fbpx
skip to Main Content

Der ferskvann møter havet

Kvernhusvannet i Søgne rager beskjedne to meter over havnivå og bare en tynn landstripe skiller ferskvann fra saltvann. Ikke rart rundløypa rundt vannet er blitt populær.

Joggere og folk med hund vil du garantert treffe, og dessuten de som bare skal ha et fredelig avbrekk i hverdagen i vakker natur. Boligområdet Stokkelandsskogen ligger kloss inntil turområdet, så det er flittig benyttet av de lokale. At løypa er forholdsvis flat og egnet for barnevogn og rullestol gjør også sitt til at den er mye brukt.

Tilrettelagt
Det er flere steder man kan starte fra. Vi som kom fra «gamle Kristiansand» kjørte til Tangvall, tok av mot Høllen, og videre mot Åros. Fortsett over sletta til avkjøring til høyre merket Krossneset. Her i krysset er det stor parkeringsplass og stien finner du like ved. Vi befinner oss i sørvest enden av vannet. Et alternativ kan være å parkere ved arbeidskirka og skolen på Langenes, det er i motsatt ende av Kvernhusvannet.

Rundløypa er 3,3 kilometer lang og passer derfor fint som en kort tur etter jobb. I badesesongen er det flust med muligheter for en frisk dukkert, og valget er ditt; enten ferskvann eller saltvann. Det er det ikke så mange turområder som kan tilby. Det er tilrettelagt badeplass med flåte i nordsiden av vannet, og i sør, der landstripa er på det smaleste finnes det innbydende svaberg ut mot sjøen. Vi befinner oss i Kossevigfjorden og litt lenger ut kan vi se Ny-Hellesund.

Gamle minner
«Vaskeplassen» står det på et skilt her, det sikter til tiden da beboerne i Ny-Hellesund og på Borøya dro inn hit for å vaske tøy om sommeren når vannet minket i brønnene ute på øyene. Dette pågikk til ut på 50-tallet.

På 1800-tallet ble det skåret is i Kvernhusvannet. Isen ble lagret i et ishus som hørte inn under gården Stokkeland. Isen ble hovedsakelig eksportert til England og virksomheten skjedde i regi av den engelske hummeroppkjøperen Howard som holdt til i Ny-Hellesund (kilde: Turkart Rossevannet, Vågsbygda-Berge).
Kommunen har tilrettelagt med toaletter og brygger og området er skiltet som friområde.

Joggeløype: Ikke rent få liter svette har blitt avsondret på stien rundt vannet. Kvernhusløypa er et eldorado for alle som er glad i å trene. Og som vi ser så går stien tett opp til boligfeltet noen steder.
Idyll i boligfelt: Stokkelandsskogen boligfelt er nærmeste nabo til Kvernhusvannet. Beboerne her har kort vei til vakker natur og badevann.
Skogens ro: Det er aldri langt fra tettbebyggelsen til idylliske stier som snor seg gjennom furuskogen
Skille: Bare en smal landstripe skiller Kvernhusvannet fra havet. Stedet kalles «Vaskeplassen» etter øyfolket som kom inn hit og vasket tøy når vannet minket i brønnene om sommeren. Dette pågikk til ut på 50-tallet.
Solvarme svaberg: Skjærgårdsidyllen er innen rekkevidde. Vi er ved Kossevigfjorden med Ny-Hellesund rett i syd. Men trenger ikke båt for å nyte sol og sjø i Søgne.
KART: Turen beskrevet har utgangspunkt sørvest i Kvernhusvannet markert med «P» (parkering). Alternativt kan man starte i motsatt ende av vannet, ved Langenes skole/arbeidskirke.
Back To Top