fbpx
skip to Main Content
Tilretttelagt: Benker rundt bålplassen er til disposisjon for de som tar turen til Holmenkollen. Byen og Byfjorden skimtes i bakgrunnen.

Nærtur med utsikt

Ukens vandring:

Holmenkollen i Jegersberg er et svært populært turmål, ikke minst for barnefamilier. Toppen er lett tilgjengelig fra mange kanter og turen er forholdsvis kort.

Fra toppen, som rager 115 meter over havet, er det utsikt til Papirmøllevannet, til byen, og langt til havs. Her er fine svafjell å slå seg ned på for å nyte både nista og utsikten.

Turen beskrevet her har sitt utgangspunkt i «Grønn slette» som også er et mye brukt samlingssted, og ikke minst, som startsted for turer inn i Skråstadheia som området mellom Kristiansand og Vennesla heter. Ved fotballbanen på Gimlekollen er det stor parkeringsplass. Herfra er det bare omlag 150 meter ned til sletta.

Alternative løyper
Vi følger lysløypa et kort stykke og tar av til venstre på stien som går langs Papirmøllevannet. Her er det ganske kupert og til tider nokså fuktig, men det er kort mellom idyllene langs vannet. Et alternativ kan være å velge lysløypa til Stitjønn (se kart). Etter å ha passert vannet møter vi den barnevognvennlige løypa som vi følger til høyre, og siden opp Budalen hvor det stiger ganske markert før det flater ut. Snart ser vi skilt med «Holmenkollen» som peker til høyre og da er det bare noen hundre meter til vi ser den markante varden på toppen. Bli ikke overrasket om du møter andre turfolk her oppe, trafikken kan være ganske stor på fine dager.

Militært område
Hvorfor det heter Holmenkollen her oppe, er usikkert, det opprinnelige navnet på toppen var Langemyrheia etter myrene som omkranser plassen. Men Holmenkollen klinger vel litt finere. Den steinmurte varden ble brukt som signalstasjon av Forsvaret. Ved skarpskyting ble det heist et rødt skilt for å advare om farene. Jegersberg var som de fleste vil vite militært område gjennom en årrekke. I dag er alt frigitt til glede for turfolket.

Det går mange stier på kryss og tvers i området, noe som gjør det enkelt å lage en rundtur. En mulighet er å følge skiltet som peker mot Stitjønn, her går det bratt ned fra toppen til tjønna og til den barnevognvennlige løypa som fører til stemmen sørvest i Papirmøllevannet. Fra stemmen er det et kort stykke tilbake til Grønn slette. Turen beskrevet her er på omlag fem kilometer, men her er altså mange alternativer å velge mellom på turen til og fra Holmenkollen. Og for de som ønsker en lengre tur er det bare å fortsette på merka stier videre fra Holmenkollen til både Omvendte Båt og til Skråstadvarden.

Idyll langs stien: Løypa langs Papirmøllevannet på vei mot Holmenkollen kan være turmål i seg selv med alle sine idylliske viker. Godt fottøy anbefales ved nedbør.
Godt skiltet: Her har vi tatt av fra den barnevognvennlige hovedløypa og setter kursen opp Budalen som leder til Holmenkollen.
Informasjon: Ved Grønn Slette, startpunkt for turen, kan du lese om Barnevandrerstien som gikk her.
Høyt og fritt: Fra toppen ser du Papirmøllevannet, store deler av byen og langt til havs. Den murte steinvarden var brukt av Forsvaret til å heise rødt signalskilt når det skulle skytes med skarpt

 

 

Back To Top