AVOCADO MED RAMSLØKPESTO, RØMME OG SPEKESKINKE. (LAVKARBO)
Ukens oppskrift:
Vi er i mars, og ramsløken – Nordens hvitløk skyter snart gjennom lauvavfallet fra i fjord.
Ramsløken er en viltvoksende urt jeg setter stor pris på. Vi har i Arendalsområdet stor tilgang til denne herlige urten. Her kan blader og bomsterknupp nyttes. Knuppen kan syltes, og de grønne blader, som ikke må forveksles med Liljekonval – kan brukes til mangt.
Jeg tørker en del, som da kan nytes gjennom året. Lager ellers smør, salt og pesto. Har enda stående pesto med ramsløk som nå nærmer seg 1 år. Ramsløken vokser i skyggefull bar- eller lauvskog. Der vi finner den, kan også være nær fuktige steder. For å skille denne fra Liljekonvall, gnir du planten mellom fingrene.
Du vil få en duft av løk/ hvitløk om du har funnet ramsløk. Om ikke, må du vaske hendene – da liljekonvall er en giftig plante. Dette er litt som å plukke sopp. Får du giftig sopp blant de spiselige, må du kaste alt. Synd om noen skulle få nyreproblemer resten av livet.
Her kommer en rett med ramsløkpesto. Linker ellers til oppskrifter med ramsløk.
Oppskrift 2-3 porsjoner.
Bildet her viser hvordan anrette denne gode lunsj/småretten.
Inneholder: 370 gr. – 736 kcal. – 67,6 gr. fett – 6,0 gr. kbh. – 7,1 gr. fiber – 22,6 gr. protein.
1 avocado – 160 gr. delt i 2.
50 gr. hjertesalat – snittet.
40 gr, småtomat. Delt i 2,
2 ss. ( 40 gr.) rømme.
2 ss. ( 40 gr.) ramsløkpesto.
40 gr. strimlet spekeskinke – eller annen skinke. Parma – Serano el.
Litt salt og pepper.
Her toppet med sprøstekt svor. Ikke tatt med i beregningen, men gir ikke oppgang i karbohydrater.
Ramsløkpesto på mandler
Inneholder: 370 gr. – 736 kcal. – 67,6 gr. fett – 6,0 gr. kbh. – 7,1 gr. fiber – 22,6 gr. protein.
Ramsløkpesto på mandler – 2,5 dl: (Gir 350-400 gr. pesto)
100 gr. fersk ramsløk.
50 gr. skåldede mandler.
80 gr. raspet parmesanost.
1,25 dl. olivenolje.
1 ts. salt – Afrikansk snøflaksalt el.
Ha alle ingredienser i en foodprosessor. Kjøres glatt, ca. 3-4 min. Glasskrukker må kokes og tørkes før bruk. Dette for å få steriliserte glass. Gir lenger holdbarhet. Står det kjølig, kan det gi inntil 1 år holdbarhet.