fbpx
skip to Main Content
MUSKULØS: Batteri-Mustangen har beholdt noe av det muskuløse preget fra ur-Mustangen. Samtidig er det mye SUV i linjeføringen. En vellykket syntese, mener vi.

Mustang for folk flest

Fakta:

Pris: fra 425 000,-. Prøvd bil: 435 000,-.
Motor: Elektrisk
Ytelse: 269 hk/430 Nm
0-100 km/t: 6,1 sek
Toppfart: 180 km/t
Drivlinje: 1A, bakhjulstrekk
Batteri (brutto/netto): 75,7kWh/68 kWh
Lading: 115 kW Hurtiglading 10-80 %: 38 min
Rekkevidde: 440 kilometer (WLTP)
Forbruk fabrikk/test tur: 17,2/18 kWh
Dimensjoner (Lengde/bredde/høyde): 471/188/162 cm
Bagasjerom foran/bak: 100/402 liter
Bilvekt: 1969 kilo
Bakkeklaring: 14,5 cm
Tilhengervekt: 750 kilo
Taklast: 0 kilo

Mustang Mach-E

Velger du innstegsutgaven av Ford sin elektriske Mustang må du klare deg uten 4-hjulstrekk, største batteri og kraftigste motor. Det er til å leve med.

Det som absolutt er til å leve med er prisen på 425 000 kroner. For det beløpet får man en velvoksen SUV som er stor nok til å romme en familie på tur. At den har et visst temperament er heller ikke uvesentlig.

Tilhengervekten er begrenset til 750 kilo, den kan ikke laste på taket og bakkeklaringen er på beskjedne 14,5 cm. Det har innstegsversjonen til felles med hele resten av modellutvalget, noe som kanskje ikke gjør elektriske Mustang til den typiske «norske» SUV´en som nordmenn har lagt sin elsk på. Dette til tross, interessen for Mustang Mach-E har vært stor og ventelistene lange for å sikre seg et eksemplar. Dessverre har det vært store forsinkelser med levering, men i disse dager løsner det.

Demobilen vi fikk disponere to timer (det er kø for å prøve) var uten tilleggspakker av noe slag, men den var prydet med «carbonised grey» metallic lakk, noe som vi mener kler Mustangen svært godt. Fargetillegget koster 10 000 kroner.

Bare for å ta noen flere nøkkeltall med det samme:

Prøvebilen er en «standard range» hvilket innebærer 440 km rekkevidde (WLTP), 269 hestekrefter og maks ladefart 115 kW. «Long range» (største batteripakke) skal gi 610 km rekkevidde for bakhjulstrekkeren og 540 km for firehjulstrekkeren. (Ja, riktig, det skal mer energi til for å trekke på alle fire).

Sprek nok
Vår knappe to timer lange kjøretur i bilen prydet med den berømte hesten foran og bak, ble i sum en både morsom og behagelig opplevelse. Vi sitter godt i skinntrukne seter (standard fra bunnen av) og det er lett å finne en god stilling bak rattet, som kan reguleres i alle retninger. Vi skulle ønske at rattet kunne justeres enda litt lavere for å understreke det sportslige.

Apropos det siste; dette er en rimelig sprek sak som akselererer fra 0-100 på 6,1 sekunder, så «billigutgaven» er på ingen måte noe fislete greier på veien. En ganske så fast fjæring understreker det sportslige, noe vi merket godt på hullete grusvei. Det går litt ut over komforten, men vi tenker at det er slik det skal være i elektriske Mustang, som jo har en arv å føre videre fra ikonet som fødtes på 60-tallet i Amerika. Da som en sportsbil som folk flest skulle ha råd til å skaffe seg.

Tre kjøremodus er tilgjengelig på den store loddrette skjermen i midten som Ford må ha rappet fra Tesla. «Aktiv», «Stille» og «Utemmet». I sistnevnte slippes alle hester løs i fri dressur, bilen blir mer responsiv på gassen og vi opplever at det blir moro å ratte bilen. Ved å velge én-pedals kjøring bremses det ganske merkbart når foten lettes fra gasspedalen, det fungerte utmerket gjennom svingene i Høvåg. Dessuten gir det strøm til batteriet.

At Ford valgte å kalle opp sin første helelektriske bil etter ikonet Mustang, var dristig. Det er ikke mye som minner om førsteutgaven fra 1964, og heller ikke om den mye kraftigere «Mach»-versjonen som kom senere. (Mach er betegnelsen for lydens hastighet). Men ingen seriøs bilprodusent som skal leve av å selge produktene sine, kan lene seg på fortiden alene. Nye tider, nye løsninger. At fremtiden er elektrisk, har vel de fleste tatt inn over seg nå.

Lyd som indremedisin
For bensinhoder vil nok fraværet av lyden fra en brummende V-åtter være mest følbart. Det har imidlertid Ford forsøkt å bøte på ved å legge på syntetisk lyd gjennom bilens høyttalere. Ganske avdempet, knapt hørbart ved rolig kjøring, men tydelig ved kraftig gasspådrag. Vi tror det kan avhjelpe for en grad av abstinens hos entusiastene, men det er verdt å merke seg at lyden er kun for indremedisinsk bruk. Utenfor bilen er det nemlig tyst. Lyden aktiveres via et ikon som har fått den nokså tørre betegnelsen «fremdriftslyd» på pekeskjermen. Også én-pedals funksjonen, valg av kjøremodus og betjening av klimaanlegget skjer via skjermen.

Det eneste vi fant av fysiske knapper var volumkontrollen til lyden. Skjermoppsettet er intuitivt og nokså enkelt å finne ut av etter litt tilvenning, men vi stiller likevel spørsmål ved trafikksikkerheten ved å skulle klå på pekeskjermen for å regulere temperaturen, for eksempel.

Milsluker
Skulle vi kjøre Mustang Mach E på langtur så ville vi utvilsomt valgt «Stille» modus. Da blir alt mer avdempet, rekkevidden blir lengre, og støynivået behagelig lavt. Riktig en milsluker på motorveien. Om det er behov for kjapp akselerasjon, vil kickdown utløse alle kreftene.
Bilen er registrert for fem og bakseteplassen byr på helt grei plass til bena for voksne. Siden batteriet bygger opp golvet blir setet litt lavt slik at lårstøtten ikke blir helt optimal. Takhøyden skulle rekke for de fleste.

Bagasjerommet bak rommer 402 liter, 1420 liter med bakseteryggene slått ned. Verdt å merke seg er at i USA måles volumet med antall klosser som får plass, og ikke i flytende form. Omregnet til «europeisk» målemetode vil nok derfor tallet være høyere. Foran er det en «frunk» som skal romme 100 liter, plass til mer enn ladekabler, altså. På Ford-vis er frunken utstyrt med propp i bunnen slik at man kan spyle skitne støvler etter tur i marka. Smart! Alt i alt burde bilen romme feriebagasjen til en ikke alt for tallrik familie.

Valgets kval
Så er jo spørsmålet; skal man gå for innstegsversjonen, eller oppgradere til lengre rekkevidde, kraftigere motor og trekk på alle fire? Prisbildet vil nok være viktig for mange i dette valget.

Noen eksempler:
Long Range med bakhjulstrekk, rekkevidde 610 km, 294 hk kr 473 400,-

Long Range med 4-hjulstrekk, rekkevidde 540 km, 351 hk kr 554 000,-

Ulike tilleggspakker kan velges til alle utgaver. Omfattende sikkerhetspakke med blant annet kø-assistent og filsentrering, skiltleser, blindsonevarsler, ryggekamera, P-sensorer foran og bak og advarsel om kryssende trafikk er standard i alle versjoner. Det samme er trykk knapp på dørene i stedet for vanlige håndtak, dessuten mulighet for å slå tallkode for å åpne førerdøren.

Siden kommer en ekstra sinna utgave; Mach-E GT med nær 500 hk og vanvittige 860 Nm. Den blir neppe noen storselger, men med en slik utgave viser Ford at de mener alvor når de lanserer ikonet Mustang med ladekontakt.

HIGH-TECH: Loddrett pekeskjerm ´a la Tesla dominerer dashbordet som er nesten fritt for fysiske knapper. Skinnseter gir eksklusivt preg mens finish ellers ikke når helt opp til europeisk premium.
ARVEN: Baklyktene sladrer om at ur-Mustangen er donor til visse design-elementer. Ja, og så hesten, da…

 

Sorry. No data so far.

Back To Top