Axel Carlberg: – Vi er flokkdyr og følger strømmen. Vi vil være ja-mennesker. Vi avviker fra normen når vi sier nei. Mennesker er lydige, selv om det kan føre til umenneskelige handlinger.
10. Du skal alltid tro du er noe, og du skal aldri, aldri, vise svakhet
Eirikur Ørn Norødahl: – Søren Kirkegaard skrev om at det sanne heltemot bestod i å våge å være seg selv. Dette var i 1849. Det er fremdeles like gyldig i dag.