fbpx
skip to Main Content
BURSDAGSSANGEN: Hele skolen avsluttet samlingen med å synge Happy Birthday.

Todda skole feirer 150 år

Det er mange spesielle historier knyttet til Tordenskjolds gate skole øverst i Festningsgata, kanskje fordi det er den eldste skolen i Kristiansand som fremdeles er i drift. Mange av historiene er gjengitt i en jubileumsbok som en lærer har gitt ut.

 

Det begynte med en studietur til Stavanger i 2019 hvor skolen de besøkte hadde laget et hefte i forbindelse med sitt 100-års jubileum.
– Da jeg fikk tilgang til arkivene som går helt tilbake til 1875, skjønte jeg at det ville blitt mer enn et lite hefte hvis jeg skulle gjøre det ordentlig, røper Kjell Olav Mørkestøl, læreren fra Vågsbygd som har brukt over et år på å skrive boka.

SKREV JUBILEUMSBOK: Kjell Olav Mørkestøl har vært lærer ved Todda i 25 år og står for jubileumsboka om den spesielle skolen.

Prominente ansatte

Målet var å få med noen fakta og samtidig krydre med noen historier som gjør det spennende å lese. Det som overrasket forfatteren da han gjorde sine undersøkelser i forbindelse med boka, var hvor prominente og involverte de ansatte var i styre og stell rundt i byen.
– Jeg visste jo svært lite av dette fra før. Det var som å gå på skattejakt.

Han sikter spesielt til statsminister Jørgen Løvland som var sentral under unionsoppløsningen i 1905 som Norges siste statsminister i Stockholm og Norges første utenriksminister 1905–1908.
– Det er ganske tøft at en lærer fra Todda blir statsminister hele to ganger, forteller han til en samling elever i gymsalen på jubileumsdagen.

– Hans kjæreste, Mathilde, var også lærer her på Todda, men det var ingen som visste om det, fortalte han til en forbauset elevskare.

Fikk sko og mat

Tordenskjolds gate skole, eller Todda på folkemunne, var bygget som en almueskole, altså for byens fattige, ettersom plassmangel og forfall preget byens eksisterende skoler. Mange var så fattige at elevene fikk sko og mat på skolen.
Det var biskop Jakob von der Lippe som åpnet skolen onsdag 18. oktober 1871. På den tida var den en ren gutteskole. Tomten het Stampehaven og var et slags kommunalt grøntområde tilknyttet Baneheia. Mot Lømslands vei, lå også et gartneri.

SANG FOR SKOLEN: Syvende trinnet på Todda sang «Dagen er din» til ære for jubilanten.

Over 600 elever

Skolen hadde på et tidspunkt over 600 elever, hvor rundt halvparten gikk på skolen på morgenen mens resten fikk gå på ettermiddagen slik at det var plass til alle. Lørdagene ble også tatt i bruk.
– Det høres jo helt vanvittig ut på denne lille skolen, poengterer Mørkestøl, som har jobbet ved Todda i 25 år.

TALTE: Rektor, Øyvind Eilertsen holdt tale for alle elevene og lærerne i gymsalen.

Flytteprosjektet

Senere ville kommunen rive skolen fordi den lå for tett på bilveien. Da skulle elevene fordeles mellom andre skoler, men grunnet mange protester ble det besluttet å beholde skolen.
I 1987- ´88 ble skolen snudd 90 grader og flyttet 40 meter fordi kommunen hadde planer om et svært veikryss mellom Festningsgata og Tordenskjoldsgate. Planene om trafikkmaskinen falt i fisk da bystyret gikk imot bompengefinansiering. I stedet fikk området en svær parkeringsplass.
– Skolen mottok 30 prosent av parkeringsinntektene i noen år som kompensasjon. Det tok to måneder å få den 360 tonn tunge skolen over på ny grunnmur. Ettersom skolen hvilte på et underlag av sand, måtte det støpes et fundament slik at skolen kunne jekkes.

Mysteriet den forsvunne anda

Bak vaktmesterboligen som nå tilhører skolefritidsordningen, var det en liten hage hvor stod en bronseskulptur i form av en and fra 1963 til rundt 1986. Da kommunen oppdaget at anda var stjålet, var de for opptatt med flytting av skolen til å etterforske saken grundig. Først drøye femten år senere dukket den opp igjen, samme år som skolen ble flytta.
– En bekjent av tyven kunne fortelle at skulpturen stod i en hage i California, USA, som var gitt til noen i gave.

JUBILEUMSBOKA: «Fra almueskole til fargerikt fellesskap . 150 år med barneskole ved foten av Baneheia! er tittelen på boka som er å få kjøpt hos Berge.

På jubileumsdagen holdt rektor Øyvind Eilertsen tale. Syvendeklassetrinnet sang «Dagen er din» for jubilanten. Deretter framførte skolekoret «La Todda leve», protestsangen fra midten av 1980-åra, skrevet av Bjørn Fredheim, før hele skolen sang bursdagssangen og feiret med en diger kake.

Todda er eneste barneskole igjen i sentrum. Den har i dag 160 elever hvorav 60 prosent har minoritetsspråklig bakgrunn.

Nederst kan du se og høre skolekoret synge den gamle protestsangen som har vært sunget på Halvsju, «La Todda leve».

 

 

 

 

 

 

 

 

Back To Top