fbpx
skip to Main Content
PÅ LUFTA MED ERNA: Elevene fikk anledning til å snakke med Erna Solberg om betydningen av ordene vi bruker.

Sterke inntrykk på Arkivet

Holocaustdagen 2021:

For klasse 9A ved Karuss skole ble det et sterkt møte med den brutale historien om jødeutryddelsen i tyske konsentrasjonsleirer under andre verdenskrig da Holocaustdagen ble markert på Arkivet Freds- og Menneskerettighetssenter onsdag 27. januar. Møtet med ett av få gjenlevende tidsvitner gjorde kanskje sterkest inntrykk.

– Hun var jo bare 15 år. Ett år eldre enn oss som går på niende trinn på Karuss. Sofia Rojas-Cervellino er tankefull etter å ha hørt 92 år gamle Edith Notowicz fortelle om sitt brutale møte med konsentrasjonsleiren Auschwitz på telefon fra Trondheim. Edith ble skilt fra resten av familien ved porten inn til den beryktede leiren. Hun så dem aldri igjen.

Merket for livet
Den ungarske kvinnen kom levende fra oppholdet i leiren og kom etter hvert til Norge hvor hun giftet seg. I dag bor hun i Trondheim. Oppholdet i Auschwitz kom til å merke henne for livet.
– Tenk, hun ble barnløs på grunn av grusomme eksperimenter hun ble utsatt for av denne Mengele, som var lege i leiren. Det gjorde voldsomt inntrykk på meg, sier Lucia Rojas-Cervellino, Sofias tvillingsøster.

Hannah Wessman synes også historien til Edith og hva hun opplevde i leiren, gjorde sterkest inntrykk. – Mengele utførte grusomme eksperimenter uten bedøvelse på fangene, bekrefter Olivia Lervik. Ingrid Alida Rønholt Jahnsen oppsummerer:
– Alt sammen gjorde inntrykk av det vi har sett og hørt her i dag, og jeg tror vi lærer mye av det. Særlig at vi må bli mer bevisst på hvilke ord vi bruker.

På talefot med statsministeren
Tema for Holocaustdagen var «ord betyr noe». Arrangementet, som ble strømmet slik at flere tusen elever og andre kunne følge programmet, hadde egen linje inn til statsminister Erna Solberg som understreket viktigheten av å bruke ord med omtanke, og å ikke skape kunstige fiendebilder.
– Når vi snakker om «oss og dem» kan det være første steg mot folkemord, fremholdt hun. Erna Solberg, som har vært på flere besøk i Auschwitz, var med på direkte linje flere ganger i løpet av formiddagen, og hun var i dialog med blant andre Sofia på direkten.
– Det var bare helt plutselig at jeg ble utfordret til å snakke med Erna. Det var ikke planlagt, avslører en smilende Sofia.
– Det er alltid bra med en utfordring, og så synes jeg det er veldig flott når politikere tar oss unge på alvor. Det gjorde Erna, fremholder hun. Ved krigsutbruddet var det omkring 2100 jøder i Norge, 770 ble sendt til tyske konsentrasjonsleirer. Få kom tilbake. Også Sørlandet ble berørt ettersom det bodde 25 jøder i distriktet. 11 ble drept.

Holocaustdagen
(Holocaust: Brennoffer)
Den internasjonale Holocaustdagen ble opprettet som internasjonal minnedag av FN i 2005. Den markeres hvert år 27. januar, samme dato som Den røde arme fra Sovjet befridde overlevende fanger i Auschwitz-Birkenau i det tysk-okkuperte Polen.

Wannseekonferansen
Wannseekonferansen som fant sted i en vakkert beliggende luksusvilla ved innsjøen Wannsee i Berlin i januar 1942, drøftet fremtredende nazister «den endelige løsning» på jødespørsmålet. Ved å samkjøre arbeidet med den allerede pågående utryddelsen av jøder, skulle man klare å skape et Europa fritt for jøder. Rundt seks millioner ble drept under Holocaust. Villaen hvor konferansen fant sted er i dag museum og senter for forskning og undervisning om Holocaust.

BERØRT: F.v.: Hannah Wessman, Olivia Lervik, Lucia og Sofia Rojas-Cervellino og Ingrid Alida Rønholt Jahnsen, alle fra 9A på Karuss skole, syntes det var sterkt å høre om Holocaust og massedrap på jøder og andre minoriteter.
MUSEUM: I denne salen ble «den endelige løsning» på jødespørsmålet drøftet for 79 år siden. I dag er villaen et mye besøkt museum som forteller historien om konferansen og hvilke følger den fikk.

 

Back To Top