fbpx
skip to Main Content
Handelens Miljøfond jakter nye ryddeaktører til Rydd Norge-programmet, denne gang i Agder. Foto: Handelens Miljøfond

Hvem vil rydde kysten i Agder?

Fakta:

Om Handelens Miljøfond
Handelens Miljøfond er Norges største private miljøfond og støtter prosjekter som reduserer plastforsøpling, øker plastgjenvinning og reduserer forbruk av plastbæreposer. Fondet finansieres gjennom medlemmene som betaler 50 øre for hver plastbærepose de omsetter i Norge.

Handelens Miljøfond jakter nye ryddeaktører til Rydd Norge-programmet, denne gang i Agder. Er ryddeoppdraget noe for din virksomhet?

Handelens MIljøfond har satt seg mål om å rydde 40 prosent av ytre kyst innen utgangen av 2023. Rydd Norge-programmet ble startet høsten 2020, og har allerede kommet godt i gang.
– Det har gått slag i slag. Høsten 2020 lyste vi ut ryddeoppdrag i Vestland, Trøndelag og Nordland, i april lyste vi ut oppdrag i Møre og Romsdal, Oslo, Viken, Vestfold og Telemark og Troms og Finnmark, og nå skal vi i gang i Agder og Rogaland. Det gleder vi oss til, sier Anja Stokkan, ansvarlig for Rydd Norge Agder og prosjektforvalter i Handelens Miljøfond.

Mulighet for ansettelser lokalt
Oppdraget i Agder deles opp i ti ryddeområder. Ryddeaktører kan levere tilbud på et eller flere områder.
– Det er mulig for virksomheter av alle størrelser å søke, og vi håper lokale aktører ser dette som en god mulighet for å rydde i eget nærmiljø. Av erfaring ser vi at mange lokale aktører ønsker å ta oppdraget, og mange får også jobben med å rydde. Det fører til økt aktivitet i fylket, og også ansettelser lokalt – en bonus i tillegg til at vi får plastsøppelet bort, sier Stokkan.
Her kan du til enhver tid se status på Rydd Norge-programmet.

Men er det søppel i norske hav da?
Mange tror kanskje at plastforsøpling er noe man finner i indonesiske elver. Faktum er at Norge også har et stort plastproblem.
– Første søppelsekk i Rydd Norge-programmet ble fylt i mars i år, i Nordland, og ryddeaktørene rapporterer om store mengder plast, særlig fra sjøbaserte næringer. Dette problemet er større enn de fleste klarer å forestille seg. Derfor er vi heldige i Norge som også hjelpes av flere hundre frivillige som hvert år står på for å rydde plast fra norske elver, bukter, havner, strender og i sitt nærmiljø. Sammen skal vi få plastsøppelet bort, sier Stokkan.

Om Rydd Norge-programmet:
• Norges første nasjonale ryddeprogram
• Etablert og ledet av Handelens Miljøfond, i samråd med statsforvalteren og mange andre regionale aktører i hvert fylke
• Målet er at 40 prosent av den ytre norske kystlinjen i Norge og Svalbard, samt prioriterte vassdrag, er ryddet for makroplast minst én gang innen utgangen av 2023.
• Oppdelt i regionale prosjekter og gjennomføringen tilpasses lokale forhold
• Ble lansert i Lofoten 22. september 2020
Vil du lese mer om Rydd Norge-programmet? Les her: https://handelensmiljofond.no/rydd-norge

– Målet er at 40 prosent av den ytre norske kystlinjen i Norge og Svalbard, samt prioriterte vassdrag, er ryddet for makroplast minst én gang innen utgangen av 2023, sier Anja Stokkan. Foto: Katrine Lunke Apeland

 

Back To Top