fbpx
skip to Main Content

Vide utsyn fra fjellene på Lista

Fakta:

Ukens vandring:

Denne gangen tar vi turen til Lista, et område som nok er mest kjent for sitt barblåste og flate landskap på halvøya ut mot Nordsjøen. Men Lista byr også på spennende fjell hvor man kan oppleve ­spektakulære utsyn over land og hav.

Vi skal til St Olavsvarden som med sine 364 meter over havet er høyeste punkt i Herad. Fra toppen ser du fyrene både på Lindesnes og på Lista, samt det meste av det flate Lista og havet utenfor. Innover i landet ser man snøkledde fjell hvis turen foregår i mars måned slik som turen her beskrevet.

Vi er i naturområdet Ramneheia, og for å komme til utgangspunktet tas av fra RV 43 før Vanse når du kommer fra Farsund, inn på vei nr 465 som går over til Herad og Kvinesdal. Før tunnelen gjennom Ramneheia tas av mot Bjørnestad. Ved tunnelåpningen er det parkeringsplass for flere biler og her starter turen.

Kulturminne
Første del går langs en sjarmerende vei som slynger seg bratt oppover i fjellet. Heiabakken, som den heter, ble bygget i 1905 og var i bruk som kjørevei helt til 1960 da den fikk avløsning av ny vei over heia, og i de senere år, av tunnelen. I dag er Heiabakken både et verdig kulturminne og en ypperlig turvei omsluttet av tett eikeskog og stabbesteiner. Oppe i høyden ankommer vi knutepunktet Nørskår med flott utsikt over Farsund by. Her begynner også stien som tar oss videre til turens høydepunkt, St Olavsvarden. Stien er rimelig bra merka med hvite og røde peler, og flere steder blir stien avløst av tømmerveier slik at det blir en variert opplevelse å ta turen til topps. I de fuktigste myrene er det lagt ut plank til å gå på, men solid fottøy er uansett å anbefale. Siden turen starter nesten på havnivå, blir det en del høydemeter å overvinne, men det er ingen skremmende bratte partier.

Mange varianter
Fra startpunktet Heiastrand til Nørskår er det 2,5 kilometer, og videre til toppen 3,5 kilometer. Frem og tilbake blir det da en tur på 12 kilometer. Vil man ha variasjon, kan man gå den nye bilveien fra Nørskår og ned til utgangspunktet. Dette er også en flott strekning med mange idyller, men noe lenger enn gamleveien.For øvrig er det et nett av turstier i området, og fra Nørskår er det også mulig å gå ned til Straumsland ved innløpet til terskelfjorden Framvaren. Her begynner Bøensbakken, kjøreveien over til Herad som ble åpnet i 1904 og stengt som kjørevei i 1965. I dag er den en populær turvei der den går på en hylle i den bratte fjellsiden. Bøensbakken er Farsund kommune sitt 1000-årssted.

Storslått: Utsikten fra Nørskår er verdt turen opp den bratte slyngveien fra Heiastranda. Det er Farsund vi ser langt der nede. Og ennå er det 3,5 kilometer videre på sti til toppen.
Valgets kval: Ingen mangel på turalternativ når du kommer opp til Nørskår.
Til topps: 364 meter over havnivå rager St Olavsvarden på Ramneheia. Utsikten er flott horisonten rundt. Husk å skrive deg inn i boka i postkassa.
Startpunkt: Tydelig skiltet i begynnelsen på slyngveien. Informasjonsskilt mangler heller ikke.
Back To Top