fbpx
skip to Main Content

Fire løveunger er født i Dyreparken i dag

Tidlig i dag morges fødte løvinnen Kira fire løveunger.


– Ca. klokken 06.00 i dag tidlig ble første unge født, og etter hvert kom det tre til. Det ser veldig fint ut til nå. Kira er rolig og avslappet, og det ser ut til at ungene får die. Det viktigste nå er at Kira og ungene får mest mulig ro, slik at hun får tatt av seg ungene på best mulig måte, sier en fornøyd dyrepasser Olav Åsland.

Forrige fredag kunne Dyreparken fortelle at Kira ventet unger etter paring med Mufasa tidligere i sommer. Et røntgenbilde kunne bekrefte at det var ventet minst to løveunger. 

Fødselen er viktig fordi løvene er del av et internasjonalt bevaringsprogram. Programmet har som mål å opprettholde en sunn bestand med løver i dyreparker som en reserve for fremtiden.

Begge løvene, Mufasa og Kira, ankom Dyreparken tidligere i år etter en anbefaling fra bevaringsprogrammet de er en del av. De nye løvene, som begge er tre år gamle, ble da introdusert som starten på en ny løveflokk i Dyreparken.

Sist Dyreparken fikk løveunger var i 2007.

Fakta:

Løven er det eneste kattedyret som lever i flokk. En flokk kan inneholde alt fra to til 40 dyr. Løvene liker seg på steder hvor mattilgangen er god. Det kan være savanne, steppelandskap, halvørken, eller andre steder hvor det er sebra, gnu og andre byttedyr. Løver spiser alt den kan fange og drepe. Viktige byttedyr er gnu, impala, antiloper, bøfler, villhunder, sjiraffer og sebraer. 

Løvene får fra 1 til 6 unger (normalt 2-3) etter en drektighetstid på 3,5 måneder. Ungene veier 1-2 kg ved fødselen, og åpner øynene etter ca. 11 dager. Når ungene er to uker begynner de å gå rundt, og når de er en måned gamle løper de.

Løvene er sårbare på IUCNs rødliste. Hovedtrusselen er tap av leveområder, mangel på byttedyr og jakt. Derfor er løvene er en del av et bevaringsprogram, og målet for programmet er å ha en sunn bestand av løver i verdens dyreparker som en reserve for fremtiden.

Back To Top