fbpx
skip to Main Content
Presseudsendelse kan frit anvendes ved omtale af Nordjyllands Historiske Museum. REGAN vest. Dato: 19.06.17 Foto: © Lars Horn / Baghuset.

En av Danmarks best bevarte hemmeligheter

Bunker med krigstema trekker historie-interesserte til Nordjylland.

 

60 meter under jorden i Rold Skov i Nordjylland ble den 5500 kvadratmeter store bunkeren bygget for å beskytte den danske regjeringen og kongefamilien i tilfelle tredje verdenskrig skulle tre i kraft. Etter en «sniktitt» vinteren 2022 åpner bunkeren nå offisielt for besøkende 13. februar. Anlegget er en del av et nytt museum med kaldt krigstema, og ulike utstillinger både over og under bakken.

Helt originalt

REGAN Vest bunkeranlegg med plass til 350 personer ble bygget i 1963-68 og var i drift frem til 2012. Nå kan publikum få oppleve et autentisk stykke dansk historie. Hele interiøret i bunkeren er bevart som opprinnelig, fra Arne Jacobsen-stolene og lampene, til sengetøyet fra Nordisk Fjer og kommunikasjonsutstyret med originale NATO-merkinger.

Under en omvisning i anlegget får gjestene blant annet se regjeringens orienteringsrom, Dronningens rom, fellesrommet og kantina. Den gule mursteinsvillaen foran inngangen til bunkeren er også åpen for allmennheten. Her bodde den ansvarlige ingeniøren med sin familie.

Det sivile livet

Inngangsbilletten til bunkeren gir deg også rett til å besøke den moderne, 750 kvadratkilometer store utstillingen om Danmark og den kalde krigen i den nybygde museumsbygningen. Den forteller om danskenes hverdag under den kalde krigen, frykten for en forestående atomkrig og de politiske spenningene, samt de hemmelige forholdsregler som ble tatt for å beskytte befolkningen i tilfelle krig.

Bookes på forhånd

Ett besøk til Regan Vest må bookes på forhånd, da man kun kan se bunkeren hvis man går på en guidet omvisning. For å få den helt autentiske opplevelsen er det også mulighet for en tur i bunkerens kantine, hvor du får servert deilige danske «smørrebrød med en lille øl til».

Back To Top