fbpx
skip to Main Content
LINJELEKKER: Utseende til Megane Sport Tourer er lett å like uten å provosere i noen retning. Litt anonym, kanskje. RS-Line versjonen har bikubemønster i frontfangeren. Sammen med de C-formede LED lysene blir det ganske tøft.

Komfortabel familiecruiser med ledning

Prøvekjørt: Renault Megane Sport Tourer E-Tech 160 Plug-in hybrid

Ladbare stasjonsvogner i kompaktplassen vokser ikke akkurat på trær. Nå er Renault her med et alternativ for alle som ikke absolutt må ha SUV, men som prioriterer plass fremfor høy sittestilling og trekk på alle fire.

Sport tourer betyr stasjonsvogn hos Renault, og Megane har vært på markedet noen år og gjort suksess i Europa. I Norge har Megane levd i skyggen av elektrifiserte alternativer, men nå er den her som ladbar hybrid med WLTP rekkevidde oppgitt til 50 kilometer ved blandet kjøring og inntil 65 kilometer bykjøring. Det burde vekke interessen hos et bredere publikum. Ved siden av de åpenbare fordeler det er å kunne kjøre elektrisk i hverdagen, er den også fritatt for engangsavgift ved kjøp, noen som gjør den prisgunstig sammenliknet med fossilbiler uten lademulighet.

Demonstrasjonsbilen som vi fikk låne hos Motor Forum i Sørlandsparken er topputgaven RS-Line til 395 000 kroner. Med litt ekstra utstyr som kjøreassistentpakke, metallic lakk og panorama soltak havner den på 420 800 kroner.

RS-Line skiller seg fra de to rimeligere versjonene Zen og Intense med en mer sportslig look. Utvendig med støtfanger foran med bikubemønster og spesielle felger, innvendig med sportsratt og sportsseter som klemmer på de rette stedene. Setene er kledd i Alcantara stoff, og med røde sømmer ser de veldig kule ut. Ambient belysning med åtte valgbare farger er med på å høyne trivselsnivået når mørket senker seg.

Girkasse fra Formel-1
Teknisk er alle tre versjonene like, hvilket betyr 1,6 liter bensinmotor som sammen med elektromotor gir samlet ytelse på 160 hestekrefter. Kreftene leveres gjennom en multimodal automatgirkasse som er hentet fra Renault sin satsing innen Formel-1. Vi skal ikke forsøke oss på en dyptpløyende forklaring på det tekniske ved denne, men bare nevne at den i praksis fungerer nokså likt en trinnløs CVT-kasse som vi blant annet kjenner fra Toyota. Likevel er ikke girkassen i Megane trinnløs selv om det føles sånn under kjøring. Den skifter raskt og effektivt og ganske så umerkelig. I sum opplever vi en stressfri og komfortabel kjøring.
160 hestekrefter samlet ytelse gir greie prestasjoner uten at Megane vil vinne lyskryssdueller. 0-100 km/t på rett under 10 sekunder holder vel for de fleste. Toppfarten er oppgitt til 183 km/t. Tre kjøremoduser kan velges; «Pure» som er ren elektrisk drift forutsatt nok strøm på batteriet, «My Sense», som vi antar tilsvarer «Normal» hos andre, veksler mellom strøm og bensin, og «Sport» som prioriterer maks med krefter og mer bruk av bensinmotoren. I sistnevnte modus oppleves Megane ganske sprek. En egen «B» innstilling på girvelgeren gir en viss regeneringseffekt når gassen slippes.

Fokus på komfort
På motorveien opplever vi en ekte langturer som ligger stabilt på veien og der støynivået er behagelig lavt. Aktiv filholder og adaptiv cruisekontroll gjør Megane selvkjørende på nivå 2. Vi prøvde å slippe rattet, og bilen fulgte veimerkingen på motorveien samtidig som den holdt avstand til forankjørende, men etter få sekunder fikk vi klar beskjed om å holde hendene der de skal være; på rattet.

Også med hensyn til fjæring ligger vekten på komfortsiden, litt typisk fransk egentlig. Det går nok litt ut over det sportslige. Megane innbyr ikke først og fremst til inspirert kjøring når svingene kommer tett, men den føles trygg og forutsigbar også på slike veier. Bakkestartprøven i vår bratte grusbakke var vi spent på om forhjulstrekket ville takle. Det gjorde det, uten problemer, faktisk. Vi tror de som velger Megane kan gå vinteren med snø og is trygt i møte med gode vinterdekk.

Plass til det meste
En stasjonsvogn er først og fremst for dem som er opptatt av god plass, både til passasjerer og bagasje. Baksetet er greit nok, undertegnede som måler 1,76, satt greit bak når jeg hadde justert forsetet for meg selv. Setets utforming tilsier at det passer best for to personer. Bagasjerommet sluker 447 liter. Det er 116 liter mindre enn i den rene fossilversjonen (som ikke selges i Norge), men rommet er lett å utnytte, og under gulvet er det et lite rom som skal kunne gi plass til ladekabel.

Bakseteryggen deler 1/3 og 2/3, og med tilnærmet flatt gulv rommer det 1408 liter. En fiks detalj er at passasjersetet foran kan foldes ned slik at gjenstander på inntil 2,7 meter kan fraktes inni bilen.

Rimeligste versjon, Zen, starter på 365 000 kroner. 2-sone klima, P-sensorer foran og bak og LED kjørelys hører med allerede her, sammen med omfattende sikkerhetspakke. RS-Line kan i tillegg skilte med førersete med elektrisk justerbar korsryggstøtte og massasje, ryggekamera og Head-up-display for å nevne noe fra en lange liste.

Så er det mulig å velge tilleggspakker for å få bilen så skreddersydd som mulig. I sum opplever vi Megane Sport Tourer som en trivelig bil hvor vekten ligger på komfort og god plass. Når den i tillegg er gunstig økonomisk i hverdagen når ladekabelen brukes flittig, tenker vi at den fortjener å komme høyere opp på salgsstatistikken enn hva som er tilfelle i dag.

Fakta:
Pris: fra 365 000,-. Prøvekjørt versjon: 420 800,-.
Motor: 1,6 liter bensin + elmotor. Samlet ytelse 160 hk, 255 Nm.
Drivlinje: E-TECH Multimode automatgirkasse, forhjulstrekk.
Ytelser: 0-100 km/t: 9,8 sekunder. Toppfart: 183 km/t.
Forbruk blandet: 0,13-0,15 l/mil.
CO2 blandet: 30-34 g/km
Rekkevidde strøm: 50 km blandet, 65 km by
Dimensjoner (L/B/H): 463/181/145 cm
Bagasjevolum: 447-1408 L
Vekt inkl fører: 1700 kg
Maks hengervekt: 750 kg

Back To Top