fbpx
skip to Main Content

Hjemmekontor til glede og besvær

Kronikk:

Corona har siden mars i år tvunget mange arbeids­takere på hjemmekontor. Joggebuksa ligger klar for en ny dag på jobben, men somler du deg fra seng til hjemmekontor med dyne rundt, trenger du jo faktisk ikke bukse i det hele tatt. Det er mange fordeler med hjemmekontor.

Med hjemmekontor kan en med god samvittighet sove litt lenger da reiseveien til jobb er blitt betraktelig kortere. Når en er ferdig på jobb så er det bare noen meter til sofaen. Mat kan inntas ved kontorpulten og det er ingen som henger over deg å teller hvor mange do-pauser eller private mobil-samtaler du har hatt en jobbdag. Så lenge du gjør det du skal og kanskje litt til, er det faktisk ingen som bryr seg om du surrer litt rundt hjemme. Faktisk så sier flere at de føler seg enda mer effektive på hjemmekontor. Dette til tross for at ofte arbeidsdagen både starter og slutter i stua.

Jeg jobber frilans og har hjemmekontor uansett. Derfor merker jeg ikke stor forskjell etter corona. Jeg føler jeg lever rene kontor-drømmen. Jeg elsker hjemmekontor og alle fordelene dette gir. #introvert. Dette er ikke fordi jeg går hjemme å surrer, men rett og slett fordi jeg nyter hvert sekund jeg har uforstyrret. Jeg føler jeg jobber bedre og er mer effektiv når jeg jobber hjemmefra. Jeg føler meg rett og slett mer kreativ enn om jeg skulle sittet på et kontor. Men vi er alle forskjellige. Jeg hører altså til de som trives med å jobbe hjemmefra og som trives med å disponere tiden min selv. Over halvparten av oss, 55% trives godt med hjemmekontor og vil fortsette med dette også etter corona i følge en spørreundersøkelsen utført av YouGov.

Distrahering
På den annen side så er det også en del ulemper med hjemmekontor. Kanskje pusser naboen opp eller har skrikete unger som hyler døgnet rundt. Distraksjonene ligger heller ikke langt unna for eksempel i form av sosiale medier, chipsposen i skapet, ekstra lange lunchpauser eller det faktum at du kan kikke inn i stua til naboen å se at han heller ikke har bukser på i sitt hjemmekontor. Du vet du har viktige ting å gjøre når du jobber og ja, det er lett å bli distrahert hjemme når ingen sjefer henger over deg. Kanskje har du til og med en snar deadline og derfor veldig dårlig tid. Det plinger i telefonen din og du kan jo ikke la være å sjekke. Dette er en enkel felle å gå i og som fort kan resultere i at du blir sittende å se på kattevideoer i de neste 3 timene. Du sitter jo tross alt i eget hjem og jobber og problemet med å skille arbeid og fritid viser seg og være mest problematisk for de under 30 år. (Kilde: Norsk Koronamonitor og Respons Analyse) Det å hele tiden skulle være tilgjengelig på mail, mobil og Zoom virker for mange stressende.

Mange savner å dra på arbeidsplassen sin. En savner kollegaer og kantinen. En savner hverandre. En av tre nordmenn (32 %) oppgir nå at de føler seg ensomme for tiden som følge av pandemien. (Kilde: Norsk Koronamonitor) For mange er jo jobben der de er mest sosiale i løpet av en uke. Det er tungt å miste det sosiale på jobb for mange, ihvertfall for de som bor alene. Allerede i oktober anbefalte myndighetene nok en gang mer hjemmekontor for de som kan, og foreslo lokale påbud der smitten er høy.

Etter pressekonferansen i november da strenge tiltak og anbefalinger på nytt kom, økte bruken av hjemmekontor enda mer.

Mange syns nok det er ekstra stress å måtte rigge til hjemmekontor midt i heimen, kanskje spesielt om du bor med hele familien. Heldigvis kan du ha videokonferanser uten at ungene løper å hyler i bakgrunnen. De kan endelig gå i barnehage og skole nå og det hjelper jo veldig mye på arbeidsroen.Men tilbake til overskriften. Hjemmekontor til glede og besvær.
Jeg skjønner at ikke alle er like begeistret for å måtte sette opp dataskjermer midt i stua, som minner om et linkeparty i 2002. Men det er en rekke fordeler med hjemmekontor og garantert er det mange av disse vi kan dra med oss videre når vi skal tilbake til normalen. Utenom det at vi kan gå bukseløse på kontoret, såklart.

Fordeler med
hjemmekontor:
Digitale møter
Personlig har jeg aldri vært noen fan av lange møter som dras ut i det uendelige. Jeg tenker at dette som regel er en unnskyldning for å drikke kaffe og sladre over smørbrød. Ekstremt dårlig bruk av tid og meget lite effektivt. 2020 ble året hvor digitale jobbmøter ble den nye møtekulturen. Så lenge samtlige deltagere har en god internettlinje, ikke er nakne og møter opp til avtalt tid, kan jeg ikke skjønne noe annet enn at dette er veldig mye mer effektivt. De fleste møter kan ofte være ganske unødvendige og kunne nok heller bare vært en fellesmail ut til de ansatte. Jeg håper at dette er noe vi kan ta med oss inn i evigheten, hva gjelder jobb etter corona også.

Riktig innetemperatur
Vi vet alle at riktig innetemperatur er en klassisk kilde til diskusjon i arbeidslokalet. Menn for eksempel, vil som regel ha det litt kjøligere enn oss kvinner, som nesten dør om det er under 25 grader (kilde: meg selv). Fordelen med hjemmekontor er at du kan ha den temperaturen du selv ønsker.

Joggebukse
Du kan gå i hva du vil når du har hjemmekontor, for eksempel joggebukse. Dette kan ses på som både en fordel og også en ulempe. Ulempe fordi du nok vil føle deg mindre jobbklar i joggebukse. Likevel har jeg valgt å føre dette inn under fordeler, da det helt klart er mest behagelig. Skal du ha et Zoom-møte er det jo lett å hive på seg en skjorte og likevel se presentabel ut.

Ingen rushtrafikk i stua
Tid er penger og og kanskje kan det å spare en time på å sitte i kø på vei til jobben resultere i at de ansatte heller vil jobbe en time eller to ekstra.

Lykkeligere ansatte og mindre sykefravær
Fellesskapet på jobb er vel og bra, men dette er faktisk ikke like viktig for alle. Det er ikke riktig å måtte dytte alle inn i samme boks. Det å kunne velge selv og å styre over egen tid er viktig og bør jo absolutt gi lykkeligere ansatte. Lykkelige ansatte trives og trivsel på jobb skaper mindre sykefravær. Vinn vinn.
Mange sliter i dag med å tilpasse seg en vanlig jobb på grunn av kroniske sykdommer, angst eller andre ting. For mange vil det kanskje også være lettere å komme seg ut i jobb om en kan få lov å være i trygge omgivelser hjemme.

Valgfritt hjemmekontor
Snart så kommer det heldigvis en tid hvor en kan tilbake til kontorlandskapet og sine kolleger igjen. Jeg er veldig for hjemmekontor og håper ikke at en må helt tilbake til normalen, men at vi kan ta med ny lærdom og fordelene med hjemmekontor etter corona også. Mange jobber kan en i dag like gjerne gjøre hjemmefra og hva er vel ikke bedre enn å spare tid på å sitte fast i rushtrafikk eller å unngå bråkete kontorlandskaper. For det er nemlig ikke for alle. Andre som har ønsket seg hjemmekontor pre corona har nå fått en sjans til å bevise at dette fikser de og jeg tror mange med dette vil kreve å kunne fortsette med hjemmekontor etter corona også.

I dag er det jo overflod av åpne kontorlandskaper og ikke mange har egne kontorer lengre. Svaret på dette kan være at en ønsker å skape et sammensveiset arbeidsmiljø, men er selvsagt også fordi dette er billigere for arbeidsgiver. Kanskje kan en for de som ønsker det se mer av frivillig hjemmekontor i fremtiden, der det lønner seg og er like effektivt.

Jeg håper det!

 

Back To Top