fbpx
skip to Main Content
YNGST: Nicolai Østeby er tidenes yngste fylkesleder for Unge Høyre og kan bli yngst på Stortinget.

Kan bli yngst på Stortinget noensinne

Politisk diamant:

Flekkerøy-gutten blir omtalt som en «politisk diamant» av de fremste politikerne på Sørlandet. Nå blir han etter all sannsynlighet den yngste vararepresentanten på Stortinget noensinne.

– Nicolai har en imponerende innsikt i flere politikkområder, han er en sylskarp retoriker, og en unikt politisk talent, sa nominasjonskomitéleder og fylkestingsrepresentant Mathias Bernander (H) under nominasjonsmøtet til Vest-Agder Høyre.

Høyres nominasjonsprosess i Vest-Agder vakte oppsikt da det lå ann til kamp om førsteplassen på lista. Flere store lokallag i valgdistriktet ville vrake stortingsrepresentant Ingunn Foss for statssekretær Aase Marthe Horrigmo, men etter nominasjonskomiteens innstilling var klar, trakk Horrigmo seg fra kampen. Det er derimot andre navn på den vedtatte stortingslista som vekker oppsikt. Etter Foss og Horrigmo på henholdsvis 1. og 2. plass, dukker det nemlig opp to unge figurer, Amalie Gunnufsen (24) og Nicolai Østeby (18).

Tidenes yngste fylkesleder
Nicolai Østeby er fra Flekkerøya i Kristiansand og har mye politisk erfaring tross sin unge alder. Han kom inn i Unge Høyre i januar 2018 og er for tiden fylkesleder for Agder Unge Høyre, hvor han også slår aldersrekorden mot sine forgjengere, og var ungdommens ordfører i Kristiansand før nominasjonen til stortingslisten. Han vant også ytringsprisen «Mot til å si ifra» i høst for sitt engasjement mot hets mange ungdomspolitikere som han selv opplever.

– Jeg har alltid vært interessert i politikk så lenge jeg kan huske. Det er litt rart, kanskje, siden jeg ikke kommer fra noen politisk interessert familie. Under valgkampen 2017 fulgte jeg ganske godt med og kjente meg veldig godt i gjen i Høyres budskap, forteller ungdommen som går i andre trinn på Kristiansand Katedralskole Gimle.

Østeby sier han kjenner på et enormt ansvar etter nominasjonen.

– Jeg er svært ydmyk ovenfor medlemmene i Agder Høyre som har gitt meg dette enorme ansvaret. Jeg føler på et stort ansvar ovenfor både Agder Høyre og innbyggerne i valgdistriktet, spesielt for barn og unge som jeg ønsker å være en tydelig stemme for.

Ingen vanlig ungdom
Han legger ikke skjul på at det kan være krevende å kombinere kandidaturet med skole og ungdomslivet.

– Nå bruker jeg nesten alt jeg har av tid og energi på å sikre valgseier, og skal bruke enda mer under valgkampen. Jeg har jo egentlig ikke tid til å være vanlig ungdom, men det er jeg jo uansett ikke. Jeg må prioritere skolearbeid på den lille fritiden jeg har, røper Nicolai, som har en god dialog med lærerne, som synes det er fint han engasjerer seg i samfunnsspørsmål.

Det er naturligvis Erna Solberg som er det store forbildet.

– Jeg har møtt henne et par ganger og hun er veldig lett å snakke med. Hun tar ikke seg selv så veldig høytidelig. Det er som å møte moren til en kamerat.

Politisk ønsker Nicolai seg et skattefradrag for arbeidsgivere som ansetter folk under 30 år og mindre byråkrati for gründere. I tillegg jobber han for å få til en rusreform.

Vil ikke stemples
Motbør regner han med, som ung politiker.

– Jeg har kjent på kroppen mange ganger at det er folk som mener veldig mye om deg når du driver med politikk. Det er mange som forsøker å score billige poeng og som har et snevert syn på hva en høyrepolitiker er. Jeg mener vi er i stand til å være bedre enn det. Politikere trenger ikke stemple hverandre.

 

Back To Top