fbpx
skip to Main Content
Vinn-vinn: Tor Sigurd Bransdal har sørget for jobb til statsløse Arlen og har med det fått en dyktig og pålitelig medarbeider på verkstedet.

Arlen har gått inn for landing

Mange husker vel historien om Arlen Khadaa som ble sittende fast på en flyplass i Kirgisistan uten papirer og pass. Nå er han gjenforent med familien sin på Flekkerøya og i jobbsammenheng har han landet hos Tilhengersenter Sør på Bråvannsløkka i Vågsbygd.

– Jeg liker å skru, og jeg har lært mye ved å søke på google, smiler Arlen (36) mens han jobber med å fikse bremsene på en stor tilhenger. Daglig leder Tor Sigurd Bransdal følger med og kan konstatere at Arlen gjør en god jobb.

Da Tor Sigurd fikk en forespørsel fra støttegruppa for Arlen og familien hans om han kunne ha en jobb til Arlen, var det aldri nei i hans munn.

– Arlen har ingen papirer og er statsløs og har sånn sett nesten ingen rettigheter i Norge. Men han har fått arbeidstillatelse og kan motta lønn. Nå jobber han her hos meg på tilhengerverkstedet på tilkallingsbasis. Det fungerer utrolig bra, han er dyktig og han er veldig punktlig og møter presis til avtalt tid. Dessuten har han lært norsk veldig bra, skryter Tor Sigurd.

Balansegang
– Det å ta inn en statsløs i jobb i en virksomhet er en hårfin balansegang, du skal være dønn seriøs med hensyn til kvalitet på arbeidet, samtidig ha sosiale antenner. Tor Sigurd har begge deler, konstaterer en person fra støttegruppa på Flekkerøya som vil være anonym.

Arlen har fått opphold for ett år i Norge på humanitært grunnlag på grunn av kona og barna. De på sin side har fått innvilget opphold, foreløpig for tre år.

-Jeg kom til Norge i oktober i fjor, og om jeg ikke får innvilget videre opphold må jeg ut av landet i oktober. Jeg søker om opphold på permanent basis men har fått avslag flere ganger hos UDI og UNE, så nå venter jeg spent på svar på min siste søknad. Jeg håper å få et svar i god tid før skolene starter opp i august, siden jeg vil utdanne meg til bilmekaniker, forklarer Arlen.

Manglet visum til Sverige
Bakgrunnen for problemene med å reise ut av hjemlandet Kirgisistan til Norge er sammensatt og mye skyldtes formaliteter. Blant annet manglende svensk visum.
– Flyet jeg skulle reise med til Norge skulle mellomlande i Sverige, ren transitt, altså, på vei til Norge. Men siden jeg manglet svensk visum, ble jeg nektet å gå om bord i flyet i Kirgisistan, forteller Arlen.

Dermed måtte han vente ytterligere tre dager på flyplassen, før støttegruppa hjemme i Norge fikk ordnet ny flybillett som gikk uten mellomlanding i Sverige. Tre dager ekstra var jo som en dråpe i havet, sett opp mot to år boende på flyplassen. Lettelsen var i alle fall stor da han omsider kunne gå om bord i flyet og ta av for Norge. Det ble et hjertelig gjensyn med familien som han hadde vært borte fra i til sammen fire år. I løpet av de årene var dessuten familien blitt forøket:

Første møtet med sønnen
-Yngste barnet ble født mens jeg var borte fra Norge de fire årene jeg oppholdt meg i Kirgisistan , så han hadde jeg bare sett på telefonen, smiler Arlen. I dag er familien som teller fire godt integrert på Flekkerøya.

– Vi opplever at både Arlen og kona Kamilla har en kjempefin holdning til omgivelsene på øya. De er flinke til å involvere seg sosialt, og er blant annet engasjert i kafeen i kirka på frivillig basis, opplyser medlemmet av støttegruppa. Gruppa har jobbet, og jobber fortsatt aktivt for at Arlen og familien skal få permanent opphold i Norge.

-Og så er jo målet at han skal få fast jobb her hos oss med tid og stunder, understreker Tor Sigurd Bransdal.

Back To Top