fbpx
skip to Main Content
Far os sønn Parko: Arvid og Arild Jacobsen er nærmest synonymt med parkeringshuset og bensinstasjonen i Caledonien kvartalet. Sammen har de styrt skuta i 50 år.

50 år i tjeneste for bilistene

Parko jubilerer:

Parko – bensinstasjonen som aldri sover ble åpnet med stor festivitas i 1971. Parkeringshus med plass til 300 biler og selvbetjente bensinpumper var noe helt nytt på Sørlandet.

– Vi var Esso sin «Flagg-stasjon» på Sørlandet, den største mellom Oslo og Stavanger, forteller Arvid og Arild Jacobsen, far og sønn som har viet store deler av sitt yrkesaktive liv til servicesenteret i Caledonienkvartalet.

Vi sitter sammen med de to i kafeen inne på stasjonen for å høre om 50 år med bensin, service og parkering på dagsorden. Det er ikke fritt for at det blir mye mimring om «gamle dager» når det skal nøstes i historien.
– Husker du rasjoneringskortene som ble sendt ut til alle bileiere i 1973 i forbindelse med oljekrisen? De kom heldigvis aldri i bruk, det hadde blitt mye å holde styr på med masse skjemaer og mye rapportering, forteller de to. De har vært flinke til å ta vare på historien i form av avisutklipp og dokumenter – en aldri så liten skattkiste for alle bilinteresserte med noen år på baken.

Skeptisk til P-hus
Det var Yngvar Hansen Tangen som var idemaker til Parko. «Vi trenger et parkeringshus i Kristiansand», mente han. Og da ble det slik, med offisiell åpning 3. september 1971. Arvid Jacobsen, den gang 37 år gammel, var nærmest blitt headhuntet til disponentstillingen ved anlegget.
-Det var vanskelig å få folk til å benytte parkeringshuset, husk det var gratis gateparkering i byen den gang, så det satt nok langt inne for de fleste å betale kroner 2,- for første time og kroner 1,- for de påfølgende, smiler Arvid. Løsningen ble å tilby firmaer langtidsparkering for 30 kroner måneden. Det ble fort populært, og etter hvert skjøt jo parkometrene opp som paddehatter i gatene, og da ble det straks mer aktuelt for vanlige bilister å ta i bruk P-huset.

Jenter i hotpants ved pumpene
Selvbetjente bensinpumper var også noe nytt i byen. «Esso Plus og selvbetjening – de sparer 6 øre per liter!» het det i reklamen. Kundene kunne velge. Esso Plus innebar at betjeningen fylte drivstoff på tanken. Og det var ikke en hvilken som helst betjening:
–I 1971 var hotpants hos jentene det helt store i motebildet, og vi hadde faktisk unge damer kledd i slike som gikk til hånde ved pumpene. Det var vel ikke fritt for at godt voksne herrer ofte valgte betjent pumpe den gang, humrer far og sønn som kan avsløre at veiledende bensinpris i 1971 var kr 1,27 per liter.

«I dag åpner Kristiansands mest moderne servicesenter i Caledonienkvartalet. Åpningsshow for hele familien!» lokket en stor annonse i Fædrelandsvennen fredag 3. september 1971. Prosesjon med korps, gratis tiger-trøyer (noen som husker tigeren på tanken?), ballonger og vannpistoler (!) til barna manglet heller ikke. Torill Ravnaas og Bjørn Justnæs trio toppet det hele med sang og musikk.

Byens første bilvaskemaskin
Fest og show var det vel saktens grunn til når byens største servicesenter åpnet. Og ikke bare var det parkeringshus som var noe nytt. Automatisk bilvaskemaskin var inntil da ukjent i Kristiansand.

-Ja, jeg tror vi var først med vaskemaskin her i byen. Den bestod av to maskiner, en til vask og en til tørk, forteller Arvid. Arvid, med maskinistutdanning i bunnen, måtte ofte til å skru på maskinen når noe gikk galt. I det hele tatt ble det mye jobb og lite fri for disponenten.

-Ferie var et fremmedord den gang, men jeg fikk i alle fall som bonus fra Esso en tur til Mallorca sammen med fruen, minnes han.
Arild var 10 år gammel da Parko åpnet, og han var med fra starten:
-Første jobben min var å plukke søppel og holde det pent på området. Siden avanserte jeg, men var også en tur innom bilbransjen før jeg vendte tilbake til Parko som aspirant i februar 1999. Så tok jeg over rattet etter far 1. mai samme år, forteller Arild. Da hadde senior styrt skuta i 28 år.

Fornøyd med arvtakeren
– Og jeg savner ikke jobben, nei. Og ikke er jeg noen sjuende far i huset heller. Far sitter der! understreker Arvid og peker på sønnen. At han er fornøyd med arvtakeren legger han ikke skjul på.

En viss utvikling har både far og sønn fått erfare gjennom årene.
-Det ble døgnåpen stasjon fra 1973 samtidig som vi begynte med kioskvarer. Før den tid var det stort sett bilrekvisita som ble solgt i butikken. Så kom wienerpølsene i 1991 og fastfood i 2005, opplyser Arild når han kikker nærmere etter i bunken med avisutklipp.

-Og så ble vi miljøfyrtårnsertifisert i 2000 som Norges første bensinstasjon, det er vi ganske stolte av, understreker Arild. 50-års jubilanten runder merket i fin form og omsetter for rundt 40 millioner i året mens staben teller over 20 ansatte som yter 13 årsverk. Veimat for folk på farten , abonnement på bilvask, dekkhotell, verkstedtjenester og utleie av tilhengere er blitt en del av hverdagen på Parko, i tillegg til bensin og diesel, så en viss utvikling har det vært i løpet av 50 år.

Selvsagt måtte det feires at Parko er blitt 50 år, noe som særlig byens barnehager fikk nyte godt av med gratis is, brus, pølser og ballonger. Nesten som en gjentakelse fra 1971. Her ser vi noen glimt fra festen fredag 3. september.
Akk ja: Det var tider, med kr 1 per påbegynt time for å ha bilen parkert hos Parko. Likevel var det ikke lett å få private til å benytte tilbudet, husk, dette var før parkometrene skjøt opp som paddehatter rundt om i byen.
Selvsagt måtte det feires at Parko er blitt 50 år, noe som særlig byens barnehager fikk nyte godt av med gratis is, brus, pølser og ballonger. Nesten som en gjentakelse fra 1971. Her ser vi noen glimt fra festen fredag 3. september.

 

Back To Top