fbpx
skip to Main Content

Soppens dag

OBS: På sopptur er det viktig å ha med en voksen.

Nå går det mot høst og da er det høysesong for sopplukking.
Snart er det faktisk soppens dag. Dette er en felles markering i Norge, Sverige og Danmark. Soppens dag er alltid den første søndagen i september. I år blir det da den 5. september. Rekker du ikke, det har du fortsatt mange gode muligheter for sopplukking da sesongen for sopp i Norge strekker seg helt frem til oktober.

Forhåndsregler
Sopplukking kan være like spennende for både store og små. Noen sopp kan være giftige og det er derfor lurt å ha klar noen regler før dere begir dere ut på sopptur.

• Finner du en sopp og du er i tvil om den er spiselig, legg den i en annen kurv så den ikke kommer i kontakt med de andre du vet er trygge.
• Ikke ta på sopp du vet er giftig
• Sjekk om soppen du har plukket er spiselig hos for eksempel Soppkontrollen

Utstyr
• Noe å ha soppen i. En kurv er veldig lurt, da holder soppen seg frisk og hel lengre.
• En kniv
• Børste
• Egen beholder som du kan legge sopp i, som du er usikker på

Kantareller
Som nybegynner er kantarell en fin sopp å starte med. Du kan ikke gjøre så mye galt her.

Kantareller blir kalt for skogens gull. Tilnavnet har den fått av en grunn. Den er fantastisk god og har en gyllen farge. Den har også et utseende som gjør at den er lett å kjenne igjen. Du kan komme over falsk kantarell, men skulle du forveksle disse to, er ikke den falske giftig. Derfor kan du være veldig trygg når du plukker disse.

Kantarellen trives i eldre gran og bjørkeskog, også langs opptråkkede stier. Let gjerne på steder med mye mose og fukt i bakken. Har du først funnet en sopp er det høyst sannsynlig at det er flere i nærheten.

Finner du først et sted med kantarell, kan du være sikker på at det også neste år vil være kantarell her.

Soppkontroll
Noen ganger er det veldig lurt med en ekstra kvalitetssjekk, spesielt når man har plukket sopp. Derfor kan Soppkontroll.no være veldig greit å benytte. De har også en egen app du kan laste ned for få en digital sjekk av soppen.

Ønsker du å være ekstra forsiktig, kan du på Soppkontroll.no også få informasjon om soppkontroller i ditt nærområde, alt helt gratis.

 

Back To Top