fbpx
skip to Main Content

Nyttekjøretøy med «liksom-firehjulstrekk»

Fakta:

Pris: netto eks mva kr 309 904,-.
(kr 378 400 ,- inkl mva)

Motor: 1,5 l eco-blue diesel, 120 hk/270Nm
Drivlinje: 6 trinn manuelt gir, forhjulstrekk m/Grip Control
Forbruk kombinert: 0,5-0,52 l/mil
Dimensjoner: (L/B/H): 482/183/182 cm
Lasterom: 3,6 kubikkmeter
Egenvekt: 1500 kilo
Maks tilhenger: 1500 kilo

Du forledes til å tro at den trekker på alle fire slik den gnager seg opp glatte bakker. Men siste utgave av Ford sin Connect varebil har forhjulstrekk – med god hjelp av mekanisk differensialsperre som overfører dreiemoment til hjulet med best grep om du velger å krysse av for Grip Control.

Vi kjører riksveien mot Birkeland, ved Åbål tar vi av mot Høvåg. Den bratte veien opp på heia er snødekt og entreprenøren har sørget for godt med strøsand, så det er en enkel sak å klatre opp i høyden med Connecten som er skodd med piggfrie vinterdekk. Trygt og forutsigbart tar vi oss gjennom alle svingene på den smale grusveien hvor idyllene ligger tett. Vi må finne noe mer utfordrende for Grip Control systemet som nyttekjøretøyansvarlig hos Bay Auto, Terje Hansen, snakker så varmt om. «Nesten som firehjulstrekk» hevdes det, og da må vi teste det ut, tenker vi.

Tøff test
Vi har blinket oss ut en testløype, en bratt grusbakke ved Trøe i Høvåg hvor vi har satt mange av bilene vi har kjørt, på prøve. Denne kalde vinterdagen virker bakken nokså uinntagelig med snødekke, så da er det vel bare trekk på alle fire som gjelder? Men så viser det seg at med rennfart kommer vi ganske greit opp, faktisk, men hvordan blir det å foreta bakkestart midt i det bratteste? Vel, der måtte vi melde pass, selv om vi lirket som best vi kunne med klutsjen og gassen, men så sa det bom stopp, og da var det bare å rygge ned. Men at vi i det hele tatt kom oss opp, riktignok med rennfart i bunnen, imponerte oss. Hadde vi vært i markedet for en typisk «håndverkerbil» så hadde vi gladelig lagt de 9000 kronene (inkl mva) ekstra på disken som Ford skal ha for fabrikkmontert Grip Control. Firehjulstrekk, som altså ikke er tilgjengelig på Connect, koster fort 70-80.000 ekstra på tilsvarende biler.

Kombinasjon med manuelt gir
Men her er det noen begrensninger med hensyn til valgmuligheter, skal du ha dette systemet må du velge utgaven med 1,5 liter 120 hk dieselmotor og manuell girkasse. Automat leveres ikke i kombinasjon med Grip Control. Connect leveres i en rekke varianter, vi kjørte den lange utgaven som har plass til to europaller i varerommet. Av fabrikkmontert ekstrautstyr nevner vi skyvedør på venstre side (standard høyre side), dobbelt passasjersete, avtagbart tilhengerfeste med stabilisator, metallic lakk, og altså, Grip Control. Standard utstyr omfatter blant annet xenon lys, LED lys i varerom, cruisecontrol, ryggesensor/kamera, 2-sone klima og elektrisk innfellbare speil. Nettopris for prøvekjørt utgave havner på 309 904 kroner, med mva er prisen 378 400 kroner.

Connecten leveres også med samme dieselmotor men med noe mindre effektuttak, 100 hk. En bensinvariant finnes også, men den er knapt tema i kundegruppen for denne type kjøretøy. Automatgir er ellers det vanlige når Grip Control utelates.

Komfort og smarte løsninger
Varebiler i dag nærmer seg personbiler med hensyn til komfort. Så også med Connect. Et ankepunkt i mange biler på grønne skilter er for kort avstand til skilleveggen slik at det blir trangt bak rattet. Ikke slik i denne, personer av «normal» størrelse og lengde bør finne seg greit til rette bak det justerbare rattet. Og ja, den er registrert for tre, men ta i betraktning at det nærmest er en nødløsning å plassere to voksne i passasjersetet. Det er knapt med benplass på grunn av midtkonsollen til den som blir henvist til plassen i midten. Setet er for øvrig delbart slik at seteryggen ytterst kan slås ned samtidig som en luke til varerommet åpnes opp, dermed kan det fraktes gjenstander på opp til 3,4 meters lengde. Smart! Ryggen i midten kan også slås ned slik at den danner en aldri så liten kontorpult med koppeholdere for sjåføren. Smart det også. Kupeen ellers fremstår som romslig og luftig med raus takhøyde og god avstand til frontruta. Store vindusflater gir god oversikt – til siden og forover.

De viktige speilene
Men vi blir minnet om at det er en varebil vi kjører – uten vinduer bak C-stolpen. Det er uvant for en som kjører personbil til daglig. Gode utvendige speil er avgjort viktig når innvendig speil savnes, og vi i tillegg ikke har sikt skrått bakover. Ryggekamera og sensorer er også et must. Det vi savnet mest var blindsonevarsler, men det finnes i hyllene for ekstra utstyr.

Kjørefølelsen på glatte heiveier er allerede nevnt. På motorveien er den også på hjemmebane, retningsstabil og med rimelig greit kraftoverskudd. Forholdsvis støysvak er den også. Eco-Blue dieselmotoren opplevde vi litt annerledes enn andre som går på diesel – den krever en del turtall for å ha nok drag. Dermed blir det en del girskift ved bykjøring og på småveier. Men det er mest en vanesak.

Ford Transit Connect fås i nær sagt utallige varianter, her å nevne kort og lang utgave, vindu i sidedør/bakdører, topp-eller sidehengslede bakdører, og altså to like dieselmotorer men med forskjellig effektuttak. Med Grip Control tror vi nye Connect vil apellere til mange næringsdrivende som er avhengig av å ta seg frem på krevende føre for å få jobben gjort.

Flexi: Med 2-delt passasjersete og åpningsbar luke i skilleveggen kan du få med gjenstander på opp til 3,4 meters lengde.
Hjemmekontor på hjul: Slå ned halve ryggen på passasjersete og du har kontorpult og koppeholder på plass.
Luftig: Skyvedør på begge sider øker fleksibiliteten.

 

Sorry. No data so far.

Back To Top