fbpx
skip to Main Content

Samler seg mot seksuelle overgrep

Fakta:

Har du opplevd et seksuelt overgrep kan du kontakt Nok Agder på tlf. 3807 1111 eller kontakt@nokagder.no

NOK ER NOK:

Seksuelle overgrep er et verdensproblem som snakkes lite åpent om i offentlighet. Senter mot Seksuelle Overgrep i Agder jobber for å hjelpe de som har blitt utsatt for overgrep, og pårørende, og jobber forebyggende mot overgrep i Agder.

 

Lenge har senteret vært kjent som SMSO-Agder, men 19. November, på verdensdagen for forebygging av vold og overgrep mot barn, byttet organisasjonen navn til Nok Agder. Daglig leder Margareth Bjørtvedt mener dette er en viktig markering å få frem.

Nok er Nok!
Grunnen til navneskiftet er at det lenge har vært sentre mot seksuelle overgrep i de fleste fylker i landet, men de har hatt ulike navn, som SMSO, incestsenter og DIXI. Nå samles disse under samme navn så det skal bli lettere for brukere over hele landet å finne et senter der de bor.
– I dag er vi hele 16 Nok-sentre i landet, og navnet gjenspeiler at «Nok er nok!». Navneskiftet ble feiret med samarbeidspartnere og åpent hus i våre flotte lokaler. Vi delte ut brosjyrer og pepperkaker med «Nok» logo på, og Miss Norway-vinner Sunniva Frigstad som støtter vår hjertesak ble også med på lunsj og omvisning, forteller Bjørtvedt. På Nok-senteret tilbys samtaler, gruppetilbud og sosiale aktiviteter. Det er et gratis lavterskeltilbud med høy kompetanse. Samtidig jobber de med forebyggende arbeid i hele Agder, hvor de blant annet underviser på ungdomskoler og videregående skoler.

Gir seg ikke
Som for mange har Corona stelt i stand uro, men Nok Agder gir seg ikke av den grunn, og fortsetter sitt viktige arbeid videre.
– I vår hadde vi stengt ned senteret i 8 uker, i stedet ble brukerne våre fulgt opp over telefon, video og turgåing. All undervisning på skolene ble også avlyst. Fra høsten av startet vi opp med både grupper og brukerkvelder, men de siste tre samlingene før jul har vært avlyst på grunn av for høy smittefare. Men vi har begynt å få spørsmål om å holde undervisning på skolene igjen, så vi er på saken, forteller Bjørtvedt engasjert.

Snakkes for lite om
Seksuelle overgrep er et tabubelagt tema som snakkes lite om. Mange føler skam og holder problemet for seg selv. Margareth Bjørtvedt ved Nok Agder, forteller at seksuelle overgrep er et av de største samfunnsproblemene som fins i verden, og at det omhandler mange flere enn man tror.
– «Omfanget av vold og overgrep er dessverre mye større enn vi liker å tro. Hele 1 av 3 kvinner og 1 av 10 menn opplever et seksuelt overgrep i løpet av sitt liv i Norge. Heldigvis finnes det gode hjelpetilbud. Utfordringen er å nå ut til dem som trenger det, forteller hun motløst. Hun sier at i løpet av året har Nok Agder inne flere hundre brukere som har blitt utsatt for seksuelt misbrukt, og som trenger en form for hjelp.

Bedre samarbeid
Brukerrepresentant Eva Lora Mari Palmer forteller at navnebyttet er bra men litt uvant. Hun påpeker også at hun synes det er funksjonelt at så mange sentre har fått felles navn, slik at det er enklere å samarbeide på landsbasis.
– Det gjør det samtidig mye enklere for brukerne å følges opp ved flytting, sier Palmer. Brukerrepresentanten forteller også at hjelpen man får på Nok-senteret er veldig bra, og at hun selv har fått utrolig god hjelp. Ikke minst er de dyktige og har kompetanse til å hjelpe de som har blitt utsatt, legger hun til. At Nok Agder inkluderer brukere ved at de har brukerrepresentanter, og at brukerne selv har en stemme i avgjørelsen, sier Palmer er en veldig bra faktor.

Back To Top