fbpx
skip to Main Content
KUN EN: Nasjonale importører verden over fikk mulighet til å få en Bullit til sine respektive land. Norge kunne få én bil, en bil som alle forhandlerne gjerne ville ha.

Ford Mustang – en legende i 56 år

Den ble lansert i 1964, og har siden vært en bilmodell som har hatt en helt spesiell status blant det bilinteresserte publikum. Ford Mustang ble raskt en slager da modellen ble lansert, og ble etter kort tid en legende, en bil som alle ville ha og som alle hadde mulighet til å kjøpe.

 

Ford hadde på slutten av 1950- og utover på 1960-tallet, et ønske om å utvikle og produsere en sportsbil som alle hadde råd til å anskaffe seg, og så for seg en toseters roadster med midtmotor. Henry Ford selv, så for seg en fireseters personbil, men det var først da Lee Iacocca overtok som Ford-sjef at utviklingen skjøt fart. Iacocca inviterte til en designkonkurranse som slo svært godt an. Konkurransen endte med at Ford satte i produksjon en enkel men velutstyrt hardtopp med en sekssylindret motor på 2,8 liter og en tretrinns girkasse.

Markedet eksploderte

Markedet formelig eksploderte da Ford Mustang ble lansert i 1964. Mustangen kostet bare 2368 dollar, med andre ord en bil som mange hadde økonomi til å kjøpe. Lanseringen fant sted i en tid hvor Amerika opplevde en økonomisk vekst som manglet sidestykke. Kjøpekraften økte, og med en pris som lå betydelig under konkurrentene, steg salget til uante høyder. Mustangen ble spesielt populær blant ungdommen. I løpet av de to første årene etter lanseringen, solgte Ford nesten 1,5 millioner Mustanger. Dette er en rekord om har stått siden og som ingen annen bilprodusent har klart å matche tross mange gode forsøk.

 

ENESTE: Andreas Tofte kjøpte den eneste Ford Bullitt som kom til Norge.

Vakte oppsikt

Tilsvarende sportsmodeller fra General Motors og Chrysler ble satt fullstendig på sidelinjen. Bilene deres ble rett og slett for dyre. Mustangen vakte oppsikt med et skikkelig tøft design. Bilen var ny, ja, men likevel bygget opp av komponenter som Ford med stort hell hadde benyttet tidligere. Hjulopphenget og drivverket hadde fungert svært godt på Ford Falcon. Motorene kom fra Ford Fairlane, en typisk mellomklassebil, men det var kun Mustang som hadde designen, uttrykket og opplevelsen som ingen andre kunne matche. Når Ford attpåtil kunne lansere en Mustang ­cabriolet i 1966, var modellen i ferd med å bli et ikon som alle andre bilprodusenter gjorde hva de kunne for å etterligne.

Legendarisk biljakt

Stylingen slo an. Langt panser og en kort hekk minnet om E-type til Jaguar og Corvetten til Chevrolet, og med det amerikansk bilpresse omtalte som et snev av Ferrari rundt grillen. Utmerkelsene ble mange. Årets bil og diverse designpriser fikk naturligvis solid oppmerksomhet i media. Om ikke interessen hadde vært enorm, formelig eksploderte den da den svært populære skuespilleren Steve McQueen kom på banen. Da Ford lanserte en Mustang GT de kalte Bullit og lot SteveMcQueen kjøre en 68-modell Ford Mustang GT fastback i en av filmhistoriens mest legendariske biljakter, har modellen i årene deretter blitt et ikon hos det bilinteresserte publikum.

Råe bilscener

I en scene som varer i nesten ti minutter og som finner sted i gatene av San Fransisco i kultfilmen «Bullitt», er det noen scener som i 1968 ble ansett som helt rå. Den gangen var det ikke vanlig med biljakter av denne typen i filmene som Hollywood lagde. Kombinasjonen av en svært populær skuespiller, en bil som vakte solid oppsikt, en biljakt som var enorm, og ikke minst lyden fra en svært så turtallsvillig V8`er, gjorde susen. En svært populær bil, var blitt en legende, og følgelig en bilmodell som har beholdt populariteten helt siden.

Shelby

Ford har helt siden lanseringen i 1964 klart å bygge opp under Mustangs image. Ford skjøt på nytt gullfuglen da et samarbeid mellom Ford og Caroll Shelbys Shelby American endte med lanseringen av Shelby Mustang, en supertrimmet versjon av Ford Mustang, som ble bygget i perioden 1965-1970. En sportslig bil var blitt enda råere, enda sterkere, enda mer populær, for alle har en drøm om Mustang. Si «Mustang», og olderfar vil nikke anerkjennende. Bestefar vil bli blank i øynene. Papsen får et glassaktig blikk, og hos ungdommen er drømmen om å få kjøpe og eie en Mustang blitt født.

«Børning»

Interessen har holdt seg siden, og fikk seg et nytt løft her hjemme da filmen «Børning» ble vist på kinolerretene landet over. Heftige kjørescener, en rå lyd og så dette designet, da, som gjør at noen og enhver kan få vann i munnen, gjorde at også et yngre og mer ungdommelig publikum fikk stifte et godt bekjentskap med Ford Mustang. Så kom det et nytt mestertrekk fra Fords side. Som et håndslag til filmen «Bullit», ble det produsert en Ford Mustang Bullit som en hyllest til bilen av samme navn som Steve McQueen kjørte. Etter lanseringen av denne utgaven, har interessen for Ford Mustang blitt tilnærmet elektrisk.

 

BILJAKT: Scenene fra biljakten gjennom San Fransiscos gater gjorde at Bullitt ble en legendebil.
Foto: skjermdump fra Youtube.

Bullit til Norge

Nasjonale importører verden over fikk mulighet til å få en Bullit til sine respektive land. Norge kunne få én bil, en bil som alle forhandlerne gjerne ville ha. Det var til sist Bay Auto i Kristiansand som var kjappest og fikk bilen til Sørlandets hovedstad. Publikum valfartet til Bay Autos lokaler i Sørlandsparken, men det var bare Andreas Tofte som slo til og kjøpte bilen.
– Dette kjøpet er nok en kombinasjon av å få realisert en drøm, kombinert med den berømmelige 40-årskrisen vi menn ofte gjennomlever, lo Andreas Tofte da han fikk overlevert bilen hos Bay Auto i slutten av juni i år.
– Jeg har nok bygget min egen Bullit ti ganger på ford.no, og da Bay Auto hadde fått tak i en Bullit som den eneste Ford-forhandleren i Norge, bestemte jeg meg for at dette var en bil jeg ville få tak i, sa han den gangen.

Ford Mustang Mach-E

For en stund tilbake begynte ryktene å gå: Ford ville utvikle og produsere en Ford Mustang som samsvarte med de behov og krav dagens bilkjøpere var på jakt etter. Ryktene viste seg å stemme. Ford kunne fortelle at en ny Mustang var på vei. Mustang Mach-E, en elektrisk utgave laget med samme lidenskap som det ikoniske opphavet skulle komme, en bil som skulle sørge for at de samme frihetssøkende idealene ble videreført inn i en elektrisk tidsalder. Resultatet er blitt en SUV med meget gode kjøreegenskaper, med det Ford selv omtaler som «state-of-the-art»-opplevelse tilkoblet nåtidens teknologi.

I en del måneder nå har Mach-E vært på norgesturné. Da Ford Mustang Mach-E ble vist fram i lokalene hos Bay Auto, gikk publikum mann av huset for å ta bilen i nærmere øyesyn.
– Det tok helt av. Den ble den villeste dagen hos Bay Auto noensinne. Jeg hadde tippet det kom 3-400 for å se bilen på premieredagen. På slutten av dagen hadde over 1200 vært innom, sier salgssjef hos Bay Auto, Erik Dåsnes.
I disse dager skriver han og selgerkorpset kjøpsavtaler over en lav sko.

– Vi har solgt et tresifret antall Ford Mustang Mach-E, bare i Kristiansand, gliser Erik Dåsnes.

 

LANSERING: Fra presentasjonen av Ford Mustang Mach-E
Back To Top