fbpx
skip to Main Content
Edvard Botterli Udnæs, leder av Elevorganisasjonen.

– Vi er møkk lei av å vente

Regjeringen foreslår ingen endringer i stipendordningene i forslaget til statsbudsjett.
– Vi har sittet åtte år med en regjering som nekter å satse på utstyrsstipend og borteboere. Nå har vi fått nok, raser leder av Elevorganisasjonen, Edvard Botterli Udnæs.

 

Elevorganisasjonen krever at utstyrsstipendet fullfinansieres, som ville kostet 114 millioner kroner.
– Jeg er mektig lei av at samtlige partier drar frem skole som nøkkelen til å utjevne forskjeller, men de evner ikke å prioritere å gjøre skolen gratis. Det gjør skolepolitikk til valgflesk. Vi ber faktisk om lommerusk her, 114 millioner tilsvarer 50 meter på E18.

Selfies i stedet for oppfølging

Han sier skolen ikke oppfyller gratisprinsippet.
– Elever på yrkesfag må betale tusenvis av kroner fra egen lomme for nødvendig utstyr. Fullfinansieringen av utstyrsstipendet er et av de største og viktigste tiltakene man kan gjøre i norsk skole i dag. Satsingen utgjør lommerusk for regjeringen, men de velger heller å ta ut langfingeren enn kronestykkene. Det er ingen som tjener på å ignorere yrkesfag. Vi vet vi har et stort behov for lærlinger i fremtiden, men regjeringens svar på dette er å ta selfies med verneutstyr istedenfor å følge opp med reell politikk. Vi håper den neste regjeringen tar ansvar for å gjøre et reelt løft av yrkesfagene, mener Botterli Udnæs.

Klager på stipendet

Elevorganisasjonen reagerer også på borteboerstipendet står stille. I dag gir stipendet 4 700 i måneden til borteboere.
– Det er flaut at Norge, med stempelet som verdens rikeste land, aksepterer å gi 16-åringer 50 000 i året å leve av. Ikke bare havner de langt under fattigdomsgrensa, men etter husleia er betalt sitter man igjen med brødsmuler og vann.

Botterli Udnæs trekker frem at Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) sier at ungdom mellom 14-17 år trenger minst 6 448 i måneden, ekskludert leie av hybel.
– Vi vet at stipendet er for lite. Forskningen sier det, borteboerne sier det og politikerne vet det også. Likevel snur de ryggen til dem hvert år statsbudsjettet legges fram. Konsekvensen er at borteboende må skaffe seg deltidsjobber, eller be om penger fra foreldrene sine, sier Botterli Udnæs.

Han har en klar oppfordring til Hurdal-kameratene.
– Om Støre er seriøs med løftet om yrkesfagsatsing, forventer vi at utstyrsstipendet fullfinansieres i tilleggsproposisjonen, avslutter elevlederen.

 

Back To Top