fbpx
skip to Main Content
Moving Mamas mottar Jenteprisen 2021.

Moving Mamas vant Jenteprisen 2021

Fakta:

Jenteprisen 2021 deles ut på Ingensteds i Oslo på FNs internasjonale jentedag 11. oktober. Lars Berrum er konferansier. Jury består av Hege Yli Ask (juryleder) – Co-Founder og CEO hos FutureXchange, Isabelle Ringnes – gründer og grunnlegger av EqulityCheck, Tyra Holmen – juniorrådgiver i Ungdommens rettighetsorgan (URO) i Plan International Norge, Mona Berntsen – danser, Edin Babic – kommunikasjonssjef i Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO).

Hedersprisen som Stine Sofies Stiftelse vant i fjor, Årets Jentepris, går til Moving Mamas for deres arbeid med å få flere innvandrerkvinner i arbeid.
– De fronter positive rollemodeller og bidrar til inkludering og integrering i samfunnet, sier juryleder Hege Yli Ask.

 

– Det er så fint når noen legger merke til den jobben vi i Moving Mamas gjør og ser hva det gjør for kvinner og jenter. Vi håper at denne prisen vil gjøre oss mer kjent, og dermed gis oss nye kunder og samarbeidspartnere, sånn at flere Mamas får mulighet til inkludering og inntekt gjennom oss, sier Kirstine Holst, gründer og styreleder i Moving Mamas. Jenteprisen ble delt ut i dag, i Oslo.

En enstemmig jury kom frem til at årets Jentepris-vinner svarer til hedersprisens formål, og at deres bidrag er særlig viktig nå som det norske næringslivet og det sosiale skal bygges opp igjen etter halvannet år med korona og nedstenging.
– Over hele verden ser vi at jenter blir diskriminert og havner bakerst i rekken av prioriteringer. Det er færre kvinner i fullt lønnet arbeid, kvinner tjener mindre enn menn, og det er færre kvinnelige ledere. Det er mange årsaker til dette, som at kvinner mangler gode rollemodeller, nettverk og muligheter. Årets vinner gjør noe med dette. Økonomisk selvstendighet for jenter og kvinner er helt nødvendig for likestilling og utvikling, mener juryleder Hege Yli Ask.

Bygger nettverk og jobbferdigheter

Moving Mamas har siden oppstarten i 2015 jobbet for at flere innvandrerkvinner skal komme ut i lønnet arbeid. De lærer bort søm og kantinedrift, og har et eget utdanningsprogram for introduksjon til arbeidslivet og nettverksbygging. Hittil har de hatt opplæring av rundt 100 førstegenerasjons innvandrerkvinner.
– Å få leve frie liv i Norge handler mye om egen inntekt, men også om kunnskap om samfunnet og gode nettverk. Vi tror at alle ønsker å bidra, være en ressurs og delta i det norske arbeidslivet, men at mangelen på jobbferdigheter, støtte og nettverk gjør terskelen høy for å få seg jobb. Det er ikke mangel på vilje, men muligheter, sier Holst.

Satser på økonomisk selvstendighet

Utdanning og mulighet til jobb er viktig for å bli selvstendig, mener prisvinneren.
– Selv har det vært en trygghet for meg å ha utdanning, noe som gir mulighet til økonomisk selvstendighet, og det er viktig for en del valg i livet, sier Holst.

Generalsekretær i Plan International Norge, Kari Helene Partapuoli, gratulerer årets vinner med en vel fortjent seier.
– Gratulerer til Moving Mamas. Å bli økonomisk selvstendig er helt vesentlig for at jenter og kvinner skal kunne ta egne valg for seg selv og sin fremtid, men koronapandemien har ført til høy arbeidsledighet og tapt skolegang verden over. Dette har enorm innvirkning på jenters liv, både på kort og lang sikt. I flere land ser vi at de økonomiske utfordringene har ført til at flere jenter giftes bort, vold og seksuelle overgrep mot jenter øker, og frafallet av jenter i skolen er ventet å bli stort når skolene åpner igjen. Derfor er arbeidet for jenters rettigheter viktigere enn noensinne, medgir Partapuoli.

Jubileumsår for Jenteprisen

Plan International Norge og Costume står bak Jenteprisen, som hvert år deles ut i forbindelse med FNs internasjonale jentedag 11. oktober. Årets pris er den tiende i rekken. Jenteprisen går til en person, organisasjon eller bedrift i Norge som har gjort en ekstra innsats for å stoppe vold, overgrep og diskriminering av jenter – enten i Norge eller ute i verden. Årets pris er litt ekstra spesiell da TV-aksjonen i år går til Plans arbeid mot barneekteskap.
– Moving Mamas gjør en formidabel innsats for å sikre inkludering og integrering i norsk arbeidsliv. Å aktivt delta i samfunnet er første skritt på veien til likeverd, og det er inspirerende å se hvordan arbeidet til Moving Mamas åpner dører for kvinner med innvandringsbakgrunn. Det er en lang vei å gå, også i Norge, før vi kvinner er økonomisk likestilte, men tiltak som dette gjør at utviklingen går i riktig retning, og det er noe vi i Costume heier på. Gratulerer så mye til Moving Mamas som en verdig vinner av Jenteprisen, proklamerer Kine B. Hartz, sjefsredaktør i Costume.

Tidligere vinnere:

  • 2020: Stine Sofies Stiftelse, jobber for barn utsatt for vold og overgrep.
  • 2019: Papillon, møteplass for flerkulturelle jenter og kvinner i Bergen.
  • 2018: Mia Landsem, «Datadetektiv» som kjemper mot ulovlig deling av private bilder på nett.
  • 2017: JURK, Juridisk rådgivning for kvinner.
  • 2016: Andrea Voll Voldum, sto frem med sin personlige historie i Hemsedal-saken.
  • 2015: Deeyah Khan, menneskerettighetsaktivist og filmskaper.
  • 2014: Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) og Gerd Fleischer.
  • 2013: Fakhra Salimi, grunnlegger av Mira-senteret.
  • 2012: Sara Kahsay, jordmor som har jobbet mot kjønnslemlestelse.

Om TV aksjonen 2021 “Barn, ikke brud”:

Årets TV aksjon går til Plans arbeid mot barneekteskap i Bangladesh, Nepal, Mali, Malawi og Niger. Med de innsamlede midlene skal Plan nå ut til tre millioner mennesker for å bekjempe barneekteskap. Sammen skal vi gi jenter muligheten til å velge sin egen framtid, og vie seg til livet. Barneekteskap bremser utvikling og opprettholder fattigdom. Der jenter giftes bort som barn og mister muligheten til å gå på skole, øker risikoen for at de utsettes for vold og overgrep. De mister retten til å bestemme over eget liv og kropp. Får jenter muligheten til å gå på skole, bestemme over sin egen kropp og bli lyttet til i samfunnet, vil det føre til mindre fattigdom, mindre vold og mer rettferdighet.

TV aksjonen går av stabelen 24. oktober 2021.

Back To Top