fbpx
skip to Main Content

Hurra, jeg har fått tilbake dagpengene igjen!

Nye regler, igjen:

Omfanget av permit­teringer har skutt i været etter koronautbruddet. Dette er en stor del av grunnen til regelendringen for dagpenger som ble gjort i mars 2020.

Endringen var at man nå kunne jobbe inntil 60% og fortsatt motta dagpenger.

Både permitterte, arbeidsledige og arbeidsgivere fikk da mer kompensasjon med nye regler. Forhøyet dagpengesats, forlengelse av maksperioden på dagpenger for å nevne noe. De små 10% gjorde det så mye lettere å kombinere jobb med dagpenger og ga oss samtidig et håp om at ting skulle gå i rett retning.På nyåret ble vi som går på dagpenger minnet på at det “gode liv” var over. Beskjeden kom fra øverste hold. Nå var vi tilbake til de ordinære reglene for arbeid ved siden av dagpenger. 50% og ikke lengre 60%. Som jeg skrev i min kronikk da så gjorde dette at mange av oss som jobber vedsiden av dagpenger nå mistet en stor del av vår inntekt.

Sorgen var stor, panikken enda større. For når du står der på bar bakke og vaskemaskinen din ryker og du lurer på om du må begynne å vaske klærne dine i Grimsbekken, da går det en smule varmt i topploket. Krisemaksimeringen her i huset var skyhøy! Jeg har kommet ut av tellingen på folk som har kontaktet meg med sin fortvilelse over tapte dagpenger og som heller ikke visste hva de skulle gjøre.

Gladnyhet
Men så kom det en kontrabeskjed i min innboks på nav.no. Brevet heter «Endring av hvor mye du an jobbe og samtidig få dagpenger.» Regjeringen har nå bestemt at fra 19 februar er det 60% reglen som gjelder. I skrivende stund sendes det ut brev til samtlige landsmenn som mottar dagpenger om at vi kan “slappe av” litt til. Her kan vi lese at vi kan nå jobbe opp til 60% av vanlig fastsatt arbeidstid i en meldekortperiode på 14 dager. Pengene vi mistet i perioden i mellom her, de får vi dessverre ikke sett noe til. Det står ikke i brevet hvor lenge dette midlertidige vedtaket gjeler, men jeg har sjekket. Det gjelder til 30. september 2021.(Reff: Chatten til NAV)

Urettferdig
Situasjonen er bedre for mange nå og vi er glade for at reglen igjen ble endret. Kanskje betyr det at det nytter å si fra? At det nytter å klage litt?

Likevel er det fortsatt en ting som ikke rimer i mitt hodet. Det er det faktum at NAV regner 60% av hva de har fastsatt som arbeidstid. Hva det er står i vedtaket ditt om dagpenger og er som regel timene du jobbet per uke før du var arbeidsledig. Jeg bruker meg selv som eksempel igjen, slik som i forrige kronikk. I mitt tilfelle er fastsatt arbeidstid satt til 29 timer. Det er dette som står i vedtaket mitt om dagpenger. 29 timer er satt da det var det jeg jobbet i uken før jeg ble arbeidsledig. Det er disse 29 timene NAV bruker som utgangspunkt når de skal regne hvor mye 60 prosent er når du skal jobbe og levere meldekort. Når du mottar dagpenger må du levere meldekort hver 14 dag og melder inn hvor mange timer du har jobbet på en 14 dagers periode.
Siden NAV regner 60 prosent av min fastsatte arbeidstid på 29 timer og ikke av en full arbeidsuke på 37,5 timer, blir det vanskeligere for meg enn andre å kunne ta en ekstrajobb uten å tenke på at dagpengene kan forsvinne. De som har fastsatt arbeidstid på 37,5 timer kan jobbe inntil 45 timer på en 14 dagers meldekortperiode og fortsatt beholde reduserte dagpenger. Jeg som har fastsatt arbeidstid på bare 29 timer kan med de samme 60% bare jobbe inntil 35 timer. Det er 10 timers forskjell det. Noe som kan være avgjørende for om jeg kan takke ja til en ekstrajobb med tilkalling for eksempel.

Det syns jeg er skikkelig urettferdig og gjør at jeg og andre i lignende situasjon stiller bakerst i køen når det gjelder å finne arbeid.
Når utgangspunktet er at alle skal ut i jobb og helst 100% må utgangspunktet for alle være likt. Med den modellen NAV har i dag så blir det for “sånne som meg” som å løpe 100-meteren og du har brukket benet.

Hvorfor er det sånn?

 

Back To Top