fbpx
skip to Main Content
Med lukket munn: Fronten sladrer tydelig om at bilen er hel-elektrisk med den lukkede grillen. Ellers er det meste likt med hybriden, en kraftfull Volvo SUV.

Volvo sin lommerakett

Fakta:

Pris: fra 533 000,-. Prøvekjørt: 630 760,-.
Motor foran: elektrisk, 204hk/360Nm
Motor bak: elektrisk, 204hk/306Nm
Samlet ytelse: 408 hk/660Nm
Batteri (netto/brutto): 75kWt/78kWt
Lading DC/AC: 150/11kW
Drivlinje: 1A, firehjulsdrift
0-100 km/t: 4,9 sek
Toppfart: 180 km/t (elektronisk begrenset)
Strømforbruk: 18,8 kWt
Rekkevidde (WLTP): 417 km
Dimensjoner (L/B/H): 443/186/165cm
Vekt: 2188 kilo
Bakkeklaring: 17,6 cm
Maks tilhenger: 1500 kilo
Bagasjerom bak/foran: 414/31 liter

Prøvekjørt: Volvo XC40 Recharge Pure Electric

Absurd mye krefter og avansert stemmestyring imponerer etter noen timer bak rattet i Volvo sin første helelektriske bil.

-Hei, hvor mange innbyggere er det i Kristiansand?

-Befolkningen i Kristiansand er på 85 437 innbyggere – svarer oraklet i dashbordet.

Spør vi om navnet på verdens høyeste fjell og dypeste innsjø så har «dama i dashen» svar på det også. Vi mer enn aner at her ligger det til rette for heftige runder med quis når det legges ut på langtur i Volvo sin minste modell. Fasiten er bare et enkelt spørsmål unna. Det hele takket være at Google sitt Android-baserte infotainmentsystem er bygget inn i XC40. På norsk.

Vel, viktigere er det at mange av funksjonene i bilen kan styres med stemmebruk, fremfor å klå på pekeskjermen, noe som lett tar oppmerksomheten bort fra det som skjer ute i trafikken.

-Slå av rattvarmen!
-Det er greit, jeg slår av rattvarmen! svares det høflig.
Men ikke alt er mulig å styre med stemmen, fant vi ut.
-Aktiver One Pedal Drive!
-Jeg forstår ikke hva du mener…

Overflødig bremsepedal
Nei, vel, da må vi inn i menyen for kjøreprogram og trykke på riktig knapp. Ikke optimalt, akkurat. Siden funksjonen ikke omfattes av stemmestyringen, kunne vi ønske at Volvo hadde utstyrt bilen med spaker på rattet for å velge å øke og slippe opp for graden av regenerering. Her er det enten av eller på med å trykke på skjermen. Virkningen er ganske merkbar, straks gasspedalen slippes, bremser det, helt til full stopp. Det fungerer veldig bra i tett bytrafikk der det er kort mellom lyskryssene og det blir fort en vanesak å kjøre slik. Og selvsagt gir det strøm til batteriet. Bremsepedalen blir til bruk i nødssituasjoner.

XC40 er tvillingbroren til Polestar 2, de to bygges på samme plattform. Volvo’en er litt mindre, litt dyrere, og, som enkelte motorjournalister hevder; litt mer Volvo. I alle fall er det en kompakt SUV i typisk Volvo tradisjon. XC40 ble lansert i 2017, da som bensin og dieselbil, og har vært mestselgende modell fra Volvo. Siden kom det en plug-in hybrid, en utgave vi fikk prøve våren 2020, og som vi ble begeistret for den gang, selv om vi synes det ble vel mye penger å legge på disken for Volvo sin minste modell. Dessuten hadde den kun drift på forhjulene.

Ekte SUV
XC40 Pure Electric trekker på alle fire, den kan dra opptil 1500 kilo på kroken, og den har en WLTP-rekkevidde på 417 kilometer. På de lange strekkene er det kjekt å kunne hurtiglade med opptil 150 kWh. Med varmt batteri skal det ta 40 minutter å lade fra 0-80 prosent. Varmepumpe er ikke standard, men noe Volvo selv anbefaler å krysse av for om bilen skal brukes mye i kaldt vintervær.
Rekkevidden på 417 km er etter WLTP målemetoden. Den baserer seg på kjøring i 23 plussgrader, altså tilsvarende en god sommerdag. Under vår prøvekjøring var det 3-4 minusgrader, og det betyr selvsagt helt andre verdier. Vi startet med 100 prosent oppladet batteri, kjørte om lag sju mil i en variert testløype og hadde ved turens slutt 64 prosent med strøm igjen på batteriet. Volvo oppgir tilgjengelig energi i prosent, og ikke som estimat på resterende antall kilometer rekkevidde. Det er forståelig, siden så mange faktorer spiller inn på hva som til slutt blir faktisk rekkevidde. Først når batterinivået blir ganske lavt, vises antall kilometer som kan kjøres før det er tomt for strøm. Gjennomsnittsforbruket på turen havnet på 26,6 kWh, mens oppgitt forbruk er 18,8 kWh, altså betydelig «overforbruk». Det overrasker oss ikke, de vinterlige forhold tatt i betraktning, og det at vi kjørte både på motorvei og på snødekte grusveier i Birkenes. XC40 er på hjemmebane begge steder.

Kraftoverskudd
På motorveien opplevde vi det enorme kraftoverskuddet fra de to elmotorene på hver sin aksel, de yter til sammen over 400 hestekrefter. Nesten grensende til absurd mye krefter, det er faktisk mulig å akselerere voldsomt fra 100 km/t og vider oppover til toppfart som Volvo, politisk korrekt, har valgt å begrense elektronisk til 180 km/t. På vinterlige småveier er det lekende lett å ratte bilen trygt gjennom alle svingene på ganske så glatt føre med piggfrie vinterdekk. Komforten er dessuten på høyt nivå med effektiv fjæring og demping, og det er lite støy som finner vei inn i kupeen. Tett bytrafikk er også lett match for XC40, lettmanøvrert og med god oversikt fra en høy sitteposisjon. At den kan kjøres som enpedals-bil bidrar også positivt.

Enn så lenge er XC40 Volvo sin minstemann (snart kommer en C-30 som blir mindre) men den oppleves ikke slik innvendig. Kupestørrelse vurderes gjerne ut fra plass i baksetet – forseteplassen er tilstrekkelig i de aller fleste biler i dag. I mange elbiler stjeler batteriet av bakseteplassen slik at golvet blir høyt i forhold til setet. Ikke slik i XC40, her bygger batteriet nedover i stedet for oppover. Det, på sin side, reduserer bakkeklaringen til 17,6 cm mot 21,1 cm i fossilutgaven. Vi har god plass til bena når forsetene er stilt inn for «normale» kroppslengder, og takhøyden er tilstrekkelig, også med panorama glasstak som bygger noe ned. Baksetets utforming tilsier at det passer best for to. Bagasjerommet sluker 414 liter, det bør få godkjentstempel i denne klassen. Pluss for skiluke og for en egen «frunk» i front som har plass til ladekabler og litt til.

Premium
Volvo er kjent for gode seter, og XC40 følger opp. I demobilen er forsetene elektriske (tilleggsutstyr) og det er lett å finne en god kjørestilling. Vi finner oss greit til rette i et interiør som hinter om premium med myke overflater og generelt pen layout på dashbord som er ganske likt det vi kjenner fra hybrid-utgaven. Dørlommene er et kapitel for seg, her er det mulig å få plass til en laptop. Enn så lenge kommer XC40 Pure Electric kun som R-design utstyrspakke med fra pris på 533 000 kroner. «Vår» bil hadde ekstrautstyr for nesten 100 000 kroner, her å nevne elektriske seter, intellisafepakke, åpningsbart panorama glasstak, elektrisk hengerfeste, 360 grader kamera og oppgradert lydanlegg samt lyspakke. Grunnutgaven er på ingen måte skrapet for utstyr, den heller.

Men startknappen leter du forgjeves etter. Den er blitt overflødig. Det holder å ta i dørhåndtaket, sette seg til rette, bevege girvelgeren, og så er bilen operativ. Og når du forlater bilen, er det nok å trykke på sensoren på dørhåndtaket, og bilen går i lås. Så mye enklere blir det vel ikke?

Oppsummert vil vi konkludere med at Volvo sin første helelektriske bil er lett å like. Men vi hadde klart oss med halvparten av kreftene fra de to elmotorene. Men du verden så gøy det er å bare vite at du har over 400 gamper til disposisjon…

Volvo-gen: Liten tvil om at dette er Volvo-interiør. Hovedskjermen i midten skiller seg fra mange andre vi har sett. Den fungerer fint som pekeskjerm, men vi kunne ønske oss flere fysiske knapper til de mest brukte funksjoner. Stemmestyringen er en god hjelper.

 

Sorry. No data so far.

Back To Top