fbpx
skip to Main Content
- Vi baker litt også, sier Inger Lene Kristensen Hangeland, Atle H. Stray og Jeanine Andersen.

Startet opp under pandemien – har svært mye å gjøre

I høst åpnet Inger Lene Kristensen Hangeland og ektemannen Atle H. Stray dørene til sin nye restaurant Frk Hangeland på Strømmehaven på Søm/Randesund. Siden den gang har kundene strømmet på i et stadig økende antall.

 

Da pandemien virkelig herjet med Ola og Kari Nordmann, og mange restauranter og spisesteder virkelig slet, ble ekteparet Inger Lene og Atle kjerringa mot strømmen, og etablerte egen restaurant i Strømmehaven.

– Dette er en plass for alle, ikke bare beboerne her. Det er et nytt konsept i norsk forstand etter inspirasjon fra Nederland. Starten har vært bedre enn forventet og vi håper at dette kan bli en sikker arbeidsplass for oss og våre ansatte. Vi har blant annet en lærling som har en toårsavtale med oss, sier Hangeland og Stray.

Bedre enn budsjettert
– Det har vært en uvirkelig tid. Vi har hatt bedre besøk enn vi hadde budsjettert med, smiler en litt andpusten Inger Lene Kristensen Hangeland, der hun tar imot Sørlandsavisen, mens kundene strømmer på. Det er lunchtider, og mange av dem som har arbeidsplassen sin i nærheten, kommer innom for å kjøpe noe godt å stille sulten med hos Frk Hangeland.
– Litt gøy, egentlig, for vi hadde ikke noen planer om å starte opp restaurant, ler hun. Inger Lene Kristensen Hangeland hadde en jobb hun trivdes i, som ferskvaresjef for Slakter Frivold. Ektefelle Atle jobbet med IT-systemer for byggebransjen og hadde også flere år bak seg i Bulk, selskapet som arbeider for å etablere en større datalagringspark i Vennesla. Dagene var overkommelige.
– Men så kom telefonen, forteller Stray.

Åpnet i oktober
Kristiansand kommune trengte noen til å drive restauranten i Strømmehaven som var under bygging. Spørsmålet de to fikk, var om de kunne tenke seg å slå til.

– Vi gikk i tenkeboksen, og brukte noen få dager på å bestemme oss. Vi valgte å slå til, og siden har det formelig gått i ett, forteller de.

I høst kunne de ønske publikum velkommen til Randesunds første restaurant. Selvsagt spente på mottakelsen, og på om innbyggerne i Randesund, på Søm, i Tveit, på Lund og Hamresanden fikk med seg at dette var en restaurant for det brede publikum, og ikke bare for brukerne av Strømmehaven, og de som arbeidet der.

Jungeltelegrafen fungerte
Budskapet nådde ut. Noen gjester kom, så noen til. Det var tydelig at jungeltelegrafen fungerte, om restauranten som lagde mat basert på de gode gamle oppskriftene, mat som smakte godt, og som ikke skulle koste skjorta. Ungdommene som gikk på skolene i nærheten hadde fått med seg at nærmeste nabo er dagligvareforretningen Matkroken, også det en butikk for alle. Ungdommene var innom Matkroken og kjøpte litt snop der, og en bolle eller et rundstykke på vei ut. Etter kort tid, bare strømmet det på. Mange ville spise hos Inger Lene og Atle. Enda flere var innom for å kjøpe med middagsmat til familien. Kanskje ikke så rart ettersom mange av dem som hadde hjemmekontor, ofte ville gjøre det enkelt.

Ferske rundstykker står alltid på menyen.
– Det har vært en uvirkelig tid. Vi har hatt bedre besøk enn vi hadde budsjettert med, smiler Inger Lene Kristensen Hangeland.

Bedrifter
– Så begynte noen bedrifter å bruke oss. Vi jobber i disse dager lager vi en helt ny meny for utlevering med nye retter hver dag i tillegg til det vi allerede har av varm og kald mat.
– I tillegg er det mange som har arbeidsplassen sin i nærheten her, være seg Strømmetunet eller Strømmehaven. Mange av dem kjøper lunchmaten sin hos oss, og flere også middagen som de tar med hjem til familien, og for dem som ikke har anledning til selv å ta turen innom, så har vi hjemlevering også, sier Inger Lene.

Catering
De la også opp til aktiviteter som ble veldig populære. Lutefiskaften, tilbud på god julemat, og en avtale med Moseid slik at Frk Hangeland kunne selge brød fra det populære bakeriet på Mosby, var med på å trekke enda flere kunder.
– Så åpnet det seg enda en dør: Det var flere som bestilte maten hos oss når familien skulle feire dåp, bursdager, konfirmasjon og ved andre sammenkomster. Vi har drevet med slik type catering i flere år som en liten bigeskjeft ved siden av faste jobber. Etter åpningen så har vi fått mer av dette.

Varm mottakelse
– Vi har fått en mottakelse som varmer og inspirerer. Lokalene er store og åpne, slik at det går an å gjestene kan sitte med den nødvendige avstanden som smittevernreglene legger opp til. Og når pandemien en gang er over, kan vi ta imot 70 selskapsgjester her, sier Atle H. Stray.
For Inger Lene Kristensen Hangeland er det å åpne restaurant i Randesund nærmest som å komme hjem.
– Mine første svømmetak tok jeg på Rodenes hos farmor og farfar, der Rona båthavna ligger i dag. Mesterstykket var å svømme fra Steinbrygga til Rodenes-skjæret og til bake igjen – uten følge – først da kunne vi svømme! Min far tok meg med til alle fjordens fiskeplasser, som de færreste viste om. Hvittinghola på Ronsbukta, ørret i Drangsvannet, blåskjell på Rodenes odden, steinbit fra Sømslandet, sild fra Håneslandet, bergylte til fiskesuppa fra østsiden av Dvergsøya eller ute fra Grønningen fyr, og en og annen slenger ved Fugløysund, forteller hun

– Dette er en god lærdom når historien skal fortelles på nytt og dagens ferske fangst skal på menyen! Vi har lært oss de gode gamle oppskriftene, hvor vi kan og skal videreformidle kunnskapen til kommende generasjoner. Vi ønsker å være inkluderende og nyskapende av nye retter – kortreist mat fra min fars historier for mer enn 50 år siden, sier Inger Lene Kristensen Hangeland.

 

Back To Top