fbpx
skip to Main Content

Nesespray- Norges folkedop gjør det vanskelig å slutte

Avhengig av nesespray? Ja, det går absolutt an. Jeg er det. Jeg har prøvd å slutte mange ganger.

Når jeg kjøper en nesespray på apoteket advarer de meg alltid om å ikke bruke den i mer en 10 dager sammenhengene. Takk for infoen, men du er dessverre 10 år for sen.

Folk som selv ikke er avhengig forstår ikke. Har du prøvd saltvannsspray, spør de meg. Tuller du med meg? Det blir som å ta en joggetur når du har migrene.

Det går ikke!

I følge Forskning.no kan flere hundre tusen nordmenn være avhengig av nesespray.

Dette innlegget er til dere som ikke er det.

Tro meg, du vil ikke bli en av oss. Våren er i anmarsj. Det er ca 20% av Norges be­folkning som er pollenallergikere, noe som tilsvarer 1 million nordmenn i følge Norges Astma og Allergiforbund. Det er stor sannsynlighet for at flere kommer til å kjøpe avhengighetsskapende nesespray i nøden på apoteket. Ikke gjør det.

Stressende
Det er et evig stress å være avhengig av nesespray. Ikke er det særlig sexy heller. Jeg kan melde om at det er ganske flaut å bli tatt i å late som at du bøyer deg under bordet for å hente noe fra veska på date. Daten din bøyer seg for å se under bordet for å gi deg et flørtende blikk. Øyekontakt blir det. Bare ikke som på film. Blikkene møtes isteden samtidig som du sitter med nesesprayen langt oppi venstre nesebor. Man vil jo gjerne fremstå normal på en date. Man kan jo lure på om dette er grunnen til at det som regel bare blir med date nummer én?

Alltid med på tur
Jeg må ha med meg nesespray over alt. Skal jeg reise utenlands må jeg ha med meg nok til hele turen. De selger nemlig ikke dette reseptfritt i alle land. Jeg pakker nesespray i både innsjekket og i håndbagasje. Redselen for å bli fratatt boksene som skal gjøre det mulig for meg å puste gjør at jeg hater sikkerhetskontroller mest av alt. Jeg føler meg som en kriminell.

Jeg gjorde bommerten og glemte nesespray på to ferieturer. Jeg trodde jeg skulle stryke med. Flyturen hjem fra Tyrkia var så smertefull at jeg må ha sett alvorlig syk ut. Trykket i flykabinen i kombinasjon med tett nese er grusomt. Jeg fikk en flyvertinne til å gi meg små mikroskopiske beholdere med nesespray for babyer. Slike de bruker for å lette på trykket i ørene. Hun så bare dumt på meg da jeg sa at jeg måtte ha 10 pakker for å overleve turen hjem. Da vi landet og jeg kunne løpe til nærmeste butikk å kjøpe ny nesespray, var det en euforisk følelse. Sprayet jeg tok i begge nesebor var som å være i himmelen.

Kriselager
Jeg kaster aldri flaskene med nesespray. Jeg sparer på de til nødstilfeller. På det meste kunne jeg telle opp 86 bokser her hjemme. Når du er tom så blir du skikkelig desperat. Jeg kan knekke opp bokser med nesespray med én hånd og helle restene over i en ny beholder raskere enn du kan si “frie luftveier”.

Gå heller til lege
Vi er som sagt i gang med pollensesongen allerede, og jeg vil tro det er en god gjeng der ute som er rimelig “dette i desa”. Skaff deg for guds skyld noe ordentlige legemidler på apoteket. Gå til legen din. Ikke fall for nesesprayens lokkende «quick fix».

La meg være nesesprayens ansikt utad, så vi kan få slutt på denne galskapen.Ikke begynn med nesespray!

Back To Top