
Lag en skrekkelig gresskarpai til Halloween
Skru på det grusomste torturinstrumentet du har på kjøkkenet, tørk blod av knivene og hent husets små vampyrer og hekser. Med helvetemel og alle-helgens-hånde som skriker om nåde blir det hakket gøyere å lage mat av gresskarinnvollene.
Står gresskaret klart for å bli til en flott lykt til helgens Halloween-feiring? Med litt fantasi kan det også bli en morsom opplevelse å lage gresskarpai av innholdet.
– Mange liker å skjære ut skumle gresskarlykter til Halloween, og barna er gjerne med på det. Det mange ikke tenker på, er at gresskarinnmaten kan brukes til mye godt. Derfor skal du ikke kaste den. Ta heller med barna og lag gresskarpai i ekte Halloween-stil, oppfordrer Anette Fjelleng Hansen, matfaglig rådgiver i MatPrat.
Helvetemel, skjærsild og torturinstrumenter
Blir vanlige ingredienser for kjedelig, er det bare fantasien som setter grenser. Hva med å følge en oppskrift med ingredienser som smør smeltet i skjærsilden, fortapte sjeler sukker, eller bakeheksepulver, som skal knas hjerteløst og stekes i kjøkkenets verste torturinstrument?
– Denne oppskriften gjør det litt ekstra gøy for både barn og voksne å lage mat sammen. Her kan barna lese, og samtidig øve seg på å måle opp både antall, desiliter og skje-mål, sier Hansen.
– Det kan være mye mestringsfølesele i å lage mat, og ikke minst smaker det jo veldig godt med noe man har laget selv. Så, ta med barna og bruk opp hele gresskaret på ekte Halloween-vis.
Slik gjør du:
- Ha alle ingrediensene til paibunnen i en hurtigmikser og kjør hjerteløst til en fast deig. Kna den sammen med litt helvetemel og pakk den i plastfolie. La den ligge i kjøleskapet 1/2 time før den påføres kjevling.
- Lag gress-karpuré. Forvarm ditt viktigste torturinstrument, stekeovnen, til 180 °C. Ta fram en stor og skarp kniv, tørk av eventuelle blodrester. Forsikre deg om at det er ikke er noen vitner til stede. Skrell gresskaret/n, ta ut innvollene og del i grove gresskar biter. Legg bitene på bakepapir på et stekebrett. Dryss over litt salt. Sett brettet midt i stekeovnen og bak gress-karbitene i 30-40 minutter, eller til de er helt møre av hete og skrekk. Ha de bakte gress-karbitene over i en hurtigmikser og kjør ubarmhjertig til en glatt purè (ca 200-250 g ferdig puré).
- Kjevle eller trykk deigen ut i en smurt paiform. Tegn et pentagram på gulvet og tilkall en djevel til å prikke deigen med en langtinnet gaffel. Sett formen i kjøleskapet eller fryseren i 15-20 minutter før steking. Den populære torturmetoden ekstrem kulde + ekstrem hete, altså.
- Forvarm stekeovnen til 200 °C. Stek det tomme skallet av en pai midt i ovnen i 10 minutter. Ta ut formen og avkjøl.
- La ovnen stå på, men senk temperaturen til 180 °C (Hadde det bare vært så enkelt for de pinede å sette ned varmen…). Visp sammen (kl)egg, sukk(er) og smeltet smør. Bland inn mel, bakeheksepulver, krydder, vanilje sukker, gress-karpurè og kondensert melk / «sint viking»-melk.
- Fyll paiskallet forsiktig og kaldblodig med blandingen. Plasser formen midt i ovnen med manisk presisjon og la paien steke nådeløst i ca. 30 minutter, eller til fyllet kjennes fast.
Server paien lun eller avkjølt. Ta fram den gode, gamle pisken og topp med pisket krem. Skremmende godt!
Sorry. No data so far.