fbpx
skip to Main Content
Nicolai Østeby (18), fylkesleder for Agder Unge Høyre

– Regjeringa setter systemet foran elevene

Dette er et meningsinnlegg. Sørlandsavisen deler ikke nødvendigvis avsenders synspunkter i saken. Innlegget er kun korrekturlest og ellers gjengitt i sin helhet.

 

Arbeiderpartiet og Senterpartiet har bestemt at de vil skrote nasjonalt fritt skolevalg. Den nye regjeringa har valgt å sette systemer foran elevene. Det er elevene, ikke fylkespolitikerne, som burde bestemme hvilken skole man skal gå på.

 

Her på Sørlandet har vi delvis fritt skolevalg. Det betyr at elevene i utgangspunktet kan velge skole selv, men det er avhengig av hvor de bor. Fylkespolitikerne har altså blandet seg inn i elevers valg av skole, noe Høyre i regjering satte ned foten for. Når den nye regjeringa reverserer det forstår de ikke at det finnes mange grunner til at elever ikke velger å begynne på skolen som ligger nærmest seg.

Kanskje velger man en annen skole fordi man ikke trives i nærmiljøet. Kanskje har man blitt mobbet og vil velge seg vekk til et nytt miljø. Kanskje det er så enkelt som at man har lyst til å få nye venner og prøve noe annet enn det man har vært vant til i 10 år.

Fritt skolevalg gir elevene mulighet til å velge seg til en annen skole, uavhengig av grunnen for valget. Det betyr at politikere ikke skal legge seg opp i hvorfor noen kanskje ønsker noe annet enn det Arbeiderpartiet og Senterpartiet velger for dem. Det mener jeg er bra.

Derfor var det en seier for elever i hele landet da Høyre-regjeringen bestemte at alle skulle ha mulighet til å velge skole selv, uansett hvilket fylke man bor i. Det var et steg i riktig retning, men nå tar Arbeiderpartiet og Senterpartiet en snuoperasjon.

De mener at det er mer rettferdig om alle elever begynner på skolen som ligger nærmest der de bor, men her er altså Arbeiderpartiet og Senterpartiet på villspor. På ingen måte er det mer rettferdig at postnummeret til foreldrene dine avgjør hvor du skal gå på videregående skole.

Ingen blir mer motiverte av å vite at man kunne kommet unna et dårlig miljø, hadde man bare hatt muligheten til å velge skolen selv. Ingen blir mer motivert til å gjøre det bra på skolen hvis man vet at et fag man har skikkelig lyst til å ta bare finnes på en skole man ikke kan gå på.

Nå som Arbeiderpartiet og Senterpartiet skroter nasjonalt fritt skolevalg, er det politikerne i fylket som bestemmer om elevene skal få velge skole selv. Elevenes rett på selvbestemmelse står igjen på spill over hele landet.

Vi vil ha fritt skolevalg i alle fylker, og det skal vi fortsette med å kjempe for. Skolen skal tross alt være til for elevene, ikke for fylkespolitikerne.

Back To Top