fbpx
skip to Main Content

Facebooksvindleren lar seg ikke stoppe av politiet

En kvinne bosatt i Søgne, skal i over et år ha svindlet intetanende mobil-kjøpere via Facebook. I følge ett av hennes ofre, har politiets inngripen kun bidratt til en pause i svindeloperasjonen.

 

Sørlandsavisen skrev om svindleren i fjor. Da var Politiet ennå ikke involvert i saken. Sørlandsavisen har, med hjelp fra ett av svindlerens ofre og dennes bank, avdekket identiteten til svindleren. Svindleren er en ung kvinne, bosatt i Søgne. I følge hennes facebookprofil, er kvinnen i arbeid og jobber i en kommunal institusjon. Hennes ektemann har også vært delaktig i svindelen, hvor hennes ofre – et hundretalls nordmenn – har betalt for nye mobiltelefoner de aldri har mottatt.

Slik utføres svindelen

Kvinnen har operert med stråmenn, noen av dem falske, mens andre er relle personer som ikke er klar over at de er involvert i en svindel. Svindleren har opptrådt under falske navn, med falske profilbilder på falske profiler med lånte adresser og telefonnummer. Hun har engasjert andre på Facebook til å legge ut annonser for seg, på Facebook Marketplace og på FINN. Selgerne rekrutteres via grupper på Facebook hvor man kan utlyse stillinger uten at noen kontrollerer om stillingen er reell.

Falskt firma

Selgerne vet ikke at de er involvert i en svindeloperasjon. Svindleren viser til en facebookside som tilsynelatende hører til en butikk. På bildene tilhørende facebooksiden, ser man uåpnede esker med nye mobiltelefoner – kjente merkevarer som Samsung og iPhone. På noen av bildene er det stabler av uåpnede esker med mobiltelefoner, noe som kan lede enkelte til å tro at dette er en butikk. Enkelte av modellene er ennå ikke offentlig lansert på det norske markedet.
Prisene er lave nok til at mange ikke vil la sjansen går fra seg, selv om den virker for god til å være sann, mens andre skygger banen.

Uriktig adresse

Navnet på butikken har et ukjent og utenlandsk navn, men kvinnen fremholder at butikken har adresse i Stavanger. I følge Google Maps og Gule Sider er det kun boliger på den oppgitte adressen, ingen butikk. Firmanavnet eksisterer ikke i Brønnøysundregisteret, og det er organisasjonsnummeret til en helt annen virksomhet som oppgis. Når man ringer det oppgitte telefonnummeret, er det aldri noen som svarer.

Lurer jobbsøkere

Med løfter om høy lønn, legger selgerne ut annonser for kvinnen i ukesvis, mens de velger å se bort fra at de ikke har mottatt arbeidskontrakt. Selgerne innser ikke at de er blitt lurt før misfornøyde mobilkunder begynner å klage på feilvarer og varer som aldri dukker opp i postkassen.

Benekter alt

Da Sørlandsavisen har bedt om en prat med bedrageren benekter hun alle forhold. Hun hevder selv å være et offer for bedrageri av det samme fiktive selskapet, selv om kontonummeret som butikken oppgir til kunden, står i hennes navn i banken.
I følge en kunde som anmeldte forholdet, sier til Sørlandsavisen at svindleren ble tatt av politiet, men at salgsaktivitetene etter en periode fortsatte, bare under andre dekknavn.

Sørlandsavisen velger å ikke gå ut med svindlerens identitet, for å ikke forstyrre en eventuell pågående politietterforskning eller planlagt politiaksjon.

 

Back To Top