fbpx
skip to Main Content

Vennskap og aldersforskjell

-Viktigheten av en venn som er eldre enn deg.

Nå har jeg rukket å bli hele 33 år. Jeg har venner som er en del år yngre. Samme alder. Venner som er noen år eldre. Guttevenner og jentevenner. Venner fra forskjellige land, med forskjellige hobbyer og interesser. Dette er ikke en bloggpost hvor jeg skal skryte av hvor mange venner jeg har, men jeg hadde lyst til å skrive litt om alder og vennskap. For er det noe vennskap har lært meg så er det det at et ekte vennskap kjenner ingen alder.

En eldre venn
Når vi er i skolealder er det nok mest naturlig å ha venner på samme alder. Men når vi blir eldre velger man venner utifra interesser og likheter. Jeg tror det kan være veldig viktig å ha en venn som er eldre enn deg. Det kan lære deg masse. Det kan forberede deg på ting i livet som ikke nødvendigvis skjer i det stadiet i livet du er nå. Det kan gjøre deg mer moden. For den andre personen får de kanskje følelsen av å gjenoppleve sine yngre dager og å være evig ung.

En av de beste tingene med å ha en eldre venn er rådene du får. For la oss være ærlige. Det er bedre å få råd fra noen med litt livserfaring. Og selvom du kanskje ikke alltid følger rådene vil du garantert lære noe uansett.

En eldre venn vil heller aldri dømme deg for alle de rare tingene du gjør. Sjansen for at de kommer til å kjenne seg igjen er ganske stor.

Min beste venn
Jeg har et vennskap som skiller seg litt mer ut enn de andre. Det er vennskapet til min 76 år gamle venninne, som også er min gamle nabo. Dette er nok et av de vennskapene jeg verdsetter høyest.

Vi prøver å treffes så ofte vi kan. Vi drikker vin. Spiser mat sammen. Noen ganger maler vi og lager kunst. Vi snakker om alt mellom himmel og jord. Det er nettopp dette som er essensen i hele vennskapet vårt. Det å kunne sitte å snakke om absolutt alt og ingenting. Hvordan fungerer egentlig tarmen? Hvem har du datet i det siste og hva er spesielt med han? Nå skal du høre hva jeg pleide å gjøre da jeg var ung.

Alder har ingenting å si. Og i kjærlighet og vennskap så tror jeg dette er helt sant.

Når vi to sitter sammen å fjaser er det akkurat som om vi går tilbake i tid og er 25 begge to.

Men jeg lærer noe nytt hver gang. Jeg får råd, livserfaring og historier om hvordan ting var før i kjærlighet og dating. Overraskende nok var det ganske likt da som nå. Jeg suger til meg det jeg kan lære og ler ofte av alle rare samtaleemner som dukker opp. Hun får høre mine crazy datinghistorier og om mine spontanturer til Frankrike. Sammen føler jeg vi deler opplevelsene sammen og gir hverandre et pust i hverdagen. Samt utallige latterkramper.

Jeg blir helt imponert over ungdommeligheten hennes. Men igjen tror jeg det beviser at selvom man blir eldre og kroppen forandrer seg, så er man den samme inni hodet.

Derfor er vennskap viktig
Nyere forskning viser at vennskap ikke bare er viktig for glede og emosjonell helse, men for din fysiske helse også. Kroppen påvirkes av hva vi spiser og hvor fysisk aktive vi er. Det er jo da veldig logisk at kroppen også blir påvirket av hva slags mennesker du omgås med. Det er heller ikke slik at du trenger så mange venner. Det handler om å finne de støttespillerne du trenger i livet ditt og som virkelig er der for deg. De som gir deg glede, kjærlighet og er der i de ­vanskelige stundene. Kvalitet over kvantitet der altså. Så har du en gammel nabo du har lurt på om du burde ta en tur til, så vil jeg oppfordre deg til å gjøre nettopp det. Sjansen er stor for at dere kan ha mye til felles, slik meg og min gamle nabo har. ■

Back To Top