fbpx
skip to Main Content
I fjøskjelleren står Jan Eikeland og baker flatbrød.

Imponerende bredde i arbeidet som legges ned

Porsmyrdagen gikk av stabelen nylig, og dagen viser hvilket imponerende arbeid som de frivillige tilknyttet Porsmyr bygdetun legger ned.

 

I flere dager har et stort knippe frivillige vært i gang for å legge til rette. Da dagen startet klokken 10.00, var flere telt kommet på plass, hvor det ble servert kaker, lefser, vafler, kaffe og kalde drikker. Hele vinteren har gått med til å reise den gamle storstuen som i fjor ble demontert og fraktet ned fra Finsland til Porsmyr, tilbake til fordums storhet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Veggene på det gamle skolehuset er reist. Taket er tett, og før ferien vil taket være ferdig lektet og takstein være kommet på plass.

Taket ferdig før ferien

Det første som skjedde, var at grunnmuren som stod igjen der det gamle skolehuset stod i Finsland, ble fraktet ned til Porsmyr.

– Vi skrapte oss ned til fast grunn, og støpte et dekke slik at grunnmuren i stein ble liggende stabilt. Deretter har det gått slag i slag, og målet er at vi kanskje kan klare å få sluttført arbeidet en gang opp mot nyttår, forklarer Mads Gedde Myrre, den tidligere arkitekten som har vært sentral i å utarbeide tegningene som skulle til for å sikre at gjenreisningen har gått for seg på en god måte.

Nå er veggene kommet på plass. Taket er tettet. Det som gjenstår er å legge på papp, før det skal lektes opp og takstein skal legges. Planen var å bruke de gamle skiferplatene som var på taket på den gamle skolestuen, men da muligheten kom for å hente takstein som er lik taksteinen som finnes på hovedhus og fjøs, ble det valgt å bruke denne i stedet for. Planen er at taket skal være ferdig lagt innen ferien tar til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Wiggo og Atle Berntsen lager lefser.

Nye garasjer

Det er ikke bare det gamle skolehuset som er kommet til. Da grunnarbeidene til det nye boligområdet ved siden av Porsmyr startet opp, var det en garasje der som måtte bort. I stedet for at den ble revet, ble det bestemt at garasjen kunne få et nytt liv på Porsmyr bygdetun. Garasjen er blitt plassert ved siden av skolehuset. Terrenget hvor garasjen skal stå, ble senket noe, før grunnmuren kommer på plass, slik at garasjen kom over terrenget bak der hvor garasjen skal stå. Det skal også komme små garasjer på 3,5x 6 meter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Den ene av garasjene er kommet på plass.

Veteranbiler og traktor

Disse garasjene er akkurat passe store til at vi kan få plass til et kjøretøy. Porsmyr-ildsjelen har blant annet en del veteranbiler som trenger nytt tak over hodet, og som har vært studd i andre uthus og garasjer. I alt er det snakk om fire veteranbiler og tre veterantraktorer, samt to gamle traktorbiler. Gjennom årene er flere bygninger blitt restaurert fra bunnen av, alt for å ta vare på den gamle kulturarven fra Greipstad og Finsland.

– Da jeg begynte her for over 25 år siden, var det tre bygninger på området; stabburet, løa og hovedhuset. Nå har vi åtte bygg på plassen, og får altså nå to nye garasjer og selve skolehuset, i tillegg til de smågarasjene som skal komme etter hvert, sier Oddbjørn Follerås.

Artikkelen fortsetter  under bildet.

Bandet «Eldre herrer med dame – og Bjarne» stod for den musikalske underholdningen.

I fjøskjelleren som nå fremstår som et trivelig oppusset lokale, ble det kinnet smør. Viggo og Atle Berntsen var i full gang med å lage lefser og ved bordet ved siden av stod Jan Eikeland, lensmannsbetjent i Søgne og Songdalen i over 30 år, og lagde flatbrød.

Dagen er viktig for Porsmyr-vennene. Rundt 20 prosent av det det store frivillige korpset totalt trenger for å drifte og pusse opp, kommer fra Porsmyr-dagen. Nå er det en stor gjeng på noen titalls personer som møtes hver uke for å holde plassen i orden.

 

Back To Top