fbpx
skip to Main Content
NASJONALPARK: Rullesteinstranda på Hove er nok det mange forbinder med Tromøya. Stranda er en del av raet, en endemorene fra siste istid der det meste befinner seg under havoverflaten. Raet Nasjonalpark ble opprettet i 2017. Mot horisonten sees «De Tvende Fyr» - Store og Lille Torungen.

Himmel, hav og trollskog

Ukens vandring:

Rullesteinstranda på Hove på Tromøya er ett av Agders mest brukte friluftsområder. Har du noen gang gått tur der skjønner du hvorfor.

 

Uansett tid på året, vil du alltid treffe turfolk her ute mot havet; joggere, pensjonister, barnefamilier og tilreisende turister. Om det er tidlig morgen, ved middagstid eller sent på kvelden, er du neppe alene her ute. Et uendelig hav som møter en like uendelig himmel langt der ute mot horisonten har en egen tiltrekningskraft på de fleste av oss. Her er stedet for stillhet og kontemplasjon, enten det er en stille dag med havblikk, eller en dag da havet fråder og kaster kaskader av skum over de glatte rullesteinene. Ja, det er værhardt her ute, og farvannet er urent.

Slaveskipet Fredensborg
Mange skip har forlist her. Det mest kjente er nok slaveskipet Fredensborg som møtte sin skjebne utenfor rullesteinstranda på 1700-tallet. 200 år senere ble rester av vraket funnet og nylig ble en dramatisering av hendelsene vist på TV.
Skulle det bli for heftig med uværet, er det kort vei til tett skog som gir velkomment ly. Gamle, krokete furuer, formet av vinden fra havet, gir ly på stormfulle dager og danner en sterk kontrast til den steinete stranda.

Veien ut
For å komme til Tromøya og Hove, settes kursen østover mot Arendal og broen over til Tromøy. Vel over på øya følges skiltene mot Hoveodden og skilt til Raet Nasjonalpark. Da havner vi på Spornes hvor det er parkeringsplass og flott utgangspunkt for tur langs rullesteinstranda. Alternativt kan man parkere inne i Hoveleiren. Mot horisonten skimtes «De Tvende Fyr», Store og Lille Torungen, som viser vei mot innseilingen til Arendal. Det er skiltet «Kyststi» langsetter kystlinja, litt opp fra rullesteinstranda, slik at det er godt og mykt underlag å gå på. De fleste steder er det tilrettelagt for barnevogn og rullestol. Åpent kystlandskap veksler med tett skog bestående av krokete furuer som kan sette fantasien i sving, ikke minst om vi tar turen rundt solnedgang. Etter et par kilometer er vi på Hoveodden, øyas vestligste punkt, hvor vi runder og fortsetter på den merka stien på innsiden av øya. Canvas Hove passeres, hvor det om sommeren er aktivitetspark med blant annet noen spektakulære sirkelrunde hytter i trærne. Her er også lagt til rette med benker og bord for en god rast.

Krigsminner og festivaler
På ferden videre tilbake mot utgangspunktet velger vi å legge turen om Hove leirsenter. Hove leir var opprinnelig en rekruttskole for luftvernartillerister, etablert av tyskerne i 1941. Som med så mange tyske forsvarsanlegg, ble også Hove leir overtatt av det norske forsvaret etter krigen, som brukte det frem til 1962. Siden har det vært en mangeartet virksomhet i Hove leir, her å nevne festivaler (Hove Festivalen husker nok mange), stevner, kurs/konferanser og leirskole. Ved leirens parkeringsplass skimter vi atter havet på yttersida, og etter en kort tur på stien er vi tilbake ved bilen. Som kartet viser, er det en rekke stier, merka og umerka, på kryss og tvers i området, så her er det egentlig bare å velge lengde og rute etter lyst og evne. Sandstrender finner du på innsiden av øya, yttersida består mest av rullesteiner, men innimellom finnes også sandgrunn. Dette endrer seg over tid på grunn av vær, vind og strøm.

 

TROLSK: Kyststien fører inn i en skog av krokete furuer som kan sette fantasien i sving om tusser og troll. Havet er aldri langt unna.
BEVARER MINNENE: Flott å kunne forevige turminner fra rullesteinstranda.
MED GULL I MUNN: Solen har senket seg i havet og fyret tegner sin silhuett mot himmelen mens røyken fra de mange kaffebål siver stille ut over sjøen. Magiske øyeblikk.
PÅ INNSIDEN: Vi har rundet Hoveodden og passerer Canvas Hove på asfaltert tursti. Blåser det friskt fra havet, kan det være et godt alternativ å raste her.
Back To Top