fbpx
skip to Main Content
SMIL: Godt humør kjennetegner den friske baderen.

Ungdommelig friskus

Eldrup Hansen har badet siden han kom til verden for over 80 år siden, året rundt, uansett vær. Fra sitt hjem på Staubø, også kjent som Staubø kultursenter, ligger inngangsdøra bare et steinkast fra sjøkanten.

MORGENRITUALE
Med litt disiplin og rutine er dagens bad blitt et friskt ritual, sier han mens han bruker en stake til å fjerne snø og is som har lagt seg over badeplassen og klatrer ned stigen i det friske sjøvannet.
– Huden er vårt største organ og kalde bad gjør underverker for blodomløpet, de tynne kapillærårene i huden reagerer lynraskt, og trekker seg sammen for at blodet ikke skal kjøles ned. Kroppen restitueres, testosteronet øker og det igjen hjelper til med å vedlikeholde muskelmassen. I tillegg gjør isbading at man tåler kulda bedre og kommer seg lettere gjennom en lang vinter.
At det holder huden ung og frisk, syns godt på den flotte kroppen.

HELE KROPPEN
Som tidligere idrettsoffiser og fylkes idrettskonsulent er Eldrup opptatt av å ta vare på hele kroppen. – Hvis mennesker forstår hvorfor det er så viktig å holde seg i form og bevege seg, hvilke enorme helsegevinster det ligger i spaserturer og riktige øvelser, tror jeg mange ville bli overrasket. En spasertur gjør underverker for ryggraden. Hver gang tærene, fra lilletå frem til storetå treffer underlaget, beveger hver skive i ryggraden seg, og du unngår fella med «klampegange» og stiv rygg. Rull på skuldrene, både fremover og bakover for å løse opp muskulatur og unngå forkalkninger i nakke og skuldre. Enkle øvelser alle kan gjøre hjemme kan forebygge og sørge for å unngå mange plager.

FOTSONETERAPI
En spasertur på bare føtter fra badeplassen og opp til postkassen er dagens fotterapi. Ved å gå barbeint ute masseres musklene, det påvirker nervesystemet og forbedrer blodsirkulasjonen i beina. – I tillegg får man sterkere hun under beina, unngår sprekker og sår og det hjelper på balansen og en naturlig bevegelse, sier han mens han trør mellom is og småstein for å hente dagens avis.

NY TRENINGSBOK
Eldrup ønsker å dele sin brede kompetanse for trening og helse, og er i disse dager i gang med en ny bok om temaet. -En bok som forklarer hvorfor det er så viktig å trene de ulike kroppsdelene og hva de gjør, hva det har å si for helsa og plager de fleste av oss vil oppleve igjennom livet. Illustrasjoner for øvelser, treningstest og kostholdsråd er noe av det den nye boka vil inneholde.

FOLKEHELSA
Eldrup er leder for helsesportslaget og er trener for en gjeng aktivitesglade deltakere på frivillighetssentralen og i helsesportslaget. Han brenner for folkehelsa og at isbading er godt for kropp og sjel er han et levende bevis på.

 

KULDE: Her fjernes is og snø før bading. -Gradestokken viser – 10 grader og det er spiggent.
HELE KROPPEN: Bruk alle ledd, er Eldrups oppfordring.

 

Back To Top