fbpx
skip to Main Content

Saabye-stipendet 2021 tildeles arendalitt

Debutant Bruno Jovanovic mottok i dag Saabye-stipendet 2021 for romanen Etter hvert vil øynene venne seg til mørket, en debut som fikk svært mye oppmerksomhet og gode kritikker. Prisutdeler Lars Saabye Christensen omtaler boken som «en fininnstilt kraftdemonstrasjon».

 

Saabye-stipendet ble opprettet i forbindelse med Lars Saabye Christensens 60-årsdag i 2013 og deles ut til en av fjorårets skjønnlitterære debutanter på Cappelen Damm. Stipendet deles ut hver høst og er på kr 25.000,-.
Årets mottaker (f. 1990) er født i Tuzla, Bosnia-Hercegovina, vokste opp i Arendal og er bosatt i Oslo.

«En kraftdemonstrasjon»

Saabye sa blant annet følgende om Jonvanovic debut:
– Litteraturen kan være ubehagelig og oppløftende på samme tid. Kanskje litteraturen er på sitt beste akkurat da. Det dreier seg om et særlig samspill mellom uttrykk og inntrykk, altså et kunstnerisk kraftfelt som leseren kan ta del i, og som i seg selv er en fryd. Det er ganske enkelt språkets uforlignelige energi som settes i spill. Etter hvert vil øynene venne seg til mørket er en roman som har en slik udiskutabel kvalitet. Når man har kommet til slutten, har faktisk øynene, leserens, vendt seg til dette mørket, og man legger merke til et lyspunkt: Fortellerens skadeskutte mor og Filip, kjæresten hans, møtes endelig for første gang, en også dette er et øyeblikk som nærmest står og skjelver, slik jeg-fortellerens, som er uforvarende vitne til det samme, også skjelver, og romanens rystelse forplanter seg straks til leserens hjerte.

Nådeløst og besettende om utenforskap

Etter hvert vil øynene venne seg til mørket er en nådeløs og brutalt ærlig skildring av én persons vei inn i det ukontrollerbare mørket. Romanen utforsker den tynne grensen mellom vold og kjærlighet, hva utenforskap koster og hva som binder oss mennesker sammen, på tross av alt.
Damjan kom til Norge fra Bosnia da han var fire år gammel. Med en psykisk syk mor og som skeiv voksen mann har han fått kjenne på hva det vil si å være utenfor i det norske samfunnet. Nå flytter moren inn i leiligheten hans, uten at Damjan klarer å dele alt som er vanskelig med kjæresten sin Filip.

Jovanovic ble også nominert til årets Tarjei Vesaas’ debutantpris for debutromanen.

 

Back To Top